З користю для себе та природи. Сестри-близнючки у Кропивницькому поширюють культуру плогінгу. Плогінг — шведський фітнес-тренд, який поєднує біг підтюпцем зі збором сміття. Про тренд майбутнього, що стрімко набирає обертів у світі, читайте у матеріалі Точки доступу.

Гори сміття у зелених зонах

Багато чого зібрала. Папірці всілякі, стаканчики, пляшки...

Еко активістка

За пів години плогінгу в районі Лісопаркової у Кропивницькому семирічна Іванна Зуб зібрала пів пакета сміття.

Сміття

Зелені зони Кропивницького просто завалені шкарпетками, черевиками, старим одягом, шинами від авто, шприцами та пластиком.

Шприц

Аби очистити рідне місто від непотребу, сестри Софія й Катерина Лях створили проєкт Green Line Krop.

Сестри-близнючки

Ідею подали до програми для підлітків та молоді, що втілює ЮНІСЕФ, й отримали підтримку. На виділені гроші закупили інвентар та заходилися поліпшувати екологію.

Інвентар

Плогінг

Наш проєкт сконцентрований на прибираннях, а також на просвітницькій діяльності — ми поширюємо інформацію про екологічні проблеми, про те, як їх вирішувати, як вести екологічний спосіб життя і тому подібне, — пояснює Софія Лях.

Питання екології

Охочих закликають через соцмережі 

Акції з прибирання організаторки анонсують в соцмережах та в телеграм-каналі спільноти. Вже наводили лад у парках, на пляжі та у лісі. Локації підказують самі учасники — обирають найбільш забруднені території, які бачили на власні очі.

Забруднені локації

Наталія Бородіна одна із тих, хто доєднується не вперше.

Учасниця прибирання

Усі локації дуже забруднені. Всюди є цей пластик. І на пляжі, і в парку, і тут багато, дуже багато.

Ліс у смітті

На фітнес-прибирання учасники плогінгу вже збиралися з десяток разів. Але, зізнаються, щоразу приходять майже одні й ті ж самі люди.

Активіст

Тож запрошують долучатися до спільноти всіх небайдужих.

Бувало таке, що було і 20 людей, і десятеро. Зараз от почалося навчання, то людей приходить менше, але, в літній період, то допомагали із задоволенням, — розповідає Катерина Лях.

Екологічна акція

Підтримка родини 

Сестер у їхньому прагненні зберегти екологію підтримують їхні батьки.

Батьки

Ці прибирання — це не тільки очищення території, але й здоровий спосіб життя, можливість порухатися, походити, подихати свіжим повітрям, поспілкуватися з природою, — говорить мати дівчат Анна Лях.

Мати

Активісти кажуть, що сміття настільки багато, що збирати його під час бігу виходить не завжди. Тож інколи спортивною складовою доводиться жертвувати на користь чистоти довкілля.

Гори сміття

До прикладу, цю локацію на Лісопарковій вони прибирали два тижні тому, а вихідними там знову виявили гори сміття.

Зелені зони

Поєднувати не дуже виходить, бо сміття настільки багато, що просто постійно потрібно зупинятися, щоб його прибрати, але іноді все одно виходить трішки пробігтися, — додає Софія.

Показуйте гарний приклад! 

Учасники плогінгу певні: екологічна свідомість починається із сім’ї. Тож закликають батьків показувати дітям гарний приклад.

Засмічене місто

Сміття буває дуже багато. От своїм автомобілем вантажним ми користуємося, вивозимо, то, буває, все не влазить за раз, по два рази приїжджаємо забираємо, потім вже вивозимо на сміттєзвалище, — говорить Олексій Лях.

Батько

Цей екологічний проєкт — безстроковий. Активісти збираються наводити лад у рідному місті і з настанням холодів.

Волонтери

Кожна така акція — це десятки пакетів зі сміттям.

Сміття у Кропивницькому

Шишки

Довідково: Плоггінг — поєднання екологічного та фітнес рухів, що полягає в бігу в неквапливому темпі зі збиранням сміття вздовж свого маршруту.

Рух стартував у Швеції 2016 року і швидко набув популярності серед прихильників здорового способу життя та піклування про чистоту довкілля. Девід Седаріс, один із засновників плогінга, поєднував збір сміття з фізичними вправами в районах Пархам, Колдвальтхем і Сторрінгтон в Західному Сассексі. Термін "plogging" виник як поєднання двох шведських слів "plocka upp" і "jogga", що означає "збирати" й "бігти". Простий алгоритм реалізації — під час бігу ви просто підбираєте будь-яке сміття, що бачите на своєму шляху. Завдяки соціальним мережам плоггінг став швидко набирати ще більшої популярності та поширився світом.

Крім цього новонароджений рух одразу став частиною традиційного скандинавського поняття "х'юґе", що символізує затишок, комфорт, добробут, задоволеність життям та своїми діями.

Читайте також: "Бо інакше не можу": кропивничaнка Кaтеринa Дорош евaкуювалa півтори сотні твaрин із Донбaсу та Херсонщини

Фото авторки та організаторок плогінгу 


Головне сьогодні