Дрони-камікадзе у власному гаражі виготовляє житель Кіровоградщини. Матеріали купує за власний кошт, також допомагають небайдужі. Станки у майстерні працюють практично цілодобово. Мотивація у волонтера єдина – найскоріша перемога. Детальніше читайте у матеріалі Точки доступу.

Оце він вже готовий до роботи. Тобто ми ставимо батареї сюди, ставимо пропелери і дрон готовий до використання.  

Безпілотник

Сергій – майстер металообробки та дерева.

Майстер

Раніше у своєму гаражі робив форми та топери для солодощів.

Топер

Через повномасштабну агресію почав виготовляти розхідники до боєприпасів. До прикладу, хвостовики і зацепи.

Це в нас зацепи для дронів. Також одноразовий виріб, який ми ріжемо з залишків, з матеріалу, що залишається від топерів та інших таких порізок.

Зацепи для дронів

Тепер за допомогою 3D-принтерів чоловік майструє деталі для дронів-камікадзе. Замовлення на виробництво безпілотників отримує безпосередньо від військових.

Безпілотник

У нас все до дронів іде. Минулого року більшість були Mavic і Autel. Те, що готове, привозили сюди. Зараз вже трохи перекваліфіковуємося, починаємо збирати FPV-дрони. Ми ріжемо рами хлопцям, далі вони займаються збіркою, налаштуванням.

Комп'ютер

Запит на дрони значний, – говорить Сергій. Трьох 3D-принтерів для роботи, що працювали в гаражі, було замало. Придбати додаткове обладнання і масштабувати виробництво допомогли підприємці та місцева влада.

Перископ

Якщо порівняти з минулим роком, в нас роботи додалося втричі, якщо не ще більше. Минулого року в нас більше був попит на перископи, це так звана труба розвідника, – це наша основна була робота. Ми десь до кінця літа, до осені тільки ними займалися. А потім поступово перейшли вже на хвостовики для ВОГів, і інше додавалося там.

Волонтер

Сергій працює над дронами-камікадзе кожного дня. Допомагають племінник і колишній колега. Скільки розхідників зробили для безпілотників, вже й не порахує. Каже, переплавили понад дві тонни пластику. Також використовують текстоліт.

Текстоліт

Ми з текстоліту робимо раму – це на одноразові дрони-камікадзе. Збираємо раму і, якщо треба зібрану раму, можемо зібрану відправити. Якщо хлопцям потрібна велика кількість, то відправляємо розібране, засипаємо комплектуючі і вони вже там на місці самі збирають.

Розхідники

Дальність польоту цих безпілотників – п’ять-сім кілометрів. Також на ефективність дрона впливає вправність пілота. Собівартість безпілотника без батареї – близько 15 тисяч гривень.

Безпілотний літальний апарат

Вага самого дрона в зібраному вигляді десь приблизно до кілограма і він на собі може десь до кілограма нести. Теоретично можна більшу вагу, але додаткова вага зменшує відстань. Якщо дрони використовують хлопці на Херсонщині, то вони літають через Дніпро на відстань 12-15 кілометрів.

3-Д принтер

Станки в майстерні не зупиняються практично цілодобово. Мотивація у волонтера єдина – найскоріша перемога.

Допомога армії

Знищення ворога – це наша основна задача. Тобто, чим більше ми зробили дронів, тим більше вони влучили в ціль, тим швидше наша перемога.

Читайте також: Змінили підбори на військову форму і не шкодують: дві сестри з Кіровоградщини воюють в бригаді тероборони (ФОТО)


Головне сьогодні