19 дітей із Кропивницького, які відпочивали у приватній садибі "Скита" в селищі Ворохта на Івано-Франківщині, госпіталізували з симптомами харчового отруєння. Точка доступу поспілкувалася з директором садиби та організатором табору "Благовіст", що возив дітей на відпочинок. Що дізналися – читайте далі.

Що пише Держпродспоживслужба в Івано-Франківській області


Минулого четверга, 12 січня, 45 дітей та 7 дорослих із Кропивницького приїхали відпочивати в "Скиту". Група жила та харчувалася в цій приватній садибі. Вже 13 січня в другій половині дня частина дітей відчула погіршення самопочуття. Скаржились на слабкість, нудоту, блювоту, біль у животі, підвищення температури до 37,5-38 градусів та пронос до 4-6 разів на добу.

14 дітей госпіталізували до Надвірнянської дитячої лікарні. Їхній стан був легкого ступеня важкості. Ще п'ятьох у стані середньої важкості доправили в інфекційний відділ Надвірнянської ЦРЛ із попереднім діагнозом "Гострий гастроентероколіт, ентероколіт".

Місцеві фахівці Держпродспоживслужби почали санітарно-епідеміологічного розслідування. Відібрали 30 змивів на патфлору з об’єктів навколишнього середовища та одну пробу питної води для мікробіологічного та санітарно-хімічного дослідження.

Що каже директор садиби


Директор садиби Олег Молдавчук розповів Точці доступу, що діти могли отруїтися їжею, яку принесли із собою з поїзда:

Ця їжа мала викидатися при заселенні в готель. Тому що вона з дороги. Невідомо, в яких умовах її везли. Це бутерброди, відбивні, котлети. Все це зафіксовано на відео. Ми це подали в поліцію.

Іншим можливим чинником масового отруєння називає меню, на якому наполягали організатори табору. 

Меню було недитячим. Тобто: піца, бургери та таке інше. Це ненормальне меню для дітей. Але вони наполягали, тож ми пішли на зустріч.

Також зазначив, що на 45 дітей було 7 дорослих. Вгледіти за всіма – важко. Працівники садиби помічали, що малеча не мила руки перед їжею та ходила взутими по кімнатах садиби. За словами Олега Молдавчука, в сміттєвих баках знайшли багато пачок з-під чіпсів, сухариків, вермішелі швидкого приготування та печива.

Відповідно, вони їли все підряд, не тільки у нас. У магазинах харчувалися. Воно все зіпсувалося в холодильнику. Коли приїжджали з лабораторії експерти, ми це все показували.

Коли дітей госпіталізували, у них взяли тест на коронавірус. 

Тому що симптоматика дуже подібна. Сьогодні  (17 січня, – ред.) лікарі повторно їздили в готель, де живуть ті дітки, (вони переселилися в інший заклад), щоб зробити ще раз тест на ковід усім. Це ж не просто так.

Що каже керівництво табору


Поки немає результатів дослідження Держпродспоживслужби – нікого не звинувачують, розповів Точці доступу організатор таборівки Іван Верескун. Проте не виключає вірогідність, що діти отруїлися саме їжею з садиби. 

Ми приїхали потягом зі Знам'янки у Ворохту. Діти харчувалися тим, що дали батьки, за рекомендаціями, які даються в дорогу. Це проста та максимально безпечна їжа, – сказав він. – З приводу піци та бургерів у меню: з попереднього досвіду, це не смертельні харчі. Минулі рази все було гаразд.

Коли діти лежали в лікарні, їм дійсно робили тест на ковід, сказав Іван Верескун. У двох дівчат вірус підтвердили. Тому сьогодні, 17 січня, лікарі дійсно приїжджали повторно робити тест усім, хто контактував із дівчатами. За словами організатора –  усі результати виявились негативні.

16 січня дітей виписали з лікарні. Нині вони продовжують свій відпочинок у Буковелі.

Читайте також: На Кіровоградщині 11 закладів освіти зазнали пошкоджень внаслідок російської агресії

 


Головне сьогодні