З початку року в Кропивницькому батьки залишили 5 новонароджених дітей. Усі вони були залишені в закладах охорони здоров’я міста. Один із випадків: коли хлопчика мама залишила на порозі дитячої обласної лікарні, піддавши життя малюка ризику. Тож Точка доступу детальніше розповідає про "вікно життя" в Кропивницькому: як воно функціонує, чи передбачена кримінальна відповідальність за залишене дитя, та чи є альтернативи для мам із маленькими дітьми, які опинилися в складних життєвих обставинах.

Як працює "вікно життя"


У Кропивницькому "вікно життя" (або ж "бебі-бокс") відкрили в перинатальному центрі ІІ рівня, що знаходиться на Новомиколаївці (вул. Олени Журливої, 1). Це спеціально облаштоване віконечко, де людина може залишити новонароджену дитину. До нього є доступ із усіх прохідних та проїжджих частин вулиці. Залишити дитину можна таємно, тут немає поліції, і відсутні камери відеоспостереження. Всі ці умови створені для того, щоб можна було абсолютно конфіденційно (і безпечно для самої дитини!) залишити маля в пологовому будинку й не отримати за це ніякого покарання.

Головна сестра медична перинатального центру Світлана Федотова розповіла та показала, як функціонує "вікно життя":

Людина приносить дитину, піднімається сходами, відкриває віконечко ззовні будівлі, кладе немовля всередину і закриває дверцята "бебі-боксу". Через тридцять секунд дверцята блокуються й спрацьовує сигналізація, щоб працівники лікарні вчасно відреагували й забрали малюка. Чергова акушерка підходить до віконця зсередини приміщення, забирає дитину й передає лікарям на огляд. Коли медперсонал закриває дверцята "бебі-боксу", що виходять до кабінету приміщення, водночас розблоковується віконце зовні, і пристрій переходить в режим очікування».

Світлана Борисівна в цей час відкриває віконце, й, дійсно, через 30 секунд спрацьовує сигналізація.

Пані Світлана пояснює, що 30 секунд дається для того, щоб людина могла піти, її не побачили й не ідентифікували. Людина, яка анонімно залишає тут дитину, не несе за це кримінальної відповідальності, якщо на дитині немає жодних тілесних травм, слідів насилля тощо. Цю особу ніхто не буде розшукувати.

Далі залишене маля з "бебі-боксу" передають для огляду, необхідних аналізів, купання і харчування персоналу лікарні. У деяких випадках, за необхідності, дитину відправляють до реанімації відділення інтенсивної терапії.

Малятам потрібні засоби індивідуальної гігієни, одяг чи спеціальне харчування. Із такими питаннями часто допомагають волонтери. Пані Світлана зізнається, що також до порятунку малечі долучаються й працівники пологового будинку, докладаючи власні гроші.

У цьому закладі "віконце" працює з 2008 року. Нині його оновили та зробили більш комфортним: облаштували так, щоб дитині було максимально зручно та тепло, а взимку тут лежатиме матрасик із підігрівом.

Віконце зробили у вигляді "бебі-боксу": тут добре циркулює повітря, і є достатня кількість кисню.

Ми сподіваємося, що створення цього «віконця життя» врятує життя багатьох дітей, говорить Світлана Федотова.

Медпрацівниця ділиться, що таких випадків, щоб підкладали дітей у "віконечко", ще не було. Проте неодноразово у відділенні після народження дитини писали на неї відмову.

Якщо жінка хоче відмовитися від дитини, то з нею починає працювати цілий штат фахівців, зокрема й психологи, щоб з'ясувати причину відмови. Деякі жінки після цього, на щастя, змінюють своє рішення й забирають дітей, а деякі налаштовані зовсім категорично.

Після відмови дитина ще місяць знаходиться під наглядом персоналу в дитячому відділенні. Потім її переводять у Будинок малятка. Далі цим питанням займається міська рада.

Статус дитини, позбавленої батьківського піклування


В Управлінні захисту дітей Кропивницької міської ради повідомили, що чинним законодавством визначено, що на дитину, покинуту в пологовому будинку, іншому закладі охорони здоров’я або яку відмовилися забрати батьки чи інші родичі, підкинуту чи знайдену, складається акт за формою, затвердженою МОЗ і МВС.

Зазначений акт є підставою для набуття дитиною статусу "дитини, позбавленої батьківського піклування", що, в свою чергу, є правовою підставою для взяття її на облік дітей, які можуть бути всиновлені. Така дитина може бути всиновлена після досягнення нею двомісячного віку.

Така ж процедура надання статусу буде й для дитини, залишеної у «вікні життя». Дитина може бути всиновлена після двох місяців з часу її знаходження.

Згідно зі статтею 131 Сімейного кодексу України особа, яка вважає себе матір’ю дитини, може подати до суду заяву про визнання свого материнства, якщо запис про матір дитини здійснено відповідно до частини другої статті 135 цього кодексу.

З початку 2021 року в закладах охорони здоров’я м. Кропивницького зафіксовано 5 покинутих дітей.

Будинок для жінок у складних життєвих ситуаціях


Для тих, хто потрапив у складні життєві обставини, завжди є місце, де підтримають. Більше 9-ти років у Кропивницькому функціонує соціальний центр матері та дитини. За цей час уже 145 жінок з дітьми мали можливість отримати тут допомогу.

