Керівник обласного комунального виробничого підприємства "Дніпро-Кіровоград" Микола Романюк розповів, що нині підприємство боргує 104 мільйони гривень Світовому банку.

Про це він повідомив під час брифінгу, передає кореспондентка Точки доступу.

Кредит Світового банку – це гроші, які підприємство взяло на реконструкцію водопровідно-каналізаційних мереж і очисних споруд області у 2014 році.

Микола Романюк нагадав, що ОКВП "Дніпро-Кіровоград" найбільше підприємство регіону, яке надає послуги з водопостачання і водовідведення.

Цього року тариф на водопостачання і водовідведення переглядався двічі, але люди сплачують за тарифами, які встановлені у 2021-му році:

  • 25,212 гривень – за водопостачання;
  • 20,76 – за водовідведення.

Підприємство, каже, збиткове. У рік додатково потребує 200 мільйонів гривень.

Для того, щоб підприємство перестало бути збитковим, тариф для населення за водовідведення і водопостачання має бути 80 гривень за один кубометр.

З його слів, така ціна обґрунтована здорожчанням вартості електроенергії, реагентів для очищення води і пального.

Борг покривають за рахунок місцевих бюджетів міст Кропивницький, Олександрія, Знам’янка і Смоліне, а також обласного бюджету.

Як писала Точка доступу раніше, у жовтні нинішнього року підприємство "Дніпро-Кіровоград" просило погасити кредит Світового банку за рахунок грантових грошей.

У грудні нам виставили рахунок на 80 мільйонів. Ми не погасили 23 мільйони. Однак все рівно продовжуємо реконструкції об'єктів за гроші Світового банку.

З його слів, нині три об’єкти повністю завершені. Три – на стадії завершення, бо роботи виконані на 90%, ще два об’єкти планують здати в експлуатацію до червня 2024-го року.

За рахунок встановлення нового обладнання у рік підприємство економить 4 мільйони кіловат електроенергії.

У 2019-му році підприємство спожило 44 млн кіловат електроенергії. Зараз ми виходимо на показники менше 40 мільйонів квт. Економія – 10%.

Додав, що мають намір довести цей показник до 20%.

На випадок блекаутів мають 30 дизельних генераторів. Їх встановили на основних об’єктах водопостачання.

Деякі з них вивели в автоматичний режим. Також є окремі насосні агрегати, які можуть подавати воду з резервуарів. Якщо брати Кропивницький, то,  у разі відключення електроживлення, ми зможемо забезпечити водою 20-25% міста від загальної потреби.

Читайте також: Завтра низка будинків у Кропивницькому тимчасово залишиться без води


Головне сьогодні