Сьогодні, 27 грудня, в Кіровоградській обласній філармонії для дітей із Донецької області показали виставу “Грінч — викрадач новорічного свята”. А потім роздали пакунки з цукерками. І поки діти сміялися над казковими персонажами, дорослі плакали, згадуючи про довоєнні часи.

Точка доступу побувала на виставі та поспілкувалася з глядачами.

Вистава почалася о 12:00. На сцену виходили відомі казкові персонажі – Аладдін, Ельза зі сніговиком Олафом із мультфільму "Крижане серце", Леді Баг, Святий Миколай та, звісно ж, Грінч, який мав вкрасти свято. 

Сценарій цієї вистави готували з літа, розповіла директорка філармонії Наталія Агапєєва. Сьогодні подивитися її прийшли 600 дітей-переселенців із Донецької області.

Тетяна Шарамко прийшла на виставу з 15-річним сином Олександром. Після закінчення не могла стримати сліз: коли дивилася, згадувала мирні часи та рідний дім у Маріуполі на Донеччині.

Жінка разом із сином евакуювалася у квітні, коли через постійні обстріли залишатися було неможливо. 

Спочатку ми навіть ходили на роботу. Не вірили, що може таке статися. Потім ховалися у коридорі, сусіди спускалися у підвал. Бачили смерті, люди просто на вулиці лежали, – згадала Тетяна.

Їхали з міста автостопом. Просто виходили на дорогу та просили людей забрати. Евакуювалися в Кропивницький, тут вирішили й залишитись.

Десь 15 березня люди почали виїжджати, у кого був транспорт. У нас в дворі вибухнули п'ять машин. А з ними наш шанс на виїзд. У місті не було ні зв'язку, нічого. Спочатку наш будинок був цілий, ми жили на першому поверсі. А вже тут в інтернеті побачили, що він повністю зруйнований.


Після вистави дітям у фоє роздавали цукерки. Кожен міг сфотографуватися із казковим персонажем або на фоні ялинки. 

За словами директорки філармонії, ще має відбутися вистава для дітей із Луганщини, і ще одна для тих, хто не встиг прийти.


Кіровоградщина з перших днів повномасштабної війни прийняла 92 тисячі переселенців. 26 з них – це діти, розповіла радниця патронатної служби апарату Кіровоградської обласної військової адміністрації Галина Пастух.

Це тільки ті, хто офіційно зареєстрований. З 92 тисяч переселенців – 28 тисяч це донеччани. Близько 20 – це Харківська область, Київська область – близько 11 тисяч, Миколаївська область – 8 тисяч. Така ж кількість  Херсонська область і так далі. 



Головне сьогодні