В Україні наразі впроваджуються три масштабні енергетичні реформи – реформа ринку газу, електричної енергії, вугільної галузі.  В рамках реформування ринку електроенергії відбувся розподіл на енергорозподільчі та енергопостачальні компанії. Відтак, на Кіровоградщині від ПрАТ «Кіровоградобленерго» відокремилося ТОВ «Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія».

Що таке ринок енергетики? Що означають такі зміни для населення та юридичних осіб? Для чого такі реформи та що від них очікувати жителям Кіровоградщини?

Відповідь на ці та інші питання шукала кореспондентка Точки доступу, поспілкувавшись із директором нещодавно створеної ТОВ «Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія» (КОЕК)  Олегом Валентим.

#1

Зміни на ринку електроенергії Кіровоградщини: чому 2 компанії і кому платити?

За словами очільника КОЕК, до прийняття Закону України «Про ринок електроенергії», розвинутого ринку електроенергії як такого не було. Державне підприємство – Оптовий ринок електроенергії, котра купувала електроенергію у всіх видів генерацій: гідро-, атомна-, теплова, сонячна і т.д. Потім по середньозваженій ціні продавала обласним енергопостачальним компаніям (обленерго).

На той час обленерго займалося як продажем електроенергії, так і її розподілом. Відповідно до Закону України «Про ринок електроенергії», діяльність в сфері енергетики повинна бути розмежована: генерація, постачання, розподіл електроенергії.

Таким чином, цей закон розділив функції обленерго на дві складові. Обленерго залишається власником мереж, підстанцій, по яких електроенергія транспортується до споживача. Проте виділили окремий вид діяльності – постачання енергії, тобто продаж безпосередньо кінцевому споживачу. Таким чином, ці види діяльності ніяким чином не повинні між собою перехрещуватись.

Відповідно до Закону із обленерго виділилося підприємство ТОВ «Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія» (КОЕК), яка має право постачати  електроенергію споживачам.

«Ми повноцінна юридична особа, котра має ліцензію на продаж електроенергії споживачам на території України. Компанія орендує приміщення в будівлі Сервісного центру обленерго і знаходитиметься там після закінчення ремонтних робіт. Відтепер «Кіровоградобленерго» ніякого впливу не матиме на КОЕК і навпаки. Ми функціонуємо  окремо як юридичні компанії та співпрацюватимемо між собою  тільки в межах передбачених Законом», - розповів Олег Валентий.

Реформування ринку здійснюватиметься в два етапи: з 1 січня поточного року реформування роздрібного ринку, з 1 липня 2-й етап - реформування оптового ринку.

Наразі на території всієї країни всього налічується близько 150 – 200 новоутворених постачальних компаній.

«Роздрібний ринок електроенергії – це продаж  її споживачу. Тут не може бути монополії. Закон встановив обмеження в перехідний період на 2 роки – пояснює посадовець.-Споживачі потужністю більше 150 кВт працюють на вільному ринку й обирають собі постачальника. Постачальник же може до себе привернути увагу ціною, якістю послуг, умовами договору».

Крім того, якщо це перехідний період – побутові споживачі відносяться до отримувачів універсальної послуги.

Змінами в Законі, які введені із 1 січня, до споживачів універсальної послуги віднесені і бюджетні установ. На цей період для них діє тариф на електроенергію. Регулятор, Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг (НКРЕ КП) встановило для кожного постачальника універсальної послуги свій тариф.

«Цих постачальників універсальної послуги рівно стільки, скільки було обленерго на території України. Тобто ми компанія, яка утворилася в результаті історичного розділення і тому надавачем таких послуг на території Кіровоградської області є тільки наша компанія на період 2 років. Так як постачання електроенергії на умовах універсальної послуги відбувається по тарифу, то вартість електроенергії споживачам універсальних послуг нині встановлює тільки державний орган в особі НКРЕКП» - коментує Валентий.

Ліцензія ТОВ «КОЕК» діє по всій Україні, що дає змогу постачати електроенергію та співпрацювати зі споживачами в усіх регіонах.

#2

Чи будуть зміни для підприємств із великими потужностями?

Насправді великі підприємства отримали можливість купувати електроенергію у постачальних компаній ще близько 10 років тому. Цей сектор був доволі розвинутий і на сьогодні кожне велике підприємство вільно обирає собі постачальника.

«Саме для постачання електроенергії промисловим підприємствам є в нас в області не менше 15 компаній, які задекларували можливість продавати електроенергію і роблять це для великих підприємств. Споживачі  вільні у виборі. Вони сплачують окремо рахунки постачальній компанії за кВт/год, отримані по лічильнику, а розподільчій компанії вони окремо вносять плату за розподіл» - роз’яснює посадовець.


