Комунальний заклад "Кропивницький міський центр запобігання та протидії насильству" облаштували в обласному центрі. Прийматиме заклад жінок із дітьми, оскільки, за статистикою міської ради, саме вони найчастіше страждають від різних видів насильства. Які послуги надаватимуть і на який термін потерпілі зможуть знайти прихисток у притулку, читайте у матеріалі Точки доступу.

Структура центру

До структури центру входять такі підрозділи як денний центр із кризовими кімнатами; притулок для постраждалих від домашнього насильства або ж насильства за ознакою статі; мобільна бригада надання соціально-психологічної допомоги; також цілодобово працює телефон довіри.

Вільні від насильства

На першому поверсі приміщення розташовані дві кризові кімнати, які розраховані на п’ятьох людей. Є два додаткових переносних ліжка. Також є побутові кімнати, кухня, робочий кабінет для працівників кризової кімнати.

Кризова кімната

На другому поверсі розташований притулок. Там облаштовано сім кімнат, в яких можуть розміститися понад два десятки людей. Також є кухня, побутові кімнати, кімната відпочинку, робочі кабінети для працівників.

Робочий кабінет

Адресу центру не розголошують задля безпеки клієнток. 

Притулок

Директорка закладу Тетяна Крамаренко говорить, що готуватимуть їжу жінки самостійно.

Директорка

У центрі є все необхідне кухонне начиння. За потреби, на перший час їх забезпечать продуктами.

Кухня

Кухонне начиння

За кожною клієнткою закріплять соцпрацівника, який її супроводжуватиме та допомагатиме у вирішенні всіх питань. До прикладу, із отриманням безплатної юридичної допомоги, працевлаштуванням. Роботу закладу забезпечуватимуть 34 людини.

Державне фінансування та підтримка донорів

Директорка департаменту соціальної політики міськради Кропивницького Юлія Вовк розповіла, що розпорядженням Кабміну для проведення капітального ремонту і придбання автомобіля міськраді з держбюджету виділили 4 мільйони 430 тисяч гривень.

Соцзахист

На ремонт притулку витратили 2 мільйони 883 тисячі гривень, також придбали автомобіль для забезпечення роботи мобільної бригади за 997 тисяч гривень.

Кімната відпочинку

Дитячі іграшки

Юлія Вовк підкреслила, що облаштовували соццентр не лише за кошти державного бюджету, а й за підтримки міжнародних організацій.

Дуже вдячні за співпрацю Фонду ООН народонаселення в Україні, який допоміг провести капітальний ремонт кризової кімнати, облаштувати її та притулок. Додатково було виділено ще мільйон двісті тисяч гривень для утеплення даного приміщення.

Притулок

Мобільні бригади

Також фонд профінансував роботу двох мобільних бригад, які обслуговують не лише людей, які мешкають у Кропивницькому, а й тих, які проживають до 50 кілометрів близ обласного центру.

Іграшка

До складу мобільних бригад входять психологи, кейс-менеджери, соціальні робітники та водії.

Вони виїжджають на виклики і з’ясовують, чи достатньо проведення певної роботи на місці, а чи треба вилучити заявницю й помістити у кризову кімнату, де можна перебувати до десяти днів, або ж до притулку, де можна перебувати три місяці, або, за рішенням керівниці центру, до шести місяців.

Коридор

Психологиня Наталія Цумарєва зазначає, що мобільна бригада, у якій вона працює, розпочала роботу з серпня минулого року. За цей час бригада опрацювала близько півтори тисячі звернень, які фахівцям передавала поліція через департамент соціальної політики, також були самозвернення. Зокрема, надходили заяви щодо сексуального насильства, які довелося пережити внутрішньо переміщеним особам на тимчасово окупованих територіях. Також були випадки посттравматичного стресового розладу у військових, які перебували в зоні бойових дій.

Психологиня

Ми як швидка допомога. Ми надаємо психологічну підтримку, допомагаємо вирішити питання із відновленням розірваного, до прикладу, паспорта, оформленням певних довідок чи документів. Також були випадки, коли людям була потрібна медична допомога після сексуального насильства. Працюємо із потерпілими в тому плані, щоб вони змогли розірвати це коло насильства і не повертатися туди.

Насильство є не лише у неблагополучних сім’ях

Періодично по допомогу звертаються й жінки, які хочуть залишити кривдника, але не мають куди піти. Тож потреба у такому закладі велика. Наталія Цумарєва говорить, що існує соціальний міф, начебто домашнє насильство є тільки в неблагополучних сім’ях. Але насправді потерпають від нього і люди, які мають високий соціальний статус та добрий заробіток. Із десяти заявниць одна має потребу у вилученні з сім’ї і не має родичів чи знайомих, які її прихистять. 

Проти насильства

Представник Фонду Народонаселення ООН в Україні Костянтин Бойчук наголошує, що звернутися за допомогою можна у декілька способів: звернутися до мобільних бригад соціально-психологічної допомоги, поліції, міської ради, Центру соціальних служб. У Кропивницькому напрацьований механізм перенаправлення постраждалих у кризові кімнати або притулок.

Представник ООН

Потрапити у шелтер можна буде цілодобово. Проєкт реалізують у 45-ти містах України. Міста обирають за конкурсом на підставі заявок.

Номери мобільних бригад:

  • 063 216 87 35
  • 063 216 90 82

Наступний шелтер – для чоловіків

Шелтер для жінок і дітей у Кропивницькому розпочне приймати клієнтів у кінці травня. Всі послуги безплатні. Цей заклад – практичне втілення ратифікованої минулого року Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами. У Кіровоградській ОВА повідомили, що наступні притулки для потерпілих планують відкрити в Олександрії та Добровеличківці.

У міськраді зазначили, що в обласному центрі надалі стоїть питання створення такого центру для чоловіків. За словами психологині мобільної бригади, п’ять-сім відсотків звернень щодо насильства надходить від представників сильної статі. До прикладу, жінка вдарила чоловіка замороженою куркою по голові, у результаті чого той отримав струс мозку.

Читайте також: Безпечно, конфіденційно та безплатно. Центр допомоги врятованим відкрили в Кропивницькому (ФОТО)


Головне сьогодні