У Кропивницькому обирали запобіжний захід лікарю, який начебто вимагав від військовозобов’язаного 40 000 гривень за фіктивні документи про стан його здоров’я та обіцяв вплинути на членів військово-лікарської комісії щодо прийняття рішення про непридатність чоловіка до служби, передає Точка доступу.

25 травня поліцейські затримали фігуранта після передачі йому 40 000 гривень хабаря у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу. Лікарю оголосили підозру за ч. 3 ст. 369-2 (Зловживання впливом). Санкція передбачає покарання від трьох до восьми років тюрми з конфіскацією майна.

Клопотання про відвід судді

Клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою з правом внесення застави розглянули в Ленінському суді вчора, 26 травня.

Як встановило досудове розслідування, підозрюваний – громадянин України 1960 року народження. Проживає у Компаніївці Кіровоградської області, там же працює лікарем.

Чоловік дозволив знімати його обличчя. Але адвокат Роман Швець у свою чергу заборонив фотографувати його підзахисного, а також називати ім’я та прізвище останнього. Також захисник наполягав на тому, щоб представники ЗМІ залишили судову залу, "оскільки вони не є учасниками кримінального провадження, а дане судове засідання є закритим".

Підозрюваний

Захисник підозрюваного також заявив про відвід судді Леоніда Плохотніченка, оскільки, на його думку, той порушив процедуру судового засідання, завчасно поставивши питання про розмір зарплатні лікареві. Запитав це "перед сторонніми особами, які з невідомих причин перебували в залі суду та без з’ясування персональних даних і мети їх перебування в судовому засіданні". Леонід Плохотніченко у відповідь зазначив, що суд має визначити розмір застави, а для цього треба з’ясувати дохід підозрюваного.

Клопотання про усунення слідчого судді розглядала суддя Ленінського райсуду Олена Лук’янова. Вона відхилила клопотання Швеця, а також не знайшла підстав для відводу секретаря судового засідання, яке згодом заявив адвокат. Також Олена Лук'янова додала, що судове засідання є відкритим, а особи всіх, хто перебуває в залі суду, встановлені. Прокурор Володимир Барабаш також зазначив, що підстав для відводів не бачить.

Клопотання про відвід

Обрання запобіжного заходу

Після цього в суді розглянули клопотання про обрання запобіжного заходу відносно лікаря.

Прокурор Володимир Барабаш наполягав на триманні під вартою підозрюваного з визначенням розміру застави. Припустив, що є ризики, що лікар переховуватиметься або впливатиме на свідків.

Прокурор

Він озвучив деталі провадження. Зазначив, що місцевий військовозобов’язаний чоловік, який фігурує у цій справі, має проблеми зі здоров’ям. Розуміючи, що не зможе якісно нести службу в разі призову, звернувся до лікарні. Там зустрівся із підозрюваним, якому повідомив про погіршення стану здоров’я – проблеми із хребтом. Лікар начебто повідомив пацієнту, що має знайомих серед членів військово-лікарської комісії та може вплинути на них, щоб військовозобов’язаного виключили з військового обліку. Просив за це тисячу доларів США. Аби переконати пацієнта у правдивості своїх слів, організував йому зустріч із одним із членів військово-лікарської комісії. Чоловік врешті погодився та привіз гроші в медзаклад.

40 000 гривень вилучили у службовому кабінеті підозрюваного в шухляді столу під час обшуку того ж дня. Лікаря затримали та вручили йому повідомлення про підозру.

Хабар

Позиція підозрюваного

Сам підозрюваний зауважив, що провину не визнає. Начебто, і він, і медсестра часто залишають кабінет, тож хто завгодно міг підкинути хабар, аби його підставити. Зазначив, "що справа шита білими нитками". Розповів, що пацієнт, який фігурує у справі, має кримінальне минуле, тож "на нього впливає поліція, підкинули все це діло, комусь це було вигідно…". 

Підозрюваний у хабарництві

Медик сказав, що раніше не був судимий, ні від кого не переховувався і надалі робити це не планує. Протягом останніх чотирьох років не виїжджав із Компаніївки. Просив не брати його під варту і надати можливість працювати, адже "його чекають хворі".

Адвокат висловив думку, що тримання під вартою для його підзахисного є передчасним. Адже треба, щоб суд ще з’ясував всі обставини інкримінованого злочину, "чи є вони реальними та дійсними". Додав, що лікар не має впливу на колег з комісії, оскільки там загалом восьмеро людей і він не входить до їхнього кола. Щодо зустрічі з колегою з комісії – це була звичайна робоча зустріч, адже всі лікарі між собою спілкуються.

Рішення суду

Врешті суд ухвалив задовольнити клопотання сторони обвинувачення і взяти підозрюваного під варту строком на 60 днів. Також суд визначив розмір застави – 214 тисяч 720 гривень.

Після засідання у коментарі кореспонденту Точки доступу адвокат Роман Швець зазначив, що поки немає рішення щодо подання апеляції. Скоріше за все, вони із підзахисним "будуть шукати гроші на заставу".

Рішення суду

Додамо, що після проведення процесуальних заходів, повідомили в поліції, прийматиметься рішення про повідомлення підозри іншим причетним особам.

Нагадаємо, відповідно до ст. 62 Конституції Укpаїни особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кpимінальному покаpанню, доки її вину не буде доведено в законному поpядку і встановлено обвинувальним виpоком суду.

Читайте також: Кіровоградщина: суд визнав винним Харченка в ДТП, у якій загинув 18-річний хлопець


Головне сьогодні