Наразі в Україні є обов’язковою вакцинація дітей від 10 небезпечних хвороб. Точка доступу дізнавалась про стан вакцинації дітей на території Кіровоградщини. Чи змінилися її темпи з запровадженням воєнного стану, які вакцини потрібно робити дітям, чи в області достатня кількість вакцин та чи не фіксується збільшення рівня захворюваності на ту чи іншу хворобу – читайте у нашому матеріалі.

Календар профілактичних щеплень

У 2018 році МОЗ оновило Національний календар профілактичних щеплень відповідно до міжнародного досвіду проведення імунізації та рекомендацій Всесвітньої організації охорони здоров’я. Затверджений календар щеплень діє і нині.

Так, наразі в Україні обов'язковою є вакцинація дітей від 10 небезпечних хвороб:

  • гепатиту В,
  • туберкульозу,
  • поліомієліту,
  • дифтерії,
  • кашлюку,
  • правця,
  • гемофільної інфекції,
  • кору,
  • краснухи,
  • епідемічного паротиту.

Всі вакцини для дітей, необхідні для імунізації згідно з Національним календарем щеплень, є безкоштовними, їх можна зробити в закладах первинної медичної допомоги.

Більшість вакцин діти отримують у ранньому віці (перші 18 місяців життя). Такий графік дозволяє захистити їх тоді, коли вони є найвразливішими до небезпечних інфекційних захворювань.

календар профілактичних щеплень

Щоби зменшити кількість візитів до лікаря, вводять кілька вакцин одночасно, а щоби дитина отримала менше уколів під час візиту, застосовують комбіновані вакцини для профілактики двох або більше інфекцій, об’єднані в одну. Прикладом таких вакцин є: КПК (кір – паротит – краснуха) або АКДП (кашлюк – дифтерія – правець).

У МОЗ спростовують поширений міф про те, що кілька вакцин можуть "перевантажити імунну систему". Вони навпаки викликають безпечну та ефективну реакцію – створюють захист. До того ж, антигени, що містяться у вакцинах, ослаблені. Дитина піддається значно більшому навантаженню на