Пошукові собаки з Нідерландів поповнили ряди кінологічної служби поліції Кіровоградщини. Собаки порід бельгійська вівчарка "малінуа" та "мехілар", а ще  голландська вівчарка допомагатимуть шукати людей, зброю, вибухівку та наркотики. Собак тренуватимуть інспектори кінологічного центру Інна Могилан, Віталій Хоменко та Сергій Луненко. Нині чотирилапі проходять етап соціалізації, звикають до кінологів, із якими працюватимуть, розвивають апортувальну реакцію і вивчають дресирувальний майданчик. Найближчим часом розпочнуться спеціальні курси тренування. Про особливості роботи зі службовими собаками кінологів розпитали журналісти Точки доступу.

Джоши – один із новачків кінологічного центру в Кропивницькому. Бельгійській вівчарці "малінуа" близько півтора року. Кінологи говорять. що це чудовий вік для роботи з твариною. Чотирилапі цієї породи не лише красиві, а й добре піддаються дресируванню. Можуть долати будь-які перешкоди. Та починають роботу спеціалісти зі знайомства з вівчарками. Цей етап триватиме приблизно місяць. Тож дресирування нині мінімум. Для початку потрібні контакт, дружба, довіра.

Кожна собака по-своєму особлива, це як індивідуальність у людини. І до кожної собаки повинен бути окремий підхід. За Джоши можу сказати, що він такий прудкий, от бачите – хоче вже схопити щось. Це значить, що собака піддається командам, добре працюватиме в майбутньому, – розповідає заступник начальника кінологічного центру поліції Кіровоградської області Сергій Луненко.

Кінолог

А це вже голландська вівчарка Ункас. Таких собак в Україні дуже мало. Це цікава й рідкісна порода. Із твариною займається кінологиня Інна. Раніше вона працювала з лабрадором, тож розповідає, що ці собаки бувають примхливими і можуть ледачкувати. Із Ункас все по-іншому, вона більш спокійна, працелюбна й активна. Аби подолати стрес, пов’язаний з переїздом, цій тварині потрібні любов та ласка. Нині вона сором’язлива і трохи боязка через адаптацію.

Чорна вівчарка

Почали частенько бувати вдвох, підемо собі на прогулянку, займаємося з апортиками, також даємо ласощі, виходимо сюди на площадку знайомимося з ним. Вони дуже сильні на апорти, вони прямо дуже розіграні. Потім почнемо працювати, підкладати запахи, – каже молодша інспекторка  кінологічного центру поліції Інна Могилан.

Вівчарка

Трьох молодих вівчарок безоплатно передала кінологічному центру в Кропивницькому благодійна організація "Фонд Говарда Баффета" з Нідерландів. Доставити собак у Кропивницький допоміг німецький волонтер і досвідчений кінолог Матіас Вінкельнйохан, який тренує службових собак німецьких урядових та військових структур. Він допомагає і з дресируванням чотирилапих на Кіровоградщині. 

У мене є друг із Німеччини Матіас Вінкельнйохан, звернувся до нього з проханням, телефоную і питаю, які в нього плани на вихідні. Каже, що немає жодних. А я питаю, чи не міг би він допомогти й приїхати з Німеччини у Львів. Тому що мені зі Львова до Кропивницького треба перевезти трьох собак. А у результаті ми привезли п’ятьох собак, бо трьох нам дали, а Матіас без своєї не їздить, а я теж без своєї не їжджу, йди сюди Шері, – кличе свою собаку начальник кінологічного центру поліції Артем Матвєєв. 

Спаніель

Аби соціалізація собак пройшла успішно, кінологи займаються з ними практично щодня. Вони розповідають, що тварини звикають до своїх наставників і навіть можуть ревнувати до інших чотирилапих.

До кожної собаки потрібен підхід і потрібно їх любити, бо потім починаються конфлікти і собака не хоче з тобою працювати, – зазначає Інна Могилан. 

Німецький волонтер

Загалом разом із трьома новоприбулими у цьому кінологічному центрі служить 21 собака. Це бельгійські та німецькі вівчарки, лабрадори, ротвелер, спаніель та інші. Їх навчають шукати живих людей і загиблих, вибухові речовини та пристрої, зброю, наркотики.

Кінологи кажуть, що досвідченому спеціалісту визначити призначення для собаки з максимальною користю у роботі нескладно. Традиційно більш активні за характером собаки, краще виявляють себе у пошуку наркотиків, спокійні та допитливі – у пошуку зброї та вибухівки, загострена харчова реакція допомагає у пошуках людей.

Собаки

Службовий пес

До слова, набір замінників вибухових речовин для тренування собак кінологічний центр також отримав від фонду. Також пліцейські кінологи отримали  від "Фонду Говарда Баффета" бокси для транспортування тварин, амуніцію, засоби для їх догляду та гігієни.

Загалом у вересні поліцейським підрозділам України з Європи передали 20 собак.

Читайте також: Собаки-рятувальники: у Кропивницькому чотирилапих навчають шукати людей під завалами (ФОТО)

Фото обкладинки: ГУ НП в Кіровоградській області 


Головне сьогодні