У селі Федорівка, що за 20 кілометрів від Кропивницького, засадили поле ароматної лаванди. Тут уже облаштовують гарні локації для фотосесій та місця відпочинку. Створює цю красу місцева жителька Марина Дейкун. Про нову туристичну локацію на Кіровоградщині вона розповіла Точці доступу.

Лаванда й лавандин

Перші 300 кущів лаванди на городі в пані Марини вже квітнутимуть п'ятий рік. Спочатку вирощувала її для себе. Згодом із зібраної лаванди почала виготовляти продукцію: букетики, ефірні олії, декоровані лавандові свічки, мило ручної роботи.

Лаванда

Перші кущі лаванди на власному городі

Ідею створення лавандового поля, зізнається пані Марина, виношувала кілька років.

Ідея вже була давно. Та все таки ще мала сумніви. Коли восени спробувала переробити лаванду, отримала з неї готову продукцію й перших клієнтів, вирішила втілити цю мрію.

Відтак цьогоріч висадили ще понад тисячу кущів лаванди на площі понад 40 соток. Вже в середині червня вона вперше розквітне. Пані Марина із захватом розповідає про свою справу й веде на екскурсію на свій город. Показує, що поряд із лавандою висадила також лавандин. Пояснює, що це – гібрид двох видів: лаванди широколистої й лаванди вузьколистої.

Кущик лавандину зовні досить сильно відрізняється від лаванди, має більші квіти, що розташовані більш щільно. Він менш вибагливий, його легше збирати й він утричі більше дає олії. Тому всі косметики й парфуми – це все лавандин.

Його висадили, щоб подовжити період квітучої локації: лаванда квітне орієнтовно 3 тижні, після цього ще 2 тижні квітнутиме лавандин.

Лаванда й лавандин

Туристична локація

Цьогоріч у Федорівці на лавандовому полі чекатимуть туристів. Тут уже наповну йдуть приготування: щоб повністю озеленити локацію, висіяли газонну траву, закупили дикий виноград для зеленої огорожі.

Довгі ряди висадженої лаванди стануть локаціями для фотозони. Також тут встановлять велику садову гойдалку. А для відпочинку на свіжому повітрі вже закупили фіолетові крісла-мішки.

Фотографування планую організовувати зранку та ввечері. Дуже красиві фото тут на світанку, бо якраз за полем сходить сонце. Протягом дня буде вільне відвідування за домовленістю, щоб не було великого скупчення людей, – ділиться планами пані Марина.

Лавандове поле у Федорівці

Лавандове поле зранку, на сході сонця

На виході відвідувачі зможуть придбати в лавці продукцію з лаванди.

Прогнозовано поле почне квітнути з 20 червня.

Крім того, у співпраці з громадою планують організувати туристичний маршрут. Лавандове поле стане однієї з локацій у цьому маршруті.

Орієнтовна вартість за вхід складатиме 100 грн.

Лаванда неподалік Кропивницького

Марина Дейкун із родиною

Про грант

Реалізувати проєкт Марині Дейкун вдалося, ставши однією з переможниць програми "єРобота". Жінка отримала мікрогрант на створення бізнесу. Говорить, саме ті кущі, які висадили цьогоріч, були придбані за грантові гроші.

Дізналася про грант ще влітку минулого року. Після нового року таки наважилася подати заявку.

Вона написала бізнес-план, сформувала бюджет проєкту й подала в "Дії". Потім розповіла фахівцям служби зайнятості про ідею заснування власної "лавандової" справи та її мету – а це створення нових робочих місць, сприяння своїй територіальній громаді у розвитку "зеленого туризму". Її бізнес-план оцінили й визнали перспективним та креативним.

Пані Марина не збирається зупинятися на досягнутому та має багато грандіозних планів для реалізації початої справи.

Придбати продукцію з лаванди можна вже зараз, завітавши в інтернет-магазин Марини Дейкун "Лавандова веранда".

Лавандова веранда

Продукція з лаванди, яку можна придбати в лавці "Лавандова веранда"

Фото, використані в матеріалі, надані Мариною Дейкун

Читайте також: Квітники, присвячені мові та пісні: фестиваль тюльпанів розпочався у Кропивницькому (ФОТО)


Головне сьогодні