Переселенці з Луганщини відродили сімейний бізнес у Кропивницькому. Вже тиждень їхнє кафе приймає відвідувачів. У закладі працюють жителі Маріуполя, Херсона, Харкова, Донеччини, а також місцеві. Про те, як втратили все, та не опустили руки, підприємці розповіли журналістам Точки доступу. 

Євген та Ірина Семиряжко та двійко їхніх дітей родом із Рубіжного. З рідного міста сім’я виїхала через активні бойові дії. У Кропивницькому їх прихистили родичі. 

На Луганщині подружжя мало три заклади громадського харчування. Війна, окрім рідного дому, відібрала і сімейний бізнес. Після місяця апатії, переселенці вирішили відродити справу на Кіровоградщині. 

Почалося все з невеличкого інтерв’ю місцевій журналістці, яка, дізнавшись, чим ті займалися на батьківщині, познайомила подружжя із волонтеркою Катериною Колтуновою. З легкої руки останньої кафе "Жираф" отримало шанс на життя у нашому місті. 

Це було як рідне, своє, куди ти вкладаєш душу, щось робиш там сам, це таке…отут – у серці. Душа трошки ожила і ми почали оце все відроджувати з того, що є, – розповідає Ірина Семиряжко.

Наша сім’я вся долучилася до справи, донька прибирала тут, а потім сказала, що теж щось хоче зробити. Сказала, що хоче написати меню. От вона намалювала такого жирафа, як вона його бачить і коротке меню закусок, – Євген Семиряжко показує креативне меню.

Підприємці взяли кредит, орендували кухонну техніку й облаштували кафе на території громадського простору МІР 2.0. Вони вже встигли зробити перереєстрацію бізнесу. Кажуть, що проблем не виникало. Загалом підготовчі роботи тривали близько двох тижнів.

Кухонну техніку взяли в оренду. Клієнтів приваблюють якістю та низькими цінами. Піцейола Кароліна хвалить піцу "Папероні". 

Вона готується із найсмачнішого тіста. Інгредієнти там прості – це моцарела, салямі і помідори. 

Колектив закладу – переселенці та місцеві жителі. На жаль, з попереднього складу в Кропивницький ніхто приїхати не зміг. Загалом у команді – восьмеро працівників. Спершу вони працювали на волонтерських засадах. 

Я з міста Новоукраїнка Кіровоградської області. Сюди приходять лише за гарним настроєм, в нас іноді бувають тут різні розваги. Тож, лише так – лише з посмішкою і лише на радість, – каже бариста Анастасія і додає, що це її перша робота.

У команді кафе і харків’янка Олена. 

Я сиділа вдома з дитиною, була в декреті. Чоловік працював. Так як ми переїхали в Кропивницький – переселенці – треба десь працювати. Атмосфера цього міста дуже, дуже позитивна, добрі, хороші люди. Поки лише позитивні емоції, сподіваюся, так буде і надалі, – ділиться вона.

З кожним днем відвідувачів у закладі більшає. Інколи, на радість господарів, у кафе приходять люди з Рубіжного, з якими вони знайомі. 

Те, що Кропивницький – територія більш-менш тиха і тут є можливість продовжувати бізнес, тут є можливість продовжувати жити, навчати, святкувати – це неймовірно. Це – величезний внесок наших захисників. І це дає можливість людям заробляти, платити податки, донатити і таким способом наближати перемогу, – вважає відвідувачка закладу Оксана.

За інформацією ОВА, з середини квітня 2022 року Кіровоградська область долучилася до реалізації урядової програми з релокації підприємств із зон активних бойових дій до безпечних регіонів. Нині 23 суб'єкти господарювання перемістили виробничі потужності на Кіровоградщину. Із них 16 вже працюють, інші монтують обладнання або налагоджують свою діяльність на новому місці.

Це представники малого і середнього бізнесу, які працюють у галузях швейного виробництва, машинобудування різних напрямків, виробники харчової, полімерної, хімічної, ювелірної продукції. Також – ремонт техніки, торгівля, створення кіно-, теле-, медіа контенту тощо.

Водночас, перемістилися 300 працівників релокованих підприємств, в тому числі – їхні рідні.

Читайте також: Найстаріший виш Херсонщини тимчасово переїхав у Кропивницький (ФОТО)

 Фото: Л. Кочерга

 


Головне сьогодні