24 серпня, у День Незалежності України, у Кропивницькому відбувся перший громадський муніципальний форум "Перспектива міста 2020". Захід проходив на Набережній річки Інгул, передає кореспондент Точки доступу.

Як зазначили організатори, форум проходить вперше, та він служитиме позитивним важелем у вирішенні нагальних питань. Люди зібралися, аби обговорити гострі проблеми Кропивницького в різних сферах життя міста, які турбують кожного. За словами експерта в сфері будівництва Олександра Ткаченка, Кропивницький давно не має прогресу у сфері житлово-комунального господарства, незважаючи на те, що у багатьох містах України позитивні зрушення все ж відбуваються – там є зони відпочинку, зелені насадження, облаштування прибудинкових територій.

За багатомільйонними великими будівництвами міська влада не бачить просту людину з її комунальними проблемами. Адже всі ті начебто масштабні проекти, що робляться у нас, покликані «покращити» життя дуже вузького кола осіб. Все, що знаходиться поза їхніми інтересами – занедбано та забуто: побиті тротуари та облуплені зупинки, не працюючі світлофори та відсутня нормальна дорожня розмітка, непрацюючі фонтани та і загалом, стан центральної площі. А в якому стані прикраса нашого міста – наша набережна – ви і самі бачите. Жахливий стан комунального майна влада поклала на плечі простих жителів. Занедбаність об’єктів міської інфраструктури просто вражає! - констатує Ткаченко.

До присутніх на Форумі звернувся лідер "Перспективи міста" Артем Стрижаков:

Тут зібралися небайдужі містяни, які чітко розуміють одну дуже важливу річ - наше місто чекає системних змін. Проблема в тому, що воно живе за методом латання дір та ручного управління, а нам потрібні системні сучасні технології й якісний менеджмент.

Він додав, що команда "Перспективи міста" знає, як зробити обласний центр містом ХХІ століття – безпечним та просто гарним.

Наразі застарілі методи управління роблять наше місто відсталим. Кропивницький знаходиться на останніх місцях усіх муніципальних рейтингів. Велика перешкода на шляху до розвитку в тому, що бюджет міста розподіляється несправедливо. Для прикладу, одні й ті ж дороги ремонтуються по кілька разів на рік, у той час як з точки зору сучасного підходу варто робити один раз і на десять років - якісно і з гарантією. Несправедливо, коли перемагають у тендерах близькі до міської влади фірми, незважаючи на низькоякісну роботу. І таких прикладів багато.

Загальновідомо, що стан будь-якого міста та господарства уособлює кілька центральних вулиць. У нас це Набережна та центральна площа. Ці дві візитівки мають вигляд як після стихійної катастрофи. Прикрити це під виглядом тролейбусів та нового ЦНАПу не можна. Ми давно розробили проекти по відновленню вищезазначених об’єктів, де чітко вказано, як провести реконструкцію й звідки взяти кошти, щоб для міста це було не обтяжливо.

За словами Артема Стрижакова, в Кропивницькому потрібно повністю змінити підходи до організації міського життя. І ключовим принципом повинна стати справедливість:

Ми створили і продовжуємо удосконалювати програму "Справедливе місто". Вона включає вирішення гострих проблем і націлена на справедливий підхід щодо розподілу коштів міського бюджету на пряме вирішення проблем жителів нашого міста.

Голова ГО "UrbanKrop" Дмитро Бабак розповів про проблему відсутності стратегії розвитку у влади Кропивницького.

У нас пріоритети міського розвитку перевернуті з ніг на голову. Немає жодної стратегії розвитку, все відбувається стихійно та неконтрольовано. На клумбах ставлять кіоски, на Набережній досі стоїть незаконний кіоск, так само ремонтуються тротуари – за залишковим принципом, - констатував Бабак.

Військовослужбовець Олексій Бойко озвучив низку проблем, що турбують учасників АТО/ООС, які повертаються з війни. Зокрема, це проблеми реабілітації та ресоціалізації. Озвучив питання бюрократичних перепон для пересічних містян та малого підприємництва правозахисник Олександр Турчанов.

Для того, щоб пройти всі ці перепони, здебільшого необхідно витратити мінімум місяць або ж два, три, півроку, а на виході отримати просто негативну відповідь, відмову. Я думаю, що всі стикалися з таким питанням, як отримання земельної ділянки. У нас в місті отримати земельну ділянку неможливо – у міськраді скажуть, що їх немає. Це ж саме, стосується отримання дозволів для розміщення маленької кав’ярні, яких у нас зараз багато по місту. Все прописано, складайте документи і йдіть. Якщо у вас немає знайомих, немає до кого звернутися, то у найкращому випадку на виході ви вийдете з відмовою, - зазначив правозахисник.

Значну увагу під час форуму приділили і питанню екології Кропивницького. Про проблеми, які стосуються екологічної сфери говорив член робочої групи з реконструкції Набережної річки Інгул Ігор Саєнко, який закцентував увагу на бездіяльності міської влади щодо поліпшення стану річки Інгул, озелененню міста та інших болючих для міста питань.

Річка на межі екологічної катастрофи, дерева лише варварськи вирубуються, а не висаджуються. У  місті немає жодного санкціонованого пляжу, а вода в усіх водоймах не відповідає санітарним нормам, хоча прогресивні українські міста давно вирішили цю проблему.  Команда "Перспективи міста" має чіткий план дій по вирішенню цих питань. Від встановлення очисних споруд на дамбі на ковалівці до системи аерації води в центральній частині Інгулу. Але міська влада лише ігнорує всі наші починання, а заяви про роботу над проектом та початком масштабної реконструкції в 2021 році – ніщо інше, як передвиборчі маніпуляції, - зауважив Саєнко.

Виконавча директорка культурно-мистецького фонду "Перспектива" Олександра Ткаченко розповіла про культурно-мистецькі заходи, які організовує фонд.

Понад 10 років ми реалізовуємо соціальні та культурні проекти. Так з'явилися в місті Алея парасольок, Вуличне піаніно, Поезія стін, місце відпочинку біля бібліотеки ім. Д. Чижевського, повітряна куля та багато інших реалізованих проектів.

Вона акцентувала на тому, що для молоді наразі немає місця, де можна було б робити культурні зібрання та засідання, то ж це питання є гострим та актуальним.

Наш сьогоднішній форум - це ще один важливий крок до розвитку міста, - резюмувала пані Олександра.


Реклама


Читайте також: Загальноміська інвентаризація: що передбачає проект "Перспективи міста" у Кропивницькому

Фото обкладинки: Медіапортал "Дозор"


Головне сьогодні