Сьогодні, 18 серпня, близько 30 підприємців "Європейського" ринку мітингували під міською радою у Кропивницькому. Серед вимог: зареєструвати ринок "Європейський" та внести його в Держреєстр, передає кореспондент Точки доступу.

Від початку будівництва ринку підприємці за власні кошти будували або купували торгівельні місця, розповідає учасниця мітингу Лариса Соломеннікова. Нині, каже, за новим договором ці місця та приміщення - власність ТОВ "ХХІ-ВІК". Жінка розповідає, у 2006 з чоловіком придбали три торгових місця за 6 тисяч доларів за тодішнім курсом:

Ми брали кредит у банку, щоб оплатити. А потім дізнались, що ці місця вже не наші. У мене всі квитанції є на купівлю торгових місць. Люди платили від 2 до 25 тисяч доларів за магазини. На ці гроші можна було придбати квартири. Ми думали, що купуємо і можна буде їх передати у спадок, але Онул лишив нас усього, - розповіла учасниця мітингу.

Лариса та Микола Онули – власники ТОВ "ХХІ-ВІК". Це підприємство, яке у 2006 році отримало в оренду земельну ділянку,  де нині розташований  ринок "Європейський". Основне цільове призначення – ринок. Проте юридично ділянка так не оформлена, каже підприємиця Тетяна Данилова.

У 2013 році ми напряму з ТОВ "ХХІ-ВІК" уклали договір. У ньому чітко прописувались умови: нам здається в оренду місце під магазин. Тоді ж у цьому році з’явилися фірми-прокладки. Їх було багато, і вони мінялися з періодичністю кожен рік. В договорах з ними почали з’являтися правки, що нам здаються в оренду вже наші магазини, - каже Тетяна Данилова. І додає: - Виявилось, що усі місця викуплені. Онул обманним шляхом оформив право власності на себе. Дізнавшись про це, ми намагаємось за допомогою адвокатів через суди, облдержадміністрацію, міську адміністрацію довести, що це був обман. І намагаємось повернути собі право на свою власність.

Пояснює, чому вимагають надати земельній ділянці статусу ринок:

Онули намагаються ухилитися від податків і не реєструють юридичнуа особу - ринок «Європейський». Всю орендну плату мають вносити на один юридичний рахунок. Він буде, звісно, прозорий. Але на ринку прибудовано багато місць, яких немає навіть на плані. Їм не вигідно зараз реєструвати ринок, тому що зараз він поділений на секції, вулиці, окремі ділянки і розданий у суборенду фірмам-прокладкам, які є платниками єдиного податку. Відтак кожного місяця бюджт міста недоотримує кошти. А «чорна» готівка йде в кишені.

За право працювати на своїх місцях борються третій рік, розповідає учасниця мітингу Лариса Соломеннікова. За її словами, підприємцям періодично відключають світло, заварюють замки та намагаються вигнати з місця. За оренду землі ТОВ "ХХІ-ВІК" гроші не беруть:

У мене торгує чоловік та син. Стосовно орендної плати, ми перераховували неодноразово на розрахунковий рахунок. Готівкою в адміністрацію не носили. То ж банк повертає нам плату. Ми не хочемо безкоштовно працювати. Хочемо підписати договір і платити оренду, - каже жінка.

а

У коментарі Точці доступу співвласниця ТОВ "ХХІ-ВІК" Лариса Онул розповіла, що на ринку "Європейський" працюють 760 підприємців. Із них 700 підписали договір. Говорить, підприємці не купували нерухомість на ринку:

Будувався ринок з 2006-го по 2008 рік. Були зроблені усі акти вводу в експлуатацію. Жодної копійки вони не вклали у будівництво. Це все будувалося за рахунок підприємства за ініціативою мого чоловіка. Жодного відношення до власності цієї споруди вони не мають, - пояснила власниця і додала, - Якщо вони купували, нехай покажуть договір купівлі-продажу. Їм це вигідно – три роки стояти і нічого не сплачувати.

Лариса Онул каже, що сплачують усі податки включно з податком за нерухомість. Пояснює, чому не беруть з підприємців, які не підписали договір, орендну плату:

Повинна бути підстава. А вони не підписали договір. Згідно чого ми повинні отримувати їх гроші? - каже власниця.

Говорить, підприємців будуть просити залишити свої місця згідно рішення суду:

Протягом 3 років йдуть судові справи. Вони сьогодні незаконно стоять на цих місцях. У нас є рішення суду вже останньої касації про те, що таких підприємців треба виселяти. І ми зробимо це, - додала власниця.

Підприємці мали намір озвучити свої вимоги на сесії міської ради, проте у сесійній залі не з’явились. За словами підприємиці Марії Дроботової, якщо влада не відреагує, будуть перекривати дорогу на Київ.

Кореспондент Точки доступу звернувся до міської ради за коментарем. Відповіді поки не отримав.

Анастасія Ковальова, спеціально для Точки доступу

Читайте також: Очільник Кропивницького закликав дотримуватися правил карантину під час масових заходів


Головне сьогодні