Для споживачів по вільних цінах немає тарифів. У них існує поняття вільна ціна. Постачальники на даний час купують на оптовому ринку електроенергію  за однакової ціною, а потім кожен постачальник вираховує, скільки він закладає в свою послугу по постачанню.

«Якщо велике підприємство – це менша вартість, дрібне підприємство – більша вартість. Все залежить від об’ємів.  Своїми умовами  й намагаємося привернути споживачів. Ми з ними спілкуємося, дізнаємося їх потреби та можливості, надаємо свою комерційну пропозицію, погоджуємо умови оплати, вартості електроенергії – споживач приєднується до комерційної пропозиції  і ми постачаємо електроенергію тому чи іншому споживачу», - додав Валентий.

Після перехідного періоду, тобто після 31 грудня 2020 року, і побутовий споживач вільно обиратиме собі постачальника і в разі вибору іншої компанії, буде переукладання договору.

#3

Використання альтернативних джерел електроенергії на Кіровоградщині

«В нашій області  виробляється електроенергія з різних джерел: сонячна, вітрова та гідро електроенергія. Ми як енергопостачальна компанія та постачальник універсальної послуги, зобов’язані купувати електроенергію з альтернативних джерел лише у приватних домогосподарствах. Всі зареєстровані юридичні особи, які мають великі сонячні електростанції і бажають продавати електроенергію, повинні брати для цього ліцензію та продавати лише на оптовий ринок електроенергії країни», - розповідає Олег Валентий.

За статистикою, близько 2% електричної енергії в Україні виробляється з енергії Сонця.

Кіровоградщина серед лідерів виробництва альтернативної електроенергії приватними господарствами. Щодо великих фотоелектростанцій, то тут також досить великий відсоток по їх кількості. Ми входимо в першу 5-ку в Україні по виробництву електроенергії приватними домогосподарствами.

#4

Що робити, якщо сплатили за «старими» рахунками?

За словами пана Олега, ця проблема спіткала всю Україну. Однак компанії йдуть на зустріч споживачам, тому поки що перерахунки роблять автоматично.

«Ми розуміємо складність ситуації, життя та роботи в перехідний період. Тому до 1 березня цього року питання переплати на рахунках ПрАТ «Кіровоградобленерго» буде врегульовано. Всі переплати на рахунках ПрАТ «Кіровоградобленерго» буде переведено до КОЕК. Побутових споживачів ми намагаємося взагалі в це не залучати, щоб не створювати ажіотажу , черг та незручностей для споживачів. Обленерго готує для нас інформацію щодо переплати чи боргу споживачів. І якщо є переплата, яка не стосується субсидій, вона автоматично перейде на рахунки постачальної компанії»


Крім того, для абонентів будуть діяти електронні кабінети. Однак наразі ресурс ще в процесі доопрацювання та підготовки. Він має пройти процес використання в тестовому режимі.

Спочатку сервіс працюватиме лише для побутових споживачів, а надалі в планах розробити електронні кабінети і для юридичних осіб.

Такі електронні сервіси спростять споживачам подачу даних обліку використаної електроенергії, а також забезпечать відкритий доступ до інформації за своїми особовими рахунками щодо боргів, переплат, нарахувань та інше. В свою чергу компанія зможе оперативніше отримувати необхідні дані та показники, а також скоротить черги та навантаження в сервісному центрі.

Розрахункові платіжні  документи й надалі доставлятимуть за адресами абонентів. Тобто, для осіб, які не мають доступу до інтернету, чи не можуть користуватися електронним кабінетом , нічого не зміниться, вони можуть вести облік у звичний для них спосіб.

Крім того, директор ТОВ «КОЕК» зауважив, що наразі розглядають можливість співпраці із мобільними додатками. В разі запуску таких додатків, люди автоматично з телефона зможуть відправляти інформацію про покази лічильника й отримувати суму, яку потрібно сплатити, і навіть одразу через додаток зробити сплату.

Сервісний центр ПрАТ «Кіровоградобленерго» відтепер перебуватиме в оренді ТОВ «Кіровоградська обласна енергопостачальна компанія», однак обслуговуватиме клієнтів з питань, що стосуються функцій обох компаній.

#5

Чому відбуваються зміни?

В рамках євроінтеграційного курсу, Україна приєдналася до Третьої Енергетичної Хартії.

У своїх стосунках з питань енергетики з країнами - членами ЄС і не тільки, як основу для співробітництва Європейський Союз значною мірою використовує Енергетичну Хартію.

