Мати загиблого захисника з Кропивницького зафільмувала відео на Далекосхідному кладовищі, що обурило рідних інших полеглих військових. На відео видно, як двоє нетверезих чоловіків з тачкою бродять між могилами, нецензурно висловлюються, а один із них  збирається прямо на цвинтарі "сходити до вітру".

Обурені родичі полеглих воїнів зібралися на кладовищі, аби запитати у керівництва, хто ці люди на відео, та поставити питання, що давно наболіли: коли буде зроблена огорожа, встановлені камери відеоспостереження, та коли облаштують доріжки між могилами тощо. Журналісти Точки доступу поспілкувалися з рідними загиблих та завідувачем Далекосхідного кладовища.

Крадуть квіти, лампадки та зривають прапори

Дружина загиблого захисника Олександра Чабарая Наталія розповідає, що її чоловік у мирному житті був водієм. Боронив країну від загарбників з 14-року. Мав золоті руки – ремонтував танки, спеціалізовані машини, був людиною великого серця, тож для родини це непомірна втрата. Загинув Олександр на фронті у 43 роки.

Український воїн

Він воював з 2014 року, пройшов АТО, воював у Сватовому. Коли почалося повномасштабне вторгнення, разом зі старшим сином, який і нині воює, пішов у військкомат. Служив у знаменитій частині Дмитра Коцюбайла "Вовки Да Вінчі". 19 серпня цього року  загинув під Куп’янськом внаслідок артобстрілу. Довго не могли дістати тіло, тож поховали ми його лише 30 серпня.

Вдова військового

Жінка розповідає, що 29 листопада їй подзвонив рідний брат чоловіка і повідомив, що на могилі Олександра та на ще чотирьох немає прапорів. Спочатку вона подумала, що їх зірвав буревій. Але, переконує, прапор військової частини був прикручений на саморізи, його не могло знести вітром. До того ж, стягів так і не знайшли.

Дружина загиблого

Згадує Наталія і про викрадені з могили лампадку та квіти. Каже, що бачила, як поміж могилами ходили дві не надто охайні з вигляду жінки і "придивлялися, що можна взяти". На питання, до кого прийшли на цвинтар, чітко відповісти не змогли.

Жахливо, що може зайти хто завгодно і поцупити, що хоче. А оце відео – це взагалі! Так не повинно бути, це не по-християнськи! Треба огородити кладовище і поставити хоча б кілька камер. Бо ми знаємо, що деякі люди з мікрорайону, що поблизу, взагалі тут живуть на кладовищі. І квіти забирають, і метал. Це наші побажання до міської ради, бо наші Герої достойні того.

Скриншот з відео 

Зараз над могилою її коханого знову майорять два прапори. Жінка говорить, що встановити новий стяг їй допоміг працівник цвинтаря. За свою допомогу грошей не взяв, сказав, що це його вдячність захисникові.

Могила воїна

Щодо цього відео, то говорять деякі, що це не робітники цвинтаря, а безхатьки, які пропонують свої послуги за невелику платню чи пляшку, – каже Наталія. 

Нас не чують

Сестра полеглого воїна Віталія Зозулі Інна, який загинув 4 вересня 2022 року, говорить, що на цвинтарі невідомі розбивають з рогаток фотографії, знімають рушники, зривають шеврони. На могилі її брата був розрізаний прапор, з могили постійно забирають квіти. На цвинтарі бігають зграями безхатні собаки. Відповідального за порядок на кладовищі люди знайти не можуть.

Безхатня собака

Ми б’ємося близько року, але це без толку. Ми розповідали про цю проблему в департаменті соцзахисту в Кропивницькому, Андрій Райкович знає про неї. Минулого тижня нас запрошував до себе Мосін (Олександр Мосін, заступник міського голови – ред.), але це було зовсім з іншого питання – встановлення пам’ятників. Другий рік пішов, а могили стоять під хрестами. З Вергуном (Олександр Вергун, заступник міського голови – ред.) ми спілкувалися і сюди з ним приїжджали.

Сестра полеглого воїна

Пані Інна говорить, що представникам міськради рідні загиблих воїнів показували нерівні ряди могил. Люди не розуміють, як між ними укладатимуть доріжки.

Ми зустрілися з Мосіним, а він навіть не знав, приміром, що ми з Вергуном були тут, що ми розказували всі проблеми. Що з Вергуном ми їздили до підприємців, які займаються виготовленням пам’ятників, аби їх запросити і вже розпочинати хоч щось робити.

