Чи доцільно ремонтувати дороги та висаджувати квіти під час війни? Питання, на яке в суспільства немає однозначної відповіді. Втім, беручи до уваги досвід Харкова, комунальниками якого зараз пишаються всі українці, можемо зробити висновок – людям приємно жити в охайному місті, їздити рівними дорогами та дивитися на доглянуті клумби й газони.

У Кропивницькому цими напрямками опікуються працівники комунальних підприємств “Благоустрій” та “Універсал 2005”. Це – розмова з керівниками двох комунальних підприємств, які щодня забезпечують життєдіяльність міста. Як вони адаптувалися до роботи в умовах війни та з якими викликами довелося зіткнутися, журналістці Точки доступу Олександрі Ільченко розповіли Олександр Співак та Віктор Панішко.

“Робота важка фізично, а іноді й морально”

Комунальне підприємство “Благоустрій” займається озелененням міста, утриманням зелених насаджень, парків та скверів, які перебувають у них на балансі. Нині ж, у період війни, в регіонах, де тривають активні бойові дії, працівників “Благоустрою” залучають до будівництва фортифікаційних споруд.

Олександр Співак. Начальник КП "Благоустрій"
Олександр Співак. Начальник КП "Благоустрій"

Начальник “Благоустрою” – Олександр Співак. Він очолює КП другий рік. За його словами, наразі підприємство не перебуває у стані виживання, втім і про суттєвий розвиток говорити поки що не можна. Головною проблемою підприємства називає брак працівників:

Людського ресурсу нам не вистачає, а в усьому іншому – працюємо, – каже він.

За штатним розкладом тут мали б працювати 120 фахівців, фактично ж – 82 людини, більшість із яких старші 50 років.

На думку Олександра Співака, молодь не йде працювати з кількох причин. По-перше, багато молодих чоловіків зараз воюють. По-друге, люди хочуть отримати вищу заробітну плату, ніж можуть запропонувати на комунальному підприємстві, де зарплата від 8 тисяч гривень.

Він додає, що робота є фізично важкою, а іноді й морально виснажливою. Бронювання працівників від мобілізації на “Благоустрої” немає.

Більшість працівників – жінки, їх тут 42. З чоловіків у “Благоустрої” працюють 9 озеленювачів та 6 водіїв.

Очевидно, що на жінок припадає значна частка важкої фізичної роботи. Наші люди працюють для забезпечення комфорту в місті, і дуже шкода, коли їх не підтримують, а навпаки – критикують або займаються вандалізмом.

Шестеро працівників підприємства перебувають на війні.

"Наш колектив підтримує їх, за можливості надаємо фінансову допомогу".

“Чистота у місті залежить від кількості працівників, які опікуються благоустроєм”

На думку Олександра Співака, озеленення у Кропивницькому на достатньому рівні. Втім, переконує, що за наявності більшої кількості працівників, ситуація могла б покращитися.

"Хотілося б, щоб у нас працювало більше людей, адже чистота у місті залежить від кількості працівників, які займаються благоустроєм. Знаю, що в інших містах аналогічні підприємства мають більший людський ресурс. Але наші працівники роблять усе можливе, щоб місто було охайним, квітучим, привабливим. В умовах, у яких ми працюємо, ми дійсно робимо все можливе для цього".

Техніка КП "Благоустрій"
Техніка КП "Благоустрій"

Приблизна площа території, утриманням якої займаються фахівці “Благоустрою”, складає 120 гектарів, з яких 20 – це сквери, а 7 – парки. 

На підприємстві є два водовози, які поливають клумби та дерева згідно графіку. Зараз працює один, але ми встигаємо поливати свої насадження. У місті є дерева та квітники, які люди висадили самі, проте на баланс підприємства їх не передали. Тому ми не маємо права їх поливати. А те, що знаходиться на балансі, ми доглядаємо регулярно, згідно графіків.

Пояснює – протягом року після висадження дерев їх має доглядати та організація, яка висаджувала. Через рік складаються акти приживлюваності і якщо рослина у хорошому стані, “Благоустрій” бере її на свій баланс.

Працівники "Благоустрою"
Працівники "Благоустрою"

За словами Олександра Співака, важливо, що заборгованості по заробітній платі на підприємстві немає, і під час війни не виникало. Паливно-мастильні матеріали, а також інструменти, інвентар, засоби індивідуального захисту теж закуповують вчасно і в достатній кількості.

"Звичайно, хотілося б отримувати фінансування на реалізацію певних ідей і планів, але ми розуміємо, що зараз війна".

“Благоустрій” вирощує і продає посадковий матеріал – дерева та кущі. Площа розсадника складає 58 гектарів. У ньому працюють чотири працівники, але цього не достатньо, щоб утримувати його, розповідає Олександр Співак.

Посадковий матеріал, який вирощують, можна придбати на підприємстві. Гроші від цієї діяльності отримує саме підприємство. Їх спрямовують на премії працівникам або ж на закупівлю матеріалів та інвентарю для роботи. 

План робіт для працівників складають з урахуванням звернень громадян, які надходять із соцмереж, телефоном, з гарячої лінії міської ради. Завдання також надають житлово-комунальні господарства міста.

Наразі, за словами Олександра Співака, для озеленення міста використовують злакові трави та багаторічні рослини, а не однорічні, як це було кілька років тому.