Зобов'язання, які містяться в ній, є обов'язковими для виконання всіма країнами-членами Європейського Союзу, і стануть такими для тих країн, які подали заявки на членство в ЄС, оскільки Хартія і Протокол є складовою частиною "загальних досягнень". Більше того, правила і принципи, які містяться в цьому документі, включені до Угод про Партнерство і Співробітництво, як одна з правових основ двостороннього співробітництва в галузі енергетики.

Відтак, на виконання умов та зобов’язань Енергетичної Хартії, з’явилася необхідність у реформуванні ринку енергетики України.

В основі нової енергетичної політики країни, яка визначена Енергетичною стратегією України до 2035 року, зазначені такі цілі:

  • Зниження енергоємності економіки у два рази до 2030 року
  • Значне збільшення частки альтернативних та чистих джерел в енергетичному балансі країни до 2035 року – 25%
  • Підвищення якості енергозабезпечення споживачів
  • Збільшення власного газовидобутку

Довідково: 

Енергетична хартія йде корінням в політичну ініціативу, що виникла на початку 1990-х років в Європі, в той час, коли кінець холодної війни надав безпрецедентну можливість подолати колишнє економічне розділення європейського континенту. У світі глобалізації, що росте, і взаємозалежності між експортерами і імпортерами енергії загальновизнано, що багатобічні правила можуть забезпечити збалансованіші і ефективніші рамки для міжнародної співпраці, ніж ті, які передбачені лише в двосторонніх угодах або документах, що не мають законодавчої сили.

Тому Договір до Енергетичної Хартії грає важливу роль в контексті зусиль зі створення правового поля для глобальної енергетичної безпеки, на основі відкритих, конкурентних ринків і принципів стійкого розвитку .

Завданнями процесу Енергетичної Хартії є:

  • намагання до відкритих, ефективних і надійних енергетичних ринків;
  • сприяння забезпеченню клімату, який сприяє взаємозалежності в галузі енергетики, та базується на основі довіри між країнами.

Ці завдання будуть виконуватись за допомогою:

  • розширення і зміцнення "верховенства права" для сприяння розвитку ринку в енергетичному секторі;
  • встановлення правил поведінки, принципів і рекомендацій стосовно відкритих та ефективних енергетичних ринків;
  • розробка чітких загальноприйнятих правил по транзиту енергоносіїв; допомога країнам щодо розробки національної політики в галузі енергетичної ефективності;
  • розширення географічного охоплення процесу Енергетичної Хартії;
  • розвиток ролі Конференції з Енергетичної Хартії як найважливішого міжурядового форуму для політичних дискусій між Сходом і Заходом.
#6

Перші результати для країни

Під час публічного звіту Голова Держенергоефективності Сергій Савчук представив впроваджені ініціативи, які позитивно вплинули на економію енергоресурсів громадян, розвиток «зеленої» енергетики та активізацію інвестицій.

«Так, за останні 4 роки біля 2 млрд євро інвестовано в українські проекти з енергоефективності та «чистої» енергетики. З них майже половина, а саме - 800 млн євро - залучено саме у 2018 році. Це результат ефективних впроваджених за участю Держенергоефективності законодавчих змін у відновлюваній енергетиці, розвитку енергосервісу, запуску «теплих кредитів» тощо», - наголосив Савчук.

Близько 7,5 тис. українських родин інвестували 151 млн євро у сонячні електростанції загальноюпотужністю майже 160 МВт. Більше половини усіх СЕС, а саме – майже 4500 - інстальовано саме у 2018 році.

У 3 рази зросли біогазові потужності: із 10 установок (15 МВт) на кінець 2014 р. до 33 установок (46 МВт) на кінець 2018 року.

Найбільше інвестицій у вітчизняну економіку та розвиток місцевого бізнесу додала відновлювана енергетика:

  • біля 500 млн євро - у встановлення більше 2100 МВт нових потужностей, що генерують тепло «не з газу»;
  • понад 1,2 млрд євро - у 1300 МВт потужностей відновлюваної електроенергетики.

Стрімкими темпами в Україні, як і в усьому світі, розвивається зелена енергетика. Цьому сприяє найбільший у Європі рівень зелених тарифів. Лише в 2018 році введено в експлуатацію 742,5 МВт генеруючих потужностей, що в 2,8 рази перевищує потужність введену в експлуатацію за 2017 рік.

Україна має потенціал використання енергокультур як біомаси для генерації енергії. Сьогодні в країні налічується понад 2100 МВт нових потужностей, що генерують тепло з відновлюваних джерел енергії. У ці нові об’єкти залучено більше 500 млн євро інвестицій.

Читайте також: Знизити норми споживання та забезпечити всіх лічильниками – постанови Уряду, які зменшать газові рахунки


Головне сьогодні