В Кіровоградській обласній державній адміністрації під час сьогоднішньої апаратної наради обговорили питання будівництва на території області сміттєпереробного заводу, передає Точка доступу.

Начальниця департаменту житлово-комунального господарства Ольга Довжук зазначила, що обласна влада неодноразово розглядала можливість будівництва такого заводу. Зокрема, 10 років тому одне з підприємств отримало земельну ділянку з правом користування на 49 років для будівництва такого заводу. Проте, досі жодного об’єкта не побудували. Як вони використовують ділянку, незрозуміло.

 Є інвестори, які приходять і говорять: "Ми побудуємо сміттєпереробний завод, лише дайте нам земельну ділянку". Але це нереально. Починаючи з 2016 року, департамент ЖКГ майже рік працював з Мінрегіоном щодо залучення інвестицій для будівництва на території області такого заводу, - зазначила Ольга Довжук.

На той час Україна підписала з Європейським інвестиційним банком угоду на 450 мільйонів доларів. Із них можна було спрямувати 20 мільйонів на будівництво сміттєпереробного заводу на території Кіровоградщини.

Ми прораховували вартість будівництва, на той час вона складала близько 45 мільйонів євро. Потужність заводу становила б 150 тисяч тонн твердих побутових відходів на рік, - зазначила Ольга Довжук.

За її словами, якщо влада повернеться до розгляду цього проєкту, перше, на що варто звернути увагу після нового адміністративно-територіального поділу, – це те, що кожна сформована громада повинна мати потужне комунальне підприємство. Це необхідно задля забезпечення своєчасного вивозу відходів.

Кожен із органів місцевого самоврядування повинен бути згоден привезти на завод сміття для переробки. 

Розглядалося питання, що ми самі б довозили відходи, але потрібно було заключити угоду, що завод буде забезпечений певною кількістю відходів на рік. 4 міста обласного значення не погодилися доставляти сміття на завод. Ми отримали листи-відписки, - розповіла Ольга Довжук.

За словами начальниці управління ЖКГ, якщо область не гарантуватиме наявність відходів протягом 20 років, жоден інвестор працювати на таких умовах не буде.

Також є певні умови до розташування заводу: земельна ділянка повинна мати площу від 5 до 10 гектарів та мати вигідне логістичне розташування.

Громадськість також має погодитись на будівництво такого об’єкту. Хочу зазначити, що ми розглядали проєкт, де не передбачалась технологія спалювання сміття, а використовувались новітні німецькі технології.

Якщо побудувати сміттєпереробний завод, то вартість утилізації становитиме від 100 до 150 євро за тону. До прикладу, сьогодні вартість захоронення на полігоні в Кропивницькому становить 165 гривень за тонну, - зазначила Ольга Довжук.

Посадовиця зазначила, що в департаменті розуміють сучасні виклики і наголошують на необхідності співпраці з реальним інвестором: 

Зважаючи на екологічну ситуацію, нам треба працювати над утилізацією твердих побутових відходів та будівництвом сміттєпереробного заводу.

Читайте також: Голова Кіpовогpадської ОДА закликав повідомляти пpо якість обслуговування в обласному лабцентpі

Фото на обкладинці з відкритих джерел



Головне сьогодні