У Помічній на Кіровоградщині запрацювала соціальна пекарня. Ініціатори проєкту печуть хліб і булочки та роздають свіжу випічку пенсіонерам, переселенцям та багатодітним з невеликими доходами. У планах волонтерів – відродити рецепт легендарного для тамтешніх мешканців помічнянського хліба. Близько тридцяти років тому його випікали на місцевому хлібзаводі, допоки він не закрився. Про благодійну ініціативу та як її мріють розвивати у маленькому місті, дізнавалася журналістка Точки доступу Лілія Кочерга.

Як працює благодійна пекарня

"Ми перемісили трошки хлібчик, бо він уже підійшов, це той хлібчик, що не вмістився, а тепер виймаємо той, що вже спікся, щоб він вистиг. Сорок п’ять хвилин випікання. Хлібчик у нас з кунжутом і льоном, вага хлібинки – 700 грамів", – одна з ініціаторок  проєкту Неля Смолій виймає з печі хліб із хрусткою скоринкою. 

пекарня

Соціальну пекарню, розповідає, відкрити вдалося за грантові кошти від громадської організації "Десяте квітня", яку фінансує міжнародне об'єднання "Оксфам". Завдяки підтримці донорів купили техніку, меблі, продукти. 

"У нас є волонтерська крамничка. Там продають крафтові вироби: ляльки-мотанки, вишивки…Якось нас запитали, чому у нас немає хлібо-булочних виробів. І коли ми виграли цей грант, то зрозуміли, що ми на правильному шляху, люди почали сюди йти".

хліб

Бюджет – 450 тисяч гривень, – розповідає консультант по роботі зі спільнотами Олександр Зінов’єв. Робота над проєктом триває з початку року. Найперше провели онлайн-опитування серед місцевих та переселенців щодо їхніх потреб.

Серед проблем найперше називають безробіття, бо населений пункт трішки депресивний, друге – низька зарплата. Люди не можуть закрити свої базові потреби. Виникла ідея, яка підкріпилася опитуванням, що потрібно на території громади реалізувати проєкт, який би допоміг вразливим категоріям населення.

Додає, окрім цього проєкту, підтримали у регіоні й такі ініціативи як соціальна теплиця, швейна майстерня, створення просторів. 

72-річна Галина Заячнікова прийшла в соціальну пекарню вже вдруге. Розповідає, що її покійна мати все життя працювала на помічнянському хлібзаводі. Хліб, вироблений тут, полюбляли і місцеві, і жителі навколишніх сіл. Показує, з чим йде додому:

"Хлібчик і булочки. Плюшки я на них кажу, я не знаю, як вони точно називаються".

випічка

Така підтримка, каже пенсіонерка, і актуальна, і приємна. Волонтери не лише пригощають випічкою, а й організовують майстеркласи та тренінги.

"Зерно добра. Від мрії до дії"

У планах волонтерів – окрім пшеничного, випікати й житній хліб. А ще – відродити рецепт майже легендарного тут помічнянського хліба. Близько тридцяти років тому його випікали на місцевому хлібзаводі. Хліб, розповідає Неля Смолій, замішували на живих дріжджах. Він був смачний і не пліснявів навіть за тиждень, лише трохи підсихав. 

тісто

"Соціальну пекарню-студію ми назвали "Зерно добра. Від мрії до дії". Дійсно, була така мрія – відродити помічнянський хліб, який всі згадують. Тому що здивовані, чому закрили такий прекрасний завод".

Волонтерка Вікторія Шаповал додає, що жителі громади добре відгукуються щодо благодійної ініціативи. Така, здавалося б, невеличка підтримка, важлива для багатьох.

Вікторія ШаповалЗаходять, запитують, вже знають, у який час можна отримати свіжий хлібчик. Кожного дня здійснюється випікання, є дівчата класні, які з задоволенням приходять і замісити, і допомогти.

волонтери Помічної

Активісти кажуть, що не вистачає рук, аби забезпечити всіх, хто потребує хліба. Окрім волонтерів, шукають благодійників, які підтримають добру справу. Адже гранту вистачить на чотири місяці. Місцеві благодійники, радіє пані Неля, пообіцяли допомогти борошном із нового урожай, з подальшою оплатою за оренду приміщення та електроенергію.

Неля СмолійМи йдемо цим шляхом саме, щоб більше допомагати людям хлібом. Ми думали, що це не так буде актуально, але, насправді, це більш актуально, ніж ми очікували.

Маломобільним пенсіонерам волонтери привозять свіжий хліб додому. 

У неділю волонтерки пекарні вихідні, випікають хліб і булочки у будні та у суботу. 

Читайте також: Сироваріння – це зв’язок із домом. Як Ірина Єгорова з Бердянська відкрила власну справу в Кропивницькому

Фото Олександра Козловського 


Останні новини