Музей історії Маловисківщини імені О.С. Ковтуна збирає речі, спогади і свідчення про Голодомор 1932-1933 років.

Про це Точці доступу розповіла керівниця музею Юлія Вавілова.

Нині у музеї єдиний стенд, де розміщена інформація про Голодомор 1932-1933 років на Маловисківщині. Частину експонатів – фото і матеріали про відкриття пам’ятного знаку жертвам Голодомору передав у фонд музею місцевий житель Володимир Поліщук. Він і став ініціатором відкриття пам’ятного знаку, розповіла Юлія Вавілова.

музей історії Маловисківщини

Фото: Керівниці музею історії Маловисківщини імені О.С. Ковтуна Юлії Вавілової

Частина матеріалів у нас є, але саме артефактів, спогадів очевидців, які пережили ті страшні часи, мало. На жаль, їх залишилось дуже мало, тому, можливо, це будуть спогади родичів людей, які загинули від Голодомору.

Нині, каже, готові поповнити музейний фонд будь-якими речами, що є історичною пам’яттю про Голодомор 1932-1933 років. Це можуть бути:

  • фото людей, які пережили Голодомор, або загинули від голоду;
  • спогади очевидців;
  • рушники, вишиванки, ікони, посуд чи інші речі, що належали жертвам геноциду;
  • атрибути радянської окупації: значки, посвідчення, партійні квитки, уніформи, хлібні картки, талони, плакати тощо.

Для того, щоб не повторити трагічні помилки минулого, ми повинні зібрати, дослідити, проаналізувати все те, що стосується Голодомору. Ми повинні встановити імена тих, хто загинув у жорнах страшної більшовицько-тоталітарної машини. І тому кожне свідчення очевидців, яких залишається все менше і менше, кожен архівний документ, предмет надзвичайно важливі у встановленні істини, – розповіла Юлія Вавілова.

Охочих передати в музей інформацію чи речі, що стосується Голодомору 1932-1933 років, просить надсилати на еmail: museum_kovtun@ukr.net або прийти особисто в Музей історії Маловисківщини ім. О.С.Ковтуна (приміщення будинку культури, 3-й поверх). Довідки за тел. 099-528-19-89.

Фото обкладинки: pixabay

Читайте також: Дзвонитимуть у “Дзвони пам’яті”: у Кропивницькому щодня сповіщатимуть про загальнонаціональну хвилину мовчання


Головне сьогодні