В закладі перебувають вагітні та матусі з дітками, які через життєві негаразди не можуть самостійно впоратися із вихованням і доглядом за малечею. Для багатьох жінок заклад став справжньою домівкою, а умови тут максимально наближені до домашніх. Тут із жінкою проводять серйозну роботу: навчають її бути мамою, допомагають налагодити позитивні соціальні зв'язки, щоби жінка могла повернутися з дитиною до своєї родини або почати жити самостійно. 

Директорка комунального закладу Інна Жолобова розповідає, що обласний соціальний центр матері та дитини – це заклад для тимчасового перебування жінок на 7-9 місяцях вагітності та матерів із дітьми від народження до 18 місяців, які опинилися в складних життєвих обставинах. Це ті обставини, які перешкоджають виконанню материнських обов'язків, що може стати причиною поширення такого явища, як раннє соціальне сирітство, коли у дітей є живі батьки, які залишили їх у пологовому будинку.

Складні життєві обставини – це також відсутність документів, житла, підтримки чи то з боку чоловіка, батька дитини, чи то з боку батьків. У цю групу входить відсутність навичок самостійного життя, низький виховний потенціал, насилля у родині, відсутність матеріальної та моральної підтримки. Інколи це стається тоді, коли дівчата, до прикладу, закінчивши інтернат, не оволоділи навичками самостійності. Водночас це можуть бути неповнолітні дівчата, які народили і не знають, що робити з дитинкою. До речі, наймолодшій мамі, що була в нашому закладі, було 13 років.

Інна Жолобова

Пані Інна пояснює, що заклад розрахований на одночасне перебування 10-ти жінок із дітьми. Дітей може бути більше (наприклад, мами з двійнями або з двома дітками віком до півтора року). Мета створення закладу – допомога вагітним і породіллям, які мають ризики відмови від дитини або залишення дитини в пологовому будинку. Заклад допомагає кожній "маленькій" сім'ї інтегруватися в громаду й зберегти дитину в родині.

Умови Центру наближені до домашніх. Кожна жінка має окрему вмебльовану кімнату, можливість користуватися білизною, рушниками, засобами гігієни, посудом, побутовими електроприладами та іншими зручностями.

Ми приймаємо цих жінок і допомагаємо їм відновити свої сили, здобути впевненість, оволодіти навичками догляду за дитиною, опанувати навички самостійного життя, планування бюджету сім'ї, допомагаємо відновити документи, проаналізувати ситуацію, в якій опинилася ця жінка, й знайти вихід із ситуації, аби мінімізувати складні життєві обставини, в яких вона опинилася, або взагалі їх подолати.

З цією метою в закладі працює команда професіоналів: соціальний педагог, вчитель-реабілітолог, психолог, медична сестра.

Загалом заклад надає такі три послуги: інтеграція, реінтеграція, притулок. Жінки отримують безкоштовну психологічну, соціально-медичну та побутову допомогу. Їх навчають куховарити, доглядати за собою, шити, вишивати, вʼязати, дбати про своє майно й помешкання. Але найголовніша умова перебування – бажання самої жінки навчатися, змінюватися та відмовитися від шкідливих звичок.

Ми, якщо необхідно, навчаємо їх веденню господарства та догляду за дитиною. У разі відсутності документів допомагаємо їх відновити чи виготовити нові, також допомагаємо у пошуках житла.

У Центрі жінки перебувають на частковому державному утриманні: тут вони безкоштовно проживають, харчуються, за потреби мають доступ до ліків першої необхідності. Всі кошти, які належать сім'ям із дітьми, на які ці жінки мають право, вони, звичайно ж, отримують. Таким чином вони мають можливість економити ці гроші й потім придбати або винайняти житло там, де планують далі працювати. Якщо ж таке житло наявне, то жінка має можливість відновити умови для проживання або створити належні, якщо їх там не було.

Що потрібно для того, щоб потрапити в Центр:

  • зателефонувати та дізнатися, чи є вільне місце;
  • письмова заява особи про зарахування до Закладу;
  • довідки з лікувального закладу про стан здоров'я матері та дитини.

Ознайомитися з повним переліком документів, що необхідні для зарахування до Центру, можна за посиланням.

Навіть якщо у жінки немає паспорта та/чи свідоцтва про народження дитини, її можуть зарахувати. Важливо, щоб були необхідні медичні довідки.

У заклад не приймають жінок:

  • які мають алкогольну або наркотичну залежність, тому що це хвороба, яку потрібно лікувати;
  • у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння;
  • з інфекційними захворюваннями в стадії загострення.

За необхідності у Центрі жінці й дитині нададуть необхідний одяг, взуття, підгузки та засоби особистої гігієни.

Обласний соціальний заклад знаходиться за адресою: селище Нове, вул. Металургів,2-а, тел.: 093 294 60 61.


Отже, у Кропивницькому є де залишити новонароджену дитину в безпеці. Держава та небайдужі громадяни обов'язково подбають про малюка. Головне – не залишати немовля в потенційній небезпеці. Якщо ж ви потрапили у складні життєві обставини, не турбуйтесь, адже вам точно допоможуть знайти вихід у соціальному центрі матері та дитини.


За допомогу у підготовці матеріалу Точка доступу дякує головній лікарці пологового будинку Людмилі Романів та директорці соціального центру матері та дитини Інні Жолобовій.

Читайте також: Заробітки жебраків у Кропивницькому: як не потрапити на гачок до псевдонужденних


Головне сьогодні