Коли у 2015 році від ускладнень після грипу помер один  чоловік, Новомиргородський район панікував – кінець світу, який жахливий грип!  А те, що протягом минулого року від туберкульозу на Новомиргородщині померло 10  осіб (і це – офіційно підтверджені статистичні дані!) – якось пройшло поза  нашою увагою. 

Доки ми ігноруємо проблему

– В Україні – епідемія туберкульозу, і вже не перший рік,  – розповідає головний лікар протитуберкульозного диспансера Тетяна Самченко. –  Епідпоріг для цього захворювання – 50 хворих на 100 тисяч населення, у  Новомиргородському районі  в 2015 році  показник виявленості хвороби – 83,5 хворих на 100 тисяч населення, у 2014 році  статистичні дані дещо відрізнялися – 92,8 хворих на 100 тисяч населення. Тобто,  епідпоріг не перший рік перевищений у півтора-два рази. Але при загальному  обстеженні кожного мешканця району цей показник був би вищий, адже смертність з  причин туберкульозу зростає – у 2015 вона збільшилась удвічі порівняно з  попереднім роком.

Важливо, щоб наші читачі зрозуміли – ведеться мова про 10  осіб, які померли тільки через туберкульоз, він був єдиною причиною їхньої  смерті. Якщо хворий потрапив у ДТП, помер від серцевого нападу (який міг би  пережити, якби його організм не був ослаблений захворюванням) тощо, то його  випадок у цю статистику не потрапив.

3 особи померли від туберкульозу, ігноруючи хворобу – їм  діагноз фактично встановив патологоанатом. 3 особи звернулися надто пізно, коли  розпочався період розпаду легень. А ще четверо зверталися, проте лікувалися  нерегулярно. І це – найнебезпечніше, тому що мікроорганізми, які не були  знищені повним курсом лікування, до тих антибіотиків, які приймав хворий,  звикають – і в такому випадку мало того, що лікарі розводять руками й не  знають, якими ударними препаратами такий туберкульоз лікувати, так ще й хворий  є розповсюдником нового типу мультирезистентної туберкульозної палички.  

– Група ризику – чоловіки у віці від 25 до 40 років. Люди  старшого покоління дитинство й молодість проводили в таких умовах, що організм  більш загартований, жінки значно уважніше ставляться до свого здоровʼя, бо  відчувають відповідальність перед дітьми, а молоді чоловіки досить легковажні.  Є фактори, які сприяють розвитку хвороби – стрес, алкоголь, куріння, погане  харчування, відсутність правильного лікування застудних захворювань. Раніше  основною категорією хворих були особи, які провадять асоціальний спосіб життя.  Іноді, звичайно, виявляли захворюваність і в цілком благополучних родинах –  просто тому, що хтось з неблагонадійних сусідів «нагородив», адже хвороба  передається повітряно-краплевим шляхом. Зараз зʼявилася ще одна група ризику –  люди, які демобілізовуються після участі в АТО. Багато хто з них проживав у  жахливих умовах, якщо застуджувався – не міг вчасно одержати ліки, хлопці  змушені були спілкуватися з всякими категоріями громадян, тому всім їм варто  пройти обстеження. 

Лікування: чорт страшний, але не дуже…

Якщо вчасно виявити захворювання і поставитися до  лікування серйозно, то туберкульоз цілком виліковний. Але саме виявлення є  проблемою. Люди, які офіційно працевлаштовані, змушені періодично проходити  профогляди (а всі, хто працює з дітьми – навіть двічі на рік), та треба  памʼятати, що дуже багато людей не працюють офіційно чи навіть взагалі.

Всі, хто працевлаштований, мають право на лікарняний – і  досить тривалий, до 6 місяців. Але його можна й не брати за умови, що  туберкульоз виявлено на ранніх стадіях і хворий може щодня приходити у  протитуберкульозний диспансер чи ФАП (якщо мова йде про села) і одержувати всі  належні пігулки. Єдине, чого слід уникати хворому на туберкульоз, який має  початкову незаразну стадію захворювання – важкої роботи чи праці у  несприятливих умовах (холод, волога, запиленість тощо).

Якщо ж туберкульоз виявлено на пізніх стадіях, лікуватися  доводиться в спеціальних закритих закладах – і так до тих пір, доки посіви не  покажуть, що туберкульозна паличка вже не виділяється.

Але – найважче хворих виявити! Обласний показних  флюорографічного обстеження населення – 65%, а на Новомирогородщині – практично  вдвічі нижчий – 37%. Для порівняння – у сусідньому Маловисківському районі –  70%.

– Виявляють хворих різними способами, – зазначає Тетяна  Самченко. – Був випадок, коли хворого змусили пройти обстеження сусіди –  багатодітна родина. Буває, що на хворого тиснуть співробітники. Варто звернути  увагу на тривожні симптоми: кашель понад три тижні, втрата ваги, відхаркування  мокроти з кровʼю (на серйозній стадії), одишка, біль у грудній клітці, тривалий  час тримається температура 37-37,2˚С, особливо уважним треба бути до людей, які  перехворіли на грип чи запалення легень.

Права хворого – і права здорових 

Кожна людина має право на безплатне лікування від  туберкульозу – і це одна з небагатьох статей бюджетних витрат, яка фінансується  повною мірою. Лікування безкоштовне, проте іноді люди хочуть одержати кращі  гепатопротектори (препарати для захисту печінки) – і їх вони купляють за свої  кровні.

Якщо туберкульоз виявлений у померлого – про це  повідомляють все коло його знайомих, вдома проводять дезінфекцію, всім  пропонують пройти обстеження.

Але якщо туберкульоз лікують, а не констатують його  наявність у померлого, то розповідати про діагноз  друзям-знайомим-родині-співробітникам пацієнта лікарі не мають права. Лікарська  таємниця – і все тут. Тому далеко не всі люди, які щодня контактують з хворим,  здогадуються про свої ризики. 

Тож краще перестрахуватися. Флюорографічне обстеження –  безкоштовне. А його відсутність може коштувати життя.     


Головне сьогодні