Сьогодні, 5 вересня, директорка департаменту освіти та науки Кіровоградської обласної військової адміністрації Ельза Лещенко провела брифінг, на якому розповіла про те, як розпочався навчальний рік у регіоні, передає журналістка Точки доступу.

На Кіровоградщині працює 433 школи, загальна кількість дітей, які в них навчаються, становить 94 тисячі. У перший клас пішов 7 721 учень, у 54 з них на війні загинув один із батьків. 

В області зареєстровано 12 617 дітей із числа ВПО, з них 3 912 навчаються у школах Кіровоградщини.

Якість освіти

За словами Ельзи Лещенко, результати проведення олімпіад та національного мультипредметного тесту (НМТ) демонструють якість освіти.

Минулого навчального року 193 учня набрали 200 балів за результатами НМТ, цього року максимальний бал отримали 49 учнів.

На ці результати впливає зміна системи оцінювання результатів мультипредметного тесту, а також повітряні тривоги, коли учні не можуть сконцентруватися на навчанні. Також негативний вплив на якість освіти має онлайн-навчання, – зазначила Ельза Лещенко.

Ельза Лещенко

Онлайн та офлайн навчання

Станом на 1 вересня навчальні заклади на Кіровоградщині працюють у трьох форматах:  

  • офлайн (318 шкіл, 73%)
  • змішана форма (99 шкіл, 23%)
  • онлайн (16 шкіл, 4%)

Цього тижня на Кіровоградщині 16 шкіл навчаються у режимі онлайн:

  • Долинська школа №3 (ліквідовують просідання плити в укритті);
  • Кальниболотська школа Надлацького ліцею (продовжується ремонт даху);
  • Завадівська гімназія у Кропивницькому (відсутність водопостачання);
  • Дві школи у Суботцівській громаді (триває облаштування укриттів);
  • Десять шкіл в Устинівській громаді (за заявами батьків)
  • Школа у Новомиргородській громаді (у школі проживали вимушені переселенці).

397 садочків на Кіровоградщині працюють очно, дистанційно  12.

15  ПТУ в області працюють очно, 3 – за змішаною формою.

Заклади вищої освіти: 

  • дистанційно навчаються 2 (це релоковані заклади);
  • очно – 5;
  • змішано – 4.

Ельза Лещенко зазначила, що департамент освіти та науки контролює якість змішаного навчання, щоб онлайн-навчання не переважало над офлайн.

Шкільні автобуси

На Кіровоградщині є 270 шкільних автобусів, на сьогоднішній день область потребує ще 47. 

У 2023 році Кіровоградщина отримала 29 мільйонів гривень державної субвенції на закупівлю шкільних автобусів. Виділених грошей вистачить на купівлю 14 (вартість одного становить 2,9 млн грн). У першу чергу автобуси отримають ті громади, які віддали свої на потреби ЗСУ у 2022-му році.

70% вартості автобуса сплачує держава, а 30% має сплатити громада. До речі, у нас є такі громади, які не чекають надходження субвенції та самостійно купують шкільні авобуси. Це Устинівська та Вільшанська громади, – зазначила Ельза Лещенко.

Укриття у закладах освіти 

Цьогоріч Кіровоградщина отримала 28 мільйонів гривень державної субвенції на облаштування укриттів у закладах освіти. Пріоритет для держави та департаменту освіти – офлайн навчання.

Варто зазначити, що на Кіровоградщині 8 укриттів облаштовують за підтримки ЮНІСЕФ.

Ельза Лещенко наголосила, що укриття у закладах освіти під час повітряної тривоги мають бути відкриті для всіх громадян.

Безкоштовне харчування у школах

Начальниця департаменту освіти та науки Кіровоградської ОВА зазначила, що ініціюватиме на сесії обласної ради прийняття рішення про безоплатне харчування дітей військовослужбовців, які захищають Україну. 

Згідно норми закону, зараз право на безкоштовне харчування мають діти загиблих військових. Питання харчування дітей пільгових категорій лежить у сфері відповідальності місцевої влади.

Підручники

Ельза Лещенко розповіла, що дітей, які вчаться за програмою НУШ (6 класи), підручниками забезпечує Міністерство освіти і це питання не належить до компетенції обласного департаменту освіти та науки. Альтернатива паперовим підручникам – електронні.

Читайте також: Кіровоградщина: як з допомогою "армії відновлення" в одній із громад облаштували 9 укриттів для школярів


Головне сьогодні