Цьогоріч працівники Держпродспоживслужби в Кіровоградській області обстежили 103 місця тимчасового проживання переселенців. Недоліки чи порушення виявили під час 23 перевірок. Вже під час повторних обстежень з'ясували, що у семи з них порушення усунули.

Про це повідомив начальник Держпродспоживслужби в області Ігор Бойчук, передає Точка доступу.

Чому перевіряють заклади, де живуть переселенці?

Ігор Бойчук розповів, що місця проживання переселенців перевіряють на відповідність вимогам постанови Кабміну "Деякі питання функціонування місць тимчасового проживання внутрішньо переміщених осіб" та мінімальних вимог щодо забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення під час екстреного облаштування місць тимчасового перебування осіб, які вимушені покинути місця постійного проживання у зв'язку з військовою агресією.

Додав, що за період воєнного стану працівники Держпродспоживслужби в Кіровоградській області понад 900 разів перевірили місця проживання переселенців, які облаштували органи місцевого самоврядування. Майже у 25% випадків виявили порушення.

У яких громадах і місцях проживання переселенців знайшли порушення

Наразі порушення виявили та не усунули на території 12 громад:

  • Олександрійська громада (три місця проживання – два дитсадки та гуртожиток): дерев’яна підлога має численні дефекти, щілини та нерівності, потребує поточного ремонту; гарячий цех харчоблоку потребує поточного ремонту, на стелі місцями потріскалася шпаклівка, покрита фарбою, відшарувалося оздоблення; умивальні кімнати та душові потребують поточного ремонту (стіни місцями уражені грибком).
  • Приютівська громада (одне місце проживання): санітарно-технічний стан будівлі незадовільний, відсутній санітарний паспорт на джерело нецентралізованого водопостачання, немає опалення.
  • Благовіщенська громада (одне місце проживання): недостатньо меблів для зберігання особистих речей.
  • Смолінська громада (одне місце проживання): потребує косметичного ремонту приміщень.
  • Кетрисанівська громада (одне місце проживання): на стелі – сліди затікання дощової води; кухня не облаштована системою вентиляції; в кімнатах не завершили проведення оздоблювальних робіт. Під час перевірки тривав ремонт.
  • Бобринецька громада (одне місце проживання): триває ремонт.
  • Аджамська громада (одне місце проживання): не замінили покриття на підлозі, не відремонтували фасад будівлі і не виконали благоустрій прибудинкової території.
  • Великосеверинівська громада (одне місце проживання): не виконали лабораторні дослідження питної води з колодязя, який забезпечує водою будівлю.
  • Добровеличківська громада (одне місце проживання): деякі кімнати потребують косметичного ремонту; в душових кімнатах стіни місцями уражені грибком; на кухні недостатньо електричних плит і столового посуду.
  • Помічнянська громада (одне місце проживання): в будівлі протікає покрівля; в житлових кімнатах стіни місцями уражені грибком, кухня та житлові кімнати потребують косметичного ремонту; відсутні лабораторні дослідження якості та безпечності питної води.
  • Знам’янська громада (три місця проживання): на стінах – грибок; відсутні приміщення для тимчасового перебування людей, які мають симптоми інфекційних захворювань.

Фахівці надали рекомендації щодо організації харчування, облаштування житлової зони, дотримання умов особистої гігієни, медичного забезпечення, дотримання протиепідемічних заходів, порушення повітряно-теплового режиму.

Читайте також: Одружилися чотири пари за тиждень: у громаді на Кіровоградщині відремонтували залу урочистих подій (ФОТО)


Головне сьогодні