Правоохоронці встановили особу порушника, який у нетверезому стані ходив між могилами і лаявся на Алеї почесних воїнських поховань Далекосхідного кладовища у Кропивницькому.

Про це Точці доступу повідомила речниця Нацполіції в області Віталіна Бевзенко.

Вона додала, що наразі з чоловіком працюють правоохоронці. Вирішується питання про внесення інформації до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Заступник міського голови Олександр Вергун у коментарі Точці доступу розповів, що була можливість встановити паркан, однак ніхто не міг спрогнозувати, що люди так поводитимуться у місці, де ховають захисників.

Неможливо було передбачити, що на такому святому місці – недоторканому – вчинятимуть такі дії.

Олександр Вергун додав, що на 2023-й рік у профільній програмі житлово-комунального господарства була передбачена реконструкція сектору військових поховань на Далекосхідному кладовищі. На реконструкцію виділили гроші. У квітні почали виготовляти проєкт. Він – складний.

У нас дефіцит спеціалістів і досвіду у таких проєктах. Дуже прискіпливо виконували експертизу, тому що надто важливий соціальний об’єкт. Вже визначили переможця шляхом публічної закупівлі,  15 грудня з ним уклали договір.

За його словами, це та сама організація, яка будувала сектор почесних поховань на Рівнянському кладовищі. Нині, розповів, закупили матеріали для початку будівельних робіт. Зокрема, це щебенева і піщана суміш.

Згідно проєкту, перш за все, ми будуємо огорожу. Далі – за сприятливої погоди – роботи продовжать.

Вартість реконструкції – 27 мільйонів гривень.

Щодо охорони кладовища, додав, що її немає у нічні години і вихідні дні.

Охорона планувалась безпосередньо підрядною організацією, бо там будуть будівельні матеріали, машини і обладнання. Окрім того, ми провели роботу з міською дружиною. Вони, у період, коли на місці не буде працівників ритуальної служби, з 16-ї години до 8-ї ранку наступного дня, і у вихідні дні будуть охороняти.

Дружина має охороняти алею, починаючи із завтрашнього дня, 20 грудня.

Олексанлр Вергун сказав, що на кладовищі є одна відеокамера, яку встановила поліція, але її потужності замало. Вона веде зйомку лише центральної алеї.

Є порозуміння з керівниками профільних виконавчих органів щодо збільшення кількості камер і встановлення їх в різних місцях кладовища.

Каже, нині відеокамери встановлюють. Їх інтегрують в систему "Безпечне місто".

Підготовчі роботи з реконструкції алеї, каже, розпочались, а будівельні стартують найближчими днями.

Також сказав, що звернулись в поліцію з проханням посилити патрулювання у мікрорайоні Велика балка, де розташована Алея слави, а дільничний провів роз’яснювальну бесіду з місцевими жителями.

Напередодні, 18 грудня, Точка доступу писала, що мати загиблого захисника з Кропивницького зафільмувала відео на Далекосхідному кладовищі, де видно, як двоє нетверезих чоловіків з тачкою бродять між могилами, нецензурно висловлюються, а один із них  збирається прямо на цвинтарі "сходити до вітру".

Обурені родичі полеглих воїнів зібралися на кладовищі, аби запитати у керівництва, хто ці люди на відео, та поставити питання, що давно наболіли: коли буде зроблена огорожа, встановлені камери відеоспостереження, та коли облаштують доріжки між могилами тощо.

Завідувач цвинтаря Василь Павленко приїхав на зустріч і розповів, що охорони на кладовищі немає.

Це не передбачено. Працівники в мене роблять щобудня з 08:00 до 16:00. Субота – короткий день, неділя – вихідний.

На претензію щодо звільнення працівника Дениса Василь Павленко відповів, що той часто запізнювався на роботу. Але зазначив, що його не звільняв, а той сам розрахувався.

Прокоментував завідувач і скандальне відео. Зауважив, що ці чоловіки не є працівниками цвинтаря. А інвентар на території поховань може взяти кожен, хто цього потребує.

Читайте також: Шість храмів ПЦУ в Кропивницькому, куди можна піти на Різдво (АДРЕСИ)


Головне сьогодні