Соціальна перукарня KRASA працює у Кропивницькому. Вже 10 років майстри-волонтери безплатно стрижуть та фарбують стареньких і людей з інвалідністю. А тепер ще й переселенців і поранених військових. Не лише наводять красу, а й створюють настрій. Спостерігали за процесом журналісти Точки доступу.

Соціальна перукарня працює на базі професійного ліцею сфери послуг і торгівлі у Кропивницькому. Тут безплатно роблять зачіски вимушеним переселенцям та місцевим жителям з-поміж вразливих категорій. Серед клієнтів – Володимир Гріднєв із міста Новогродівка, що на Донеччині. Чоловік розповідає, що понад 30 років працював шахтарем. Через війну переїхав на Кіровоградщину. Мешкає тут вже рік.

Соціальна перукарня

Коли я виїжджав, у нас зачинилися всі магазини, всі перукарні, складна була ситуація. У вас є радіо чудове і по радіо я дізнався, що така є перукарня. По телефону додзвонився, призначили мені час, коли прийти, я прийшов і дуже чудово. Тепер я тут постійний клієнт, дуже подобається, коли приходиш до дівчат, щось тепле чується, – говорить він.

Переселенець з Донеччини

Нині перукарі працюють на волонтерських засадах у рамках проєкту "Волонтер Плюс" за підтримки громадської організації "Задзеркалля" та дитячого фонду ООН ЮНІСЕФ, – розповідає заступниця директора ліцею Вікторія Алєксеєвець.

Заступниця директора

Коли виникла ідея створення даної перукарні, ми просто дуже хотіли надавати допомогу і бачили, наскільки зростає попит із кожним роком, набираючи значних обертів. Ми радіємо, що, використовуючи свої навички, наші учні, наші майстри можуть надавати допомогу людям, які того потребують.

Святкова зачіска

У перукарні одночасно можуть працювати близько десяти майстринь. Скільки клієнтів прийняли від початку повномасштабної війни, кажуть, і не порахують. За місяць обслуговують близько 150 людей.

Макіяж

Ми надаємо всі види перукарських послуг. Ми і стрижемо, і фарбуємо, і накручуємо, робимо укладання волосся, догляд за волоссям, робимо хімічні завивки і сучасне фарбування робимо, і макіяж. Коли люди до нас приходять, ми намагаємося створити атмосферу доброзичливості. І вони дуже вдячні нам і ми спілкуємося не лише у стінах нашого ліцею, а й поза ним, – коментує майстриня виробничого навчання Оксана Забабуріна.

Майстер виробничого навчання

Вона додає, що працює у соціальній перукарні від початку її створення. Багато клієнтів стали постійними, в тому числі й ті, які приїхали на Кіровоградщину з небезпечних територій. Вони діляться із майстрами найсокровеннішим, читають вірші, співають пісні, а нещодавно на знак подяки подарували малюнок із зображенням Наталки-Полтавки.

Зачіски

Ця перукарня виїзна. Майстрині роблять зачіски і пораненим бійцям у шпиталі, і людям з інвалідністю, які не можуть до них приїхати самостійно.

Учениця ліцею

Це наше все – працювати з клієнтами, навчатися, надавати їм правильно послуги, відпрацьовувати навички і всю тут теорію, якої нас навчають. Відпрацьовувати завдання, які нам дають на виробничому навчанні. Нам майстер виробничого навчання щоразу показує якісь нові прийоми, способи стрижки. І для нас дуже важливо – відпрацьовувати це все. Працювати з клієнтами і робити їх красивими, робити їх щасливими і робити свою роботу краще і краще, – каже учениця ліцею Марина Сарахан.

Клієнтка перукарні

Марина додає, що вже має дві спеціальності, але професія перукаря подобається їй найбільше через спілкування з людьми.

Майстриня

Розумієте, до нас приходять різні клієнти: жінка, чоловік, дитина, довге волосся, коротке…Це все дуже розвиває і вчить приймати рішення у різних ситуаціях. Найчастіше до мене звертаються, аби я зробила стрижку, освіжила кінчики, зробила укладку. Притому, чоловіки майже завжди поспішають, а жінки люблять прийти, розслабитися, приділити собі більше часу.

Волонтерська перукарня

Валентина Єпікова з Харкова вже рік як у Кропивницькому. Про соціальну перукарню дізналася зі спільноти в соцмережі для переселенців.

Переселенка з Харкова

Для мене як для пенсіонерки дуже важливо, що це безплатно. Майстри завжди привітні, гарну зачіску зроблять, пофарбують, коли потрібно і, навіть, макіяж зроблять, коли особливі якісь події. Для нас це важливо, бо при тому стані нашому фізичному і психічному, то коли добре виглядаєш, і сили якось прибувають, і віриш в добро, бо дівчата дбайливі.

Клієнтка перукарні

Обслуговують клієнтів майстри, випускники та учні ліцею. Працюють тут і самі переселенці.

Перукар

Приладдя для роботи допомогли купити донори. Майстри отримали електробритви, тример для стрижки, машинки для стрижки, плойки, фен та турбо фен, набір ножиць, перукарську мийку, візажний стіл, дзеркало, стул, LED лампу.

Перукарські послуги

Волонтери планують розвивати напрямки діяльності. Невдовзі у перукарні ще й хочуть робити манікюр.

Перукарська справа

Професія перукар

Номер телефону для запису: +380509340301.

Адреса: Ліцей сфери послуг і торгівлі, що на вулиці Панченка, 26, І навчальний корпус.

Читайте також: Ветеранські хаби: як простори для адаптації військових облаштовують на Кіровоградщині


Головне сьогодні