У Кpопивницькому тpавмпункті чеpез ожеледицю зpосла кількість пацієнтів.

Пpо це у коментаpі Точці доступу повідомив стаpший медбpат тpавмпункту Василь Костенко.

За його словами, з 8 січня по сьогоднішній день до тpавмпункту звеpнулися 495 людей. З них 142 – люди, які тpавмувалися чеpез ожеледицю.

79  людей отpимали пеpеломи:

  • 54 – пеpеломи плечей, пеpедпліччя
  • 20 – пеpеломи ніг
  • 2 – пеpеломи тазу
  • 3 – пеpеломи pебеp

Решта пацієнтів отpимали забої та pозтягнення зв’язок.


Як не травмуватися під час падіння внаслідок ожеледиці, Точці доступу розповідав завідувач нейрохірургічного відділення обласної лікарні, нейрохірург вищої кваліфікаційної категорії Ігор Ярошенко.

Як зазначив лікар, по-перше, з настанням зими варто обирати для пересування правильне зимове взуття: воно має бути зручним та не слизьким. По-друге, варто навчитися правильно падати.

Люди, які займаються чи займалися спортом, знають – потрібно вміти правильно падати, аби зменшити ризики отримання травм, - зазначив лікар.

Як правильно падати

Вперед

Аби не травмувати голову та обличчя, треба намагатися впасти на руки. Руки при цьому мають бути майже притиснуті до тіла, трохи витягнуті вперед, аби зуміти впасти на кисті.

Руки мають бути в рукавицях, так менше травмуватимуться кисті та долоні.

Важливо в цьому випадку не намагатися впасти на рівні, витягнуті руки. Навпаки – руки треба трохи зігнути, аби не створити на них додаткове навантаження і таким чином їх травмувати.

Треба намагатися впасти на кисті. Для цього слід трохи витягнути руки вперед. При цьому не слід падати на повністю витягнуті руки, так ви можете зробити тільки гірше – поламати руку. Варто притиснути їх до себе, а під час падіння трохи зігнути в лікті.

На бік

Надважливе при такому падінні – не впасти на витягнуту руку, пояснює лікар. Намагайтеся впасти на кисть. У жодному разі не падайте на пряму руку. Зігнуту в лікті руку слід притиснути до корпусу тіла. 

Рука слугуватиме такою «пружинкою», аби пом’якшити удар. Таким чином ви не підставляєте під удар суглоб, а за рахунок м’язів пом’якшуєте та стабілізуєте падіння.

Назад

Лікар пояснює - в такому випадку потрібно «згрупуватись»: голову варто нахилити вперед, плечі ж, навпаки, намагатися виставити назад. Треба намагатися впасти на м’які місця – сідниці та лопатки.

При такому падінні треба «підібрати» голову в плечі. Тобто намагатися тримати її вище, аби не вдаритися нею в момент зіткнення з землею.

Голову треба наче "втягнути" в плечі, аби уберегти від ушкоджень. Взагалі треба скрутитися "клубочком".

Після падіння, зазначає лікар, важливо й правильно підвестися на ноги. 

Краще, якщо поруч з вами хтось є і вам допоможуть підвестися.

Якщо поруч немає людей або чогось, за що ви могли в триматися, аби підвестися, починати підійматися треба, спираючись на руки. Вже потім варто спиратися на ноги.

В будь-якому випадку підійматися треба повільно та обережно. Прислуховуватися до свого організму та відчуттів після падіння. 

Якщо ви травмувалися під час падіння, то краще попросити сторонньої допомоги, аби підвестися безпечно.

Читайте також: На Кіpовогpадщині потяг збив дівчину

Фото умовне: Слово і діло


Головне сьогодні