Директор підприємства скаржиться, що час від часу в місті стаються акти вандалізму. Переважно це робить молодь:

Вони руйнують лавки, перекидають урни для сміття, вазони з квітами тощо. Хотілося б, щоб наша молодь трішки краще ставилася до праці наших людей. Крім того, люди крадуть висаджені квіти.

Так, минулoгo рoку в Крoпивницькoму висадили пoнад 56 тисяч квітів та багатoрічних злакoвих трав. Проте зафіксували викрадення 241 куща трoянд, 50 кущів хризантем та 7 кущів злакoвих трав.

У найближчих планах “Благоустрою” – придбання двох професійних газонокосарок. Начальник підприємства пояснює, що за одну годину така косарка може викосити площу, яку 10 людей можуть викосити за три години. Крім того, на них можна регулювати висоту ножів. Таким чином траву не будуть зрізати під корінь. 

Наразі тривають тендерні процедури. За обладнання готові заплатити понад мільйон двісті тисяч гривень Тож наступного року проводити покіс трави планують вже новими механічними косарками.

Техніка КП "Благоустрій"
Техніка КП "Благоустрій"

“Дороги міста у задовільномі стані” – Віктор Панішко

Підприємство “Універсал 2005” займається утриманням вулично-дорожньої мережі міста. Це прибирання, розчищення доріг, усунення ям. Підприємство очолює Віктор Панішко.

На його думку, проблеми підприємства загалом дотичні до проблем економіки у країні. Головна з них – брак працівників.

Є й інші складнощі, які виникають у нашій роботі, але ж головне, що життя триває, треба їх вирішувати і йти далі.

Віктор Панішко. Начальник КП "Універсал 2005"
Віктор Панішко. Начальник КП "Універсал 2005"

На питання, як керівник оцінює стан утримання дорожньої мережі міста, відповідає так:

"На мій погляд, ми утримуємо дороги у задовільному стані. Звісно, за осінній та зимовий період дороги руйнуються, але навесні та влітку ми проводимо ремонтні роботи, аби утримувати дорожнє покриття в задовільному стані".

Зараз на підприємстві працює 110 людей. Більшість із них – чоловіки. Середній вік працівників – 57 років. Загалом у штаті має працювати 145 фахівців.

Тут працюють 30 чоловіків призовного віку, з них тільки шестеро молодше 50 років. На підприємстві є бронь від мобілізації для працівників. Це допомагає утримати наш штат. 

“Коли є сніг, людям доводиться суттєво перепрацьовувати”

За словами Віктора Панішка, нині мають велику потребу в працівниках.

"Бажано – молодшого віку (до 40 років)", – уточнює він.

Через брак працівників на кожного робітника припадає більше навантаження. На “Універсалі” потрібні дорожні робітники, водії, механізатори. 

Особливо брак людей відчутний у зимовий період.

Взимку має працювати чотири зміни, в нас є дві. Коли є сніг, людям доводиться суттєво перепрацьовувати.

Першочерговою причиною, чому люди не йдуть працювати на КП, називає рівень зарплати:

"Він не сприяє тому, щоб до нас хотіли йти працювати. Робота важка, особливо взимку: люди працюють по 12-14 годин, не виходячи з транспорту". 

Додає – зарплата у водіїв, механізаторів складає близько 15 тисяч гривень, залежно від відпрацьованого часу. Ті, хто працює більше, інколи отримують до 20 тисяч гривень.

За словами Віктора Панішка, малосніжна зима не є показником того, що у працівників мало роботи. Адже коливання температур змушують працювати вночі – виїжджати посипати дороги, аби уникнути ожеледиці та наледнів.

“Придбали круту техніку, які стала суттєвою підтримкою для нас”

Розповідає – за останні 7 років склад техніки, яку використовують на комунальному підприємстві, вдалося суттєво оновити. Втім, на підприємстві досі використовують техніку, якій більше 40 років.

Каже, що минулого року вдалося придбати дві нові одиниці техніки. Одна з них – установка УЯР, яку використовують для ямкового ремонту доріг.

Також придбали й великий комбінований самоскид – взимку його застосовують як розкидувач протиожеледної суміші з отвалом.

Це круті машини, які стали суттєвою підтримкою для нас. 

Розповідає, цьогоріч на початок сезону дорожніх робіт на автошляхах міста було 25 тисяч квадратних метрів пошкоджень. Протягом весни й літа, станом на вересень, 20 тисяч вже відремонтували. Роботи тривають.

"Щоб зрозуміти масштаб – це 20 тисяч ям розміром метр на метр".

В найближчій перспективі, за словами Віктора Панішка, на підприємстві планують змінити роботу деяких підрозділів. Пояснює – зараз підприємству необхідна служба експлуатації. Такі фахівці стежили б за належним експлуатаційним станом доріг – виїжджали обстежувати ями, бордюри і давали б рекомендації для підрозділу, який буде ліквідовувати недоліки. 

Наразі для цих цілей у нас лише 4 фахівця, а це дуже мало для того, щоб якісно виконувати таку роботу. Але й людей немає де взяти. Сподіваюся, після перемоги чоловіки повернуться, а робота в нас для них буде.

Читайте також: Підготовка до блекаутів і психологічне навантаження: керівники лікарень Кропивницького розповіли, як працюють під час війни


Головне сьогодні