Другий рік працює "Соціальний гардероб" на території храму УГКЦ у Кропивницькому. Тут переселенці та решта потребуючих можуть взяти одяг, взуття та іншу гуманітарну допомогу. Також приміщення працює як Пункт незламності, де навіть за блекауту буде світло, тепло та інтернет. Чого найбільше потребують люди нині, та скільки допомоги видали волонтери за період роботи, дізнавалися журналісти Точки доступу.

"Соціальний гардероб" у Кропивницькому працює на вул. Героїв України, 32-Г. Речі, взуття, дитячі іграшки та іншу гуманітарну допомогу у Кропивницький надсилають релігійні громади з-за кордону, – розповідає парох парафії, отець Іван Третяк.

Священник

Дякуємо Богу, нам є чим допомагати. Нам багато допомагають жертводавці з Італії, зокрема, наш священник, отець Володимир Ведмідь, він є директором Карітасу Апостольського Екзархату УГКЦ в Італії, також отець Василь Кулиняк з Калабрії. Вони збирають там ці речі і сюди переправляють своїм коштом.

Найперше допомога розрахована на переселенців, яких у місті понад 20 тисяч, але не відмовляють й іншим потребуючим. До прикладу, багатодітним сім’ям. Переселенка з Херсону Софія прийшла сюди вперше. Каже, у Кропивницький вони з родиною приїхали пів року тому. Виїжджали з мінімумом речей, тож ця допомога для них дуже актуальна.

У мене троє хлопчиків. Старший має інвалідність. Середній ходить до школи, до першого класу сюди пішов, а з меншим граємося вдома. Ми виїжджали з одною сумкою і з візочком, бо маленький тоді ще не ходив. Я виїхала в чому була – це був спортивний костюм на мені і куртка, лише для дітей трохи взяли речей. Я тут вперше, але ось малий набрав собі іграшок, я взяла собі сумочку й постіль, бо дорого і квартиру знімати зараз дорого – не накупуєш багато.

Дитина

За час роботи волонтери роздали 300 тонн допомоги. Це одяг і взуття, продукти, засоби гігієни, ковдри, подушки, матраци і навіть меблі. Волонтерка "Соціального гардеробу" Валентина розповідає, що люди за речами приходять постійно. Волонтери їм допомагають із вибором, підказують, що і де можна взяти.

Сортуємо речі по брендах. Тут у нас дитячий відділ, це в нас – жіночий, там – чоловічий. Зараз почалися холоди, відповідно, більший попит на зимовий одяг: курточки, шапки, шарфи, взуття, бо дорого. Постіль також, бо, якщо в інших пунктах вони можуть більше одяг взяти, то з постіллю проблема.

Волонтерка

Приміщення, у якому облаштували "Соціальний гардероб", також використовується як Пункт незламності. Його парафії допомогла побудувати БО Патріарша Фундація "Мудра Справа".

Пункт незламності

Більше ми зробили зараз акцент на "Соціальному гардеробі". Але, якщо, не дай Боже, почалися б такі моменти, що світла не буде, то ми маємо генератор, щоб давати електроенергію. Люди можуть приходити сюди, щоб зігрітися, випити чаю, маємо також "Старлінк" – інтернет. При потребі ми його можемо запустити, щоб люди  користувалися, – розповідає Іван Третяк.

Буржуйка

Він додав, що окрім матеріальних речей, у Пункті незламності пропонують людям книги. Охочі почитати Боже слово можуть брати цю літературу безплатно.

Вже, якщо людина щось хоче почути більше від нас, то приходить до храму. Хоч деякі з них раніше взагалі нікуди не ходили, а, якщо ходили, то часто у церкви, що належали до московського патріархату. Але ми нікого не проганяємо, якщо люди хочуть, щоб ми їм послужили, то ми радо це робимо, – зазначив священник.

Церковна література

"Соціальний гардероб" у Кропивницькому працює щобудня. Зазвичай час його роботи співпадає з видачею гуманітарної допомоги від БФ "Карітас Кропивницький", що також працює при храмі. Графік підлаштували таким чином, щоб люди не стояли в черзі, а перебували у теплому приміщенні.

Час роботи:

  • Понеділок – п'ятниця, з 10:00 до 16:00.
  • (12:00 – 13:00 – обідня перерва).
  • Субота та неділя – вихідні.

При звернені треба мати при собі оригінали документів: паспорт та довідку ВПО.

Проєкт реалізують за підтримки БО "Українська освітня платформа".

Читайте також: "Не вдома, але умовами задоволені": як живуть переселенці у гуртожитках техуніверситету в Кропивницькому – ФОТО


Головне сьогодні