У Ленінському районному суді в Кропивницькому вчора, 21 квітня, провели підготовче засідання в справі Мікаела О., обвинуваченого у посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України. Обвинувальний акт надійшов до суду одночасно з угодою про визнання винуватості, тож цього дня прозвучав і вирок, передає Точка доступу.

Обвинувачений Мікаел О. 1875 року народження, громадянин України, має вищу освіту, приватний підприємець, одружений, має неповнолітню доньку, раніше не судимий.

Чоловік прийшов на засідання у медичній масці, ймовірно, щоб сховати обличчя.

Обвинувачений

За інформацією досудового розслідування, на своїй сторінці в соцмережі "Однокласники" гомадянин О. розповсюдив матеріали із закликами до зміни меж територій та державного кордону України, а також ті, у яких міститься виправдовування, заперечення збройної агресії РФ.

23 січня 2022-го року він поставив вподобайку, чим автоматично розповсюдив серед 150-ти своїх друзів та відвідувачів акаунту, публікацію спільноти "Патріоти Запоріжжя", із назвою "В Польше предложили, как справедливо разделить Украину – на 5 частей".

Відповідно до висновку спеціаліста, у цьому матеріалі міститься публічна підтримка ідеї порушення суверенітету України та розподіл адміністративних областей між сусідніми державами.

17 січня Мікаел О. поширив у відкритій загальнодоступній спільноті "Возрождение Новороссии/Присоединяйся!!!!", з аудиторією 8,6 тисяч учасників, публікацію "Нацизм на Украине можно ликвидировать только вместе с Украиной". Таким чином, поширив матеріал, в якому міститься виправдовування збройної агресії РФ та ведення агресивної війни проти цивільних громадян.

Так, Мікаел О. вчинив розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення умисних дій з метою зміни меж територій та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.1 ст. 110 ККУ, а також поширення матеріалів, у яких міститься виправдовування, заперечення збройної агресії РФ, тобто кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст. 436-2 ККУ.

Прокурор Володимир Лещенко зазначив, що 23 лютого 2023-го року сторони обвинувачення та захисту уклали угоду про визнання винуватості Мікаеля О. Чоловік визнав свою провину без примусу та поінформований про неможливість оскарження вироку.

Узгоджене покарання – позбавлення волі строком на три роки без конфіскації майна. Відповідно до ст.75 КК України, прокурор та адвокат клопотали звільнити обвинуваченого від відбування призначеного покарання з випробуванням строком на один рік.

Прокурор

На запитання судді Світлани Льон, чи розуміє він суть обвинувачення та в чому визнає провину, обвинувачений відповів:

Так получилось, что распространял, с телефона отмечал себе, что вечером почитать на большом экране, а получилось, что все читают. На данный момент ничего не распространяю, все удалил.

Суддя Світлана Льон затвердила угоду про визнання винуватості, тобто Оганесяна засудили до року умовно. Періодично чоловік має з'являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації та повідомляти про зміну місця проживання чи роботи.

Суд

У коментарі журналісту обвинувачений сказав, що не дуже хотів би говорити, адже "і так помилився". На запитання, чи підтримує Росію, відповів заперечно.

Я просто читал новости с телефона утром. Зрение плохое, я его клацаю, оно там на большом компьютере ленту открывает, читаю, просто не думал, что все ее читают. Я думал, что это моя лента. Поэтому я сразу сказал "да" и так далее.

Чоловік додав, що ситуація склалася через незнання ним технічних моментів, оскільки він не є активним користувачем соцмереж.

Это моя единственная группа, когда-то там дочка в "Одноклассниках" мне давно сделала, я чисто из-за новостей, чтоб там с той стороны тоже читать и так и… Все, уже групп нет, ничего нет, раз не умею, значит – не надо.

Прокурор Володимир Лещенко зазначив, що обвинувачений активно сприяв у розкритті злочину, збитки та обтяжуючі обставини відсутні. Тож є всі підстави для затвердження угоди – нетяжкий злочин та позитивні характеристики обвинуваченого.

Адвокат Вадим Коротич не брав слово під час суду і від коментарів після засідання відмовився.

Читайте також: У Кропивницькому обирали запобіжні заходи підозрюваним у продажі авто, ввезених як "гуманітарка"

Цей матеріал є частиною серії про злочини, пов’язані з війною в Україні, створеної у партнерстві з JusticeInfo.net – Fondation Hirondelle.


Головне сьогодні