У Кропивницькому судять пенсіонера, який на своїй сторінці в забороненій соцмережі системно поширював кремлівську пропаганду та антиукраїнські публікації. У них зокрема йшлося про співчуття через загибель загарбників та виправдовування їхніх воєнних злочинів. В той же час – провина за трагедії в Бучі та Краматорську в цих матеріалах перекладається на ЗСУ. Чи визнає чоловік себе винним в інкримінованому злочині та що йому загрожує у разі доведення провини, читайте у матеріалі Точки доступу.

Що передувало

Обвинувачений Олексій В. народився в Киргизькій Республіці, громадянин України 1957 року народження, мешканець Кропивницького, пенсіонер. Сьогодні, 24 квітня, справу за його обвинуваченням почали розглядати по суті в Кіровському районному суді.  

Суд

Разом із чоловіком на судове засідання прийшли дві жінки, які представилися його "групою підтримки". На суді вони говорили та посміхалися, тож суддя зробила попередження, що вимагатиме залишити залу в разі, якщо вони продовжуватимуть так поводитись. 

За інформацією досудового розслідування, у квітні 2022-го року в соцмережі "Однокласники" Олексій В. поставив вподобайку та автоматично поширив відео з назвою "Ответка кровожадной украинке", в якому містяться висловлювання, що виправдовують російську військову агресію та перекладають провину на українців.

Твой президент – лицедей, актер и своих сограждан вместо того, чтоб спасать, он завлек в страшный театр смерти. Ради лжи и постановок вы готовы совершать преступления: убить своих же людей, своих граждан, разложив трупы мирного населения по обочинам дорог, как это было в Буче, или перекрыть гуманитарный коридор, собрать людей на вокзале и ударить по ним ракетой "Точкой –У", выдав все это за действия вооруженных сил России, как это было в Краматорске.

Обвинувачення

Також, зазначив прокурор Володимир Лещенко, обвинувачений поширив наступний текст:

Сегодня в селе Исянгулово Заанчуринского района мы простились с Тимуром Муратовым, погибшим во время спецоперации на Украине.

У цій публікації, згідно висновку експерта, міститься глорифікація учасника збройної агресії РФ.

Поширив чоловік і текст, який починається словами:

Просим ваших молитв о здравии псковского священника, иерея Александра Цыганова. Отец Александр окормлял наших воинов в зоне СВО, сейчас тяжело ранен, идёт операция. Он оказался вместе со священником Михаилом Васильевым в зоне взрыва. Отец Михаил погиб, а за отца Александра сейчас борются врачи.

Публікація, вважає експерт, містить заперечення збройної агресії Росії проти України.

Обвинувачений відмічав вподобайками та автоматично поширював матеріали, де Україна та ЗСУ представлені в негативному світлі, а начебто там, де російська армія, панують мир і спокій. В той час як там, де є "укронацисты" – кров, біль та свавілля. Поширював звернення до України прокинутися та не бути вбивцею:

В Херсоне, Бердянске и Мелитополе нет трупов на дороге, изнасилованных девочек и застреленных гражданских. Хотя там есть русская армия. Как так получается? Простой вопрос и ответ простой: там, где русский, там мир и спокойствие, там, где укронацисты – там кровь, боль и беспредел. Проснись, сестра моя, Украина. Роль головореза – не твоя роль. Зачем позорить славянский национальный костюм? Он создан не для того, чтобы убивали. У меня тоже есть вышиванка. Куплена она была в городе Киеве. Потому что по матери я украинка, по отцу – русский человек. Вот как разделить меня на северную и южную пополам? А ведь таких людей тысячи. Мы – одно целое. И не может одно целое восстать против себя же самого.

Також у публікаціях зі його сторінки чоловіка є звинувачення України у невиконанні міжнародних прав полонени та ототожнення з народом Росії. 

Мы выполняем некие правила, принятые во всем мире, которые, кстати, не выполняет Украина. Европейская Украина.

Також прослідковуються звинувачення у вбивствах захисників Донбасу та Луганська протягом восьми років, твердження, що мешканці Маріуполя та Харкова стали живим щитом української армії і про це знатиме весь світ, що в Україні панують підступність і  злість, нацизм та "звериный бендерский оскал "Азова"", тому про справедливий гнів не може бути й мови, він притаманний іншим.

С праведным гневом не вышло. Праведный гнев есть у защитников Донбасса, Луганска, которых вы убивали 8 лет. Он есть у людей из мариупольских и харьковских подвалов, которые стали живим щитом украинской армии….У вас не может быть праведного гнева – одна сатанинская злоба. У вас есть непомерная гордыня, открывшая ворота нацизму и звериный бендерский оскал "Азова".

Так, кропивничанина обвинувачують у правопорушенні, передбаченого ч.2 ст.436/2 ККУ (Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників).

Розгляд справи по суті

Сам Олексій В. сказав, що свою провину не визнає. Натомість, показання, зазначив, давати готовий.

Обвинувачений

Прокурор Володимир Лещенко повідомив, що загалом слідчі зібрали один том матеріалів. Частину з них дослідили сьогодні. Перед тим як зачитувати матеріали справи, він підкреслив, що у разі, якщо захисник бажатиме почути повний текст того чи іншого документа, він може звертати на це увагу.

Прокурор

Втім, під час дослідження письмових доказів, адвокат Василь Яушев перервав прокурора на пів слові і сказав, що, зважаючи на те, що обвинувачений не визнає провину, суд має повністю дослідити докази сторін обвинувачення та захисту, заслухати покази підсудного. Наполягав, аби прокурор повністю зачитував всі матеріали провадження, включно із запитаннями, які ставилися перед експертом тощо.

Прокурор

Аби ми розуміли, який саме доказ досліджується, за яке число, які питання ставилися експерту, – сказав він.

У результаті суддя Ірина Антипова ухвалила перерву в зв'язку з наступним судовим засіданням на 6 червня. 

Прокурор Володимир Лещенко у коментарі журналісту зазначив, що у разі доведення провини кропивничанину загрожує до п’яти років тюрми.

Адвокат Василь Яушев від коментарів відмовився. Натомість жінка, яка назвалася дочкою обвинуваченого, попри незгоду захисника, сказала, що батько в інкримінованому йому злочині не винен.

Він нічого не поширював, він поставив вподобайки в "Однокласниках". До того ж – в окулярах і він дивився картинки. Тобто за вподобайки в "Однокласниках" судити людину, я вважаю, що це взагалі не конституційно і це порушує міжнародне право на самовираження.

Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не доведуть в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Читайте також: "Поширював пропаганду, щоб почитати на великому екрані". У Кропивницькому засудили обвинуваченого у посяганні на цілісність України


Головне сьогодні