Лампадка

Вона зазначає, якщо питання не вирішиться на місцевому рівні, рідні загиблих військових намагатимуться достукатися до вищих ешелонів влади.

Такого, як в нашому місті, немає ніде. Ми спілкуємося з багатьма дружинами, матерями з інших міст і бачимо, які виготовляють пам’ятники, яка є охорона. Вже стоять пам’ятники і охороняються, є повага. А в нас: 6 грудня – День захисників України – навіть корзини ніхто жодної не приніс. Бо ми тилове місто? Але, вибачте, якою ціною?!

Жінка зазначає, що загиблий брат на початку повномасштабної війни перебував у Польщі, але повернувся додому боронити Україну. З 4 березня вже був на нулі. Він, як і інші наші воїни, заслуговує на пошану.

Ситуація погіршилася

Дружина захисника України Максима Хандусенка Олена розповідає про свого чоловіка:

Чоловік у мене був на контракті. Потім пішов у 21-му році по мобілізації – контракт закінчився. В червні його забрали, а в листопаді він загинув. Йому було 38 років. Без тата лишилися доньки-близнючки. Дуже складно було забрати з позиції тіло і поховати.

Дружина військового

Жінка говорить, що раніше на цвинтарі порядкували краще. Згадує працівника на ім’я Денис. Він, за її словами, доглядав могили і не брав за це жодної додаткової копійки, але його начебто звільнили.

Кожній вдові він писав і надсилав фото зробленого. А нині порядку немає. Могили після потопів попросідали. Ми збиралися з матерями, дружинами і підправляли їх. А там он сирота лежить і ніхто його могилу навіть не підправив, поки ми гуртом не вирішили зібратися.

Побратим полеглого Олександр Сірков, коментуючи вищезгадане відео, говорить, що це безлад і неповага до загиблих воїнів та до їхніх сімей. Каже, що військовим прикро бачити, як шанується подвиг їхніх загибих побратимів. 

Побратим полеглого

Ми хочемо, щоб тут був порядок

Дружина Олександра Литвина Ірина розповідає, що її коханий служив у третьому полку. Виконуючи бойове завдання 27 лютого 2022 року, загинув у місті Токмак. Його тіло вдалося забрати під час обміну лише у липні.

Тут як не квіти на цвинтарі вкрадуть, так статуетки, розбивають портрети, а останні події – це взагалі, я вважаю, дно для нашого населення. Хлопці полягли не для того, щоб ходили п’яні люди і справляли малу потребу між могилами. Вони віддали своє життя для того, щоб ці люди взагалі тут ходили і працювали, а вони отак ставляться?!

Дружина захисника

Ірина додає, що у поліції на їхні звернення відповіли, щоб "записували відео і викликали поліцію". Але ж люди, зазначає вона, не можуть чергувати на цвинтарі вдень і вночі, аби фіксувати ці факти.

Дороги ми стелимо – гроші в нас є, а приставити сюди охорону – цього зробити не можуть.

Полеглий воїн

Жінка також згадує Дениса, який, за її словами, доглядав за могилами місцевих оборонців, хлопців-сиріт та воїнів з окупованих територій, які тут поховані.

Безхатьки і пияки

Зінаїда Язева говорить, що все літо, з ранку до ночі була на цьому цвинтарі і бачила, що тут відбувається. Вона – мати загиблого воїна Олега Язева. Сім’я – з Луганщини.

Мати героя

Так, тут ходять безхатьки, вони не в штаті. Але люди, які цього не знають, просять їх допомогти, дають гроші, можливо, пляшки, я не можу сказати. Бо я неодноразово підходила сюди до працівників і просила їх забрати, бо вони були абсолютно п’яні, говорили самі до себе. То підходив чоловік звідси їх забирав. Але ж неможливо, щоб люди цим займалися, є ж якась адміністрація?!

Вона додає, що через надлишок вологи у ґрунті провалилися могили. Землю на кладовище, правда, привезли. Тож вона приходила і самотужки підсипала суху землю на могилу сина. А деякі родичі не встигли цього зробити, оскільки були на роботі. На другий день знову пішов дощ і могили так і лишилися невпорядкованими.

Могили воїнів

Я просто хочу, щоб подивилися, де ховають наших дітей. Подивіться, в якому болоті. Ну хіба не можна засипати це щебнем, щоб можна було підійти хоча б до дітей, коли їх хоронять?! Я не знаю, як можна охороняти могили цілодобово. Син мій сам пішов на війну ще в січні 22-го року. В лютому вони прийняли  перший бій у Волновасі. Ще ніхто не знав, що росіяни прийшли. А загинув 9 березня 2023 року біля села Водяне у Донецькій області, – каже вона.  

