Гаївська (Ленінська) сільська громада просить депутатів облради дозволити ТОВ «Українські рідкісні метали» розвідку Полохівського родовища літієвих руд.

Відповідне звернення місцеві мешканці прийняли на громадських слуханнях 12 квітня, повідомляє кореспондент «Точки доступу».

Нагадаємо, Кіровоградська облрада на минулому сесійному засіданні провалила голосування щодо надання ТОВ «Українські рідкісні метали» дозволу на розвідку. Таке рішення неабияк здивувало місцеву громаду, адже мешканці трьох сіл – Гаївки, Копанок і Полохівки – висловилися на підтримку інвестора.

– Я, чесно кажучи, не розумію такої позиції, – говорить сільський голова Олег Чумак. – До нас просто не дослухалися.

Між громадою та ТОВ «Українські рідкісні метали» підписана угода про соціальне партнерство. Однак компанія діє не лише в її рамках.

– У мене онкохвора дитина, – каже мешканка села Віта Шершньова. – Чоловік – у зоні АТО. Я сама просто не можу потягти лікування та харчування. На щастя, з’явилися «Українські рідкісні метали»: я звернулася по допомогу, і мені не тільки не відмовили, а й пообіцяли допомагати далі.

Директорка Копанської ЗОШ Зінаїда Сливенко також підтримує прихід інвестора.

– Дуже хочеться, щоб для цих людей були відкриті двері, – зазначає вона. – Ми вже висловилися за те, щоб розвідка проводилася, а потім тут виникло підприємство. Чому ми маємо ще раз збиратися? Я прошу депутатів обласної ради звернути увагу на це Богом забуте село.

Підприємство з видобутку літію, яке може виникнути тут у перспективі, означає для місцевих робочі місця. Тим більше, що керівництво ТОВ обіцяє надати жителям Гаївки. Копанок та Полохівки першочергове право влаштування на роботу.

– Я колишній проходчик Смолінської шахти, – розповідає Володимир Рева. – Мені надзвичайно важливо працювати недалеко від дому. У мене є досвід, поки немає де його застосувати.

– Є рішення громади, – говорить виконавчий директор ТОВ «Українські рідкісні метали» Євген Гарбуз. – Чому його не почули – то вже інше питання. А ще проблема в тому, що людям не запропонували жодної альтернативи.

Зібравшись на повторні слухання, мешканці громади доручили сільському голові Олегу Чумаку звернутися до обласної ради з проханням скликати позачергове засідання сесії, на якому ще раз розглянути питання надання дозволу на розвідку родовища. До звернення додали заяву безробітних жителів громади, які покладають велику надію на появу нового потужного підприємства на території сільської ради.


Головне сьогодні