На жодному з пляжів Кропивницького не можна купатися через забруднену воду. Епіднагляд за водоймами посили після підриву Каховської ГЕС. Чи дослухаються місцеві жителі до порад фахівців, та де шукати прийнятні для відпочинку водойми, читайте у нашому матеріалі.

Фахівці обласного центру контролю і профілактики хвороб у теплу пору року, особливо, влітку, систематично проводять дослідження води з місцевих водойм. У період воєнного стану, а надто після підриву Каховської ГЕС, у час значної міграції населення, не виключається поява в області збудників будь-яких інфекційних хвороб. Тому епіднагляд за водоймами посилили. Висновок: на жодному з трьох пляжів Кропивницького не можна купатися через забруднену воду. Втім, літня спека часто перемагає побоювання за власне здоров'я. До прикладу, у річці біля міськсаду, традиційно багато відпочивальників. Вони купаються та пірнають попри напис "Купатися заборонено".  

Купання

На питання, чи знають, що вода забруднена, люди говорять, що "воду не п'ють та стараються, аби вона не потрапляла в очі", що купаються у водоймі багато років і жодного разу через це не хворіли. 

Відпочивальник

Відпочинок біля води

Головна державна санітарна лікарка Кіровоградщини Надія Оперчук коментує, що у кожній з 49-ти громад області воду з водойм досліджують раз на два тижні.

Ми проводимо дослідження води на мікробіологічні показники, на санітарно-хімічні показники і обов’язково на збудник особливо небезпечної інфекції – холерний вібріон. За результатами досліджень, холерний вібріон на території Кіровоградської області не виявлений, а у водах поверхневих водойм, у місцях масового відпочинку населення виявлені і лактозо-позитивні кишкові палички, що можуть нам загрожувати кишковими інфекціями, розладами кишкового тракту, а також виявлені коліфаги, що свідчать про вірусне забруднення поверхневих вод.

Лабораторний центр

У Кропивницькому також раз на два тижні проводять дослідження міських пляжів. Це – "Ковалівський", "Новомиколаївський" та "Міський сад" і, на жаль, вода не відповідає мікробіологічним показникам. Фіксується у 7-9 разів перевищення норми по коліфагам, що свідчить про вірусне забруднення води.

Результати досліджень фахівці повідомляють органам влади та місцевого самоврядування територій, направляють офіційний лист, що вода не відповідає санітарним вимогам, а також рекомендують встановити таблички про заборону купання. Через деякий час лабораторні дослідження проводять повторно.

Разом із тим, в області є водойми, у яких купатися безпечно:

  • громадський пляж "Голубе озеро" у Вільному Світловодської ТГ,
  • громадський селищний пляж в Новоархангельську та колишній пляж "Кучери", селищний пляж №2, на річці Синюха.
  • У Новгородківський ТГ – місце відпочинку "Квітуча балка" і урочище "Терник",
  • міський пляж у Світловодську та пляж "Андрушкін яр",
  • міський пляж у Гайворонській ТГ
  • верхній став в Онуфріївці.

Ситуація може мінятися, тож фахівці систематично проводять моніторинг.

Читайте також: Радіаційна небезпека: чи необхідно приймати йодид калію жителям Кіровоградщини


Головне сьогодні