Як надавати допомогу пораненому, мінно-вибуховій безпеці та поводженню зі зброєю цивільних вчать інструктори Сил спеціальних операцій у Кропивницькому. Тренінги на різні теми влаштовують кожного тижня. Фахово застосовувати стрілецьку зброю вчилися журналісти Точки доступу.

Тема сьогоднішнього заняття – це ознайомлення цивільного населення з окремими видами зброї, як ця зброя працює, як вона розбирається, як її треба чистити, як доглядати.

Зброя

Куратор тренінгів для цивільного населення з позивним "Акула" показує, з чим цього разу працюватимуть учасники. Це стрілецька зброя, подібна до тої, з якою боронив країну сам, та нині воюють побратими.

Автомат

Навчитися вправлятися зі зброєю у волонтерський центр завітало понад два десятки людей. Серед них  – хлопці й дівчата, чоловіки та жінки. Мотивація різна – від "навчитися боронити себе" до "у майбутньому вступити до війська, після побаченого у Бучі та Маріуполі, нищити окупантів". 

Тренінг

Поводження зі зброєю

Спочатку була теорія, тренери розповідали, як ця зброя працює, як вона розбирається, як її чистити тощо.

Теоретична частина

Потім – практична частина.

Тренінг

Я не вперше на цьому тренінгу, тут багато цікавої інформації і корисної в наш час. Взагалі мені цікаві такі теми як домедична допомога, види зброї, які речі слід брати під час блекауту, – розповідає учасниця заняття Анастасія.


Випадково побачила в інтернеті, що є така ініціатива. Цікава була тематика саме сьогоднішня. Не боюся зброї, на даний час страшно не вміти нею користуватися, тому, я думаю, вчитися потрібно всім і починати хоча б зараз уже.

Учасниця тренінгу

Теми для опрацювання обирають, згідно з запитами населення. Опитування проводять у соцмережі. Під час занять зокрема говорили про снайпінг; екіпірування та що потрібне бійцеві на фронті; що зробити, щоб не замерзнути у разі тривалого блекауту, скільки та яких продуктів й ліків треба мати про запас, як залишатися на зв’язку під час вимкнення електрики; як вижити в екстремальних умовах та що треба мати під рукою для виживання; як зорієнтуватися на місцевості тощо. 

Учасники заняття

Нині є запити на повторні тренінги з тактичної медицини. Цікавить багатьох і застосування дронів, тренінги з тактики, ази розвідувальної діяльності та як пережити блекаут, – розповідає "Акула".

Люди приходять охоче. Особливо охоче приходить молодь.  На даний час в нашій країні йде війна і молодь, як патріотично-налаштована, цікавиться військовою справою. В майбутньому вони можуть призиватися до війська або вступити до війська, то щоб мали якесь уявлення, що таке Збройні Сили.

Підготовка до мобілізації

Тренінги для цивільних тренери проводять двічі на тиждень. Заняття проходять увечері, щоб усі охочі могли доєднатися після роботи чи навчання. Спільно із волонтерами фахівці почали цю роботу з вересня.

Тут дуже багато цікавого, чого раніше я й не знала. І, я думаю, зараз такий час, що кожному потрібно такі ази знати, бо не знаємо, як там далі буде. Сподіваємося на краще, але треба готуватися до всього, – говорить учасниця Людмила.

Безплатні заняття

Немає фінішної точки цих занять, дивимося по готовності, по запитах, а взагалі – до перемоги працюватимемо, – каже її тезка, волонтерка Центру готовності цивільних у Кропивницькому Людмила.

Волонтерка

Усі заняття безплатні. Участь можна брати з 14 років або ж приходити з батьками. За словами тренерів, відвідати одне заняття замало. Навички треба відшліфовувати і доводити до автоматизму. Вони можуть врятувати життя.

Навчання військовій справі

Зареєструватися, щоб взяти участь у наступних заняттях, можна на фейсбук-сторінці організаторів.

Організатори зазначають, що українцям для виживання та безпечного існування потрібно опановувати хоч базово навколовоєнні дисципліни. А в подальшому й мати дві професії – військову та цивільну. Бо маємо непередбачуваного сусіда.

ЦГЦ навчають цивільних основам військової справи, щоб наші люди були готові до будь-яких сценаріїв.

Наразі тренінги від центрів можна відвідати у більш ніж 60 громадах 17 областей України. На навчальні події завітали вже понад 25 тисяч людей.

Читайте також: "Військова за покликом серця": історія бойової медикині з Кіровоградщини Христини Задорожної


Головне сьогодні