Голова Кіровоградської обласної державної адміністрації Олександр Петік запропонував перевізникам області підписати Меморандум про правила вантажних перевезень.

Про це пише прес-служба облдержадміністрації: «Олександр Петік: Дороги мають працювати на людей, а не руйнуватися».

dorrr

З цією пропозицією Олександр Петік звернувся до перевізників у зв’язку з тим, що внаслідок порушень норм перевезень вантажним автотранспортом на території області відбувається руйнація покриття на дорогах загального користування, особливо влітку.

Як повідомили представники обласної служби автомобільних доріг, автошляхи, які будувалися за нормативами 50 — 60 років минулого століття, сьогодні зовсім не витримують надмірних навантажень. Адже якщо за загальноприйнятими нормами при температурі повітря вище 24 градусів навантаження на одну вісь вантажного автомобіля має становити не більше 7 тонн, то на сьогодні дорогами Кіровоградщини курсують вантажівки, що перевозять вантажі вагою до 60 — 80 тонн, а подекуди і по 100 тонн, що за вагою фактично вже дорівнює справжньому залізничному вагону.

Необхідно також враховувати, що за останні десятиріччя істотно зріс температурний режим у літній час, фактично перемістившись на 170 км — від Миколаєва на територію нашої області. Це також впливає на руйнацію дорожнього покриття.

З тим, щоб мінімізувати руйнацію дорожнього покриття вантажівками, в області відкрили спеціальний пункт габаритновагового контролю. Проте, як зазначають дорожники, цього замало, і необхідно ще створити в області щонайменше два подібних пункти. Один із них уже найближчим часом має запрацювати.

Директор автотранспортного підприємства «Рубантранс», голова обласної організації «Українська транспортна спілка» Василь Рубан відзначив, що для великовантажного транспорту вздовж доріг мають бути обладнані спеціальні майданчики, такі собі, пункти відстою вантажівок, де у денний час водії мали б можливість перечекати високі температури. При цьому при таких майданчиках, як це практикується у країнах Європи, мають бути створені елементарні умови для водіїв, зокрема обладнано туалети і пункти прийому їжі.

Олександр Петік підтримав таку позицію перевізників і запропонував їм разом із представниками обласної служби автомобільних доріг та державної автоінспекції створити експертну робочу групу, яка має вивчити зазначене питання та внести відповідні пропозиції.

Також голова облдержадміністрації запропонував перевізникам підписати найближчим часом Меморандум про правила поведінки на дорогах загального користування під час вантажних перевезень, такий собі, Кодекс честі перевізників, що на переконання керівника області, також має вберегти дороги на території нашої області від подальшої руйнації.


Головне сьогодні