В Олександрії до 70-річчя визволення України від фашистських загарбників проживає всього один визволитель міста, пише «Моя Олександрія».

Єдиному ветерану, який брав участь в боях за наш край, 88 років. Це Лідія Марківна Томіліна.

Ще зовсім недавно їх, останніх, було четверо. Крім Томіліної, почесне звання визволителя Олександрії носили Григорій Настасьєв, Василь Шаповалов і Василь Хоревскій. Але невблаганний час залиши тільки її одну.

562772682870Її називають невтомною і чарівною оптимісткою, жінкою без віку. Вона чудово виглядає, завжди привітна, часто зустрічається з молоддю, вишиває, гуляє.

Зі своїм 788-м полком 214-ї стрілецької дивізії 16-річна дівчина пройшла пів-Європи, брала участь у визволенні Кіровоградщини: Куцеволівки, Дівочого Поля, Недогарок, Косівки, Знам'янки, Кіровограда та Олександрії. Війну закінчила в Празі. В травні 45-го їй виповнилося лише 20 років. А незабаром дівчина вийшла заміж і народила старшу дочку.

Після війни сім'я Томіліних жила в Західній Україні, а потім переїхала до Олександрії. Лідія Марківна 30 років пропрацювала в дитячому саду №16, була одним з організаторів цього навчального закладу санаторного типу. Разом з чоловіком виростила і виховала трьох дочок. Зараз у неї п'ятеро онуків і три правнуки.

28 жовтня, в день ювілейної річниці визволення України, Томіліна взяла участь в міському мітингу і поспілкувалася з пресою.


Головне сьогодні