Болото

Рідні загиблих захисників, які зібралися цього дня на цвинтарі, подзвонили завідувачу кладовища, щоб той прийшов на зустріч. Він сказав, що на планірці і кинув слухавку. Лише після третього дзвінка погодився піти з планірки раніше і зустрітися з людьми. Додав, що бачив скандальне відео і викликав учора поліцію.

Телефонний дзвінок

В очікуванні завідувача, питаємо у працівників, які саме вийшли підсипати одну з могил, хто допомагає їм порядкувати на цвинтарі. Чоловіки відповіли, що не знають "героїв" відео.

Працівники цвинтаря

Їхні слова підтвердила і матір, біля могили сина якої вони поралися. Жінка відказала, що буває на цвинтарі щодня і не бачила, аби ці хлопці пили чи поводилися неадекватно. Претензій до них немає. 

Матір військового

Охорони немає – не передбачено

Врешті завідувач цвинтаря Василь Павленко приїхав на зустріч і повідомив, що наразі на кладовищі охорона відсутня. 

Керівник цвинтаря

Це не передбачено. Працівники в мене роблять щобудня з 08:00 до 16:00. Субота – короткий день, неділя – вихідний.

На претензію щодо звільнення працівника Дениса Василь Павленко відповів, що той часто запізнювався на роботу. Але зазначив, що його не звільняв, а той сам розрахувався.

Прокоментував завідувач і скандальне відео. Зауважив, що ці чоловіки не є працівниками цвинтаря. А інвентар на території поховань може взяти кожен, хто цього потребує. 

Оцей, що на нього є підозра, що він робив тут, років десять тому також був помічений в подібному. Дід з бабцею прибирали на могилі, а він на машину це робив. Дідусь його схопив, почав кричати і мої робітники прибігли, скрутили, викликали поліцію. Він сидів у вязниці. Другий чоловік, що був із тачкою – переселенець. Інколи допомагає людям.

Кладовище

Він додав, що на цвинтар приходять близько двох десятків безхатьків. Що стосується обов’язків працівників кладовища – то вони повинні прибирати територію. Самі могили вони прибирають лише на прохання родичів і ніколи їм у цьому не відмовляють. 

З могилки зняли чи вінки, чи квіти – поклали поряд – ми це все забираємо. Поставили відра, також звідти забираємо сміття. Щебінь, пісок підсипаємо на могилки, звісно, – не на всі – бо дуже багато треба відсіву.

Могила просіла

Василь Павленко сказав, що на алеї є одна камера, але "вона слабка і всю алею не бачить". Додав, що на його відповідальності – лише впорядкування цвинтаря і дотримання санітарних норм. Навів приклад, що державні прапори нещодавно купили за бюджетні гроші і 60 з них встановили на могилах. Люди зауважили, що це відбулося лише після того, як вони обурювалися через пошарпані стяги і зверталися через це до міської ради. Вони закинули керівнику, що той не відстоює їхні інтереси та не намагається залучити гроші на облаштування цвинтаря. 

Точка доступу звернулася за коментарями до поліції та міської ради з питань звернень громадян щодо неправомірних дій на території поховань та впорядкування цвинтаря. У поліції області підтвердили факти звернень та зазначили, що за кожним фактом проводиться робота щодо встановлення осіб правопорушників. Коментар від міської ради наразі очікуємо. 

Алея воїнських похованьЧитайте також: "Живемо пам’яттю про сина", – батьки захисника Дениса Бойченка з Кропивницького (ФОТО). У цьому матеріалі Точка доступу вже піднімала питання впорядкування місць поховань загиблих воїнів та мародерства на цвинтарі. 

У червні Точка доступу повідомляла про те, що пpоєкт pеконстpукції сектоpів почесних поховань пpедставили у Кpопивницькому. Так, загальна ваpтість пpоєктів на Рівнянському та Далекосхідному кладовищах становить 28 мільйонів гpивень. З них 25 млн пеpедбачено на pеконстpукцію сектоpів Далекосхідного кладовища та 3,1 млн — Рівнянського. Детальніше пpо pеконстpукцію – за цим посиланням.

У листопаді в міськраді повідомили, що проєкт реконструкції Алеї почесних воїнських поховань на Далекосхідному цвинтарі пройшов технічну експертизу.


Головне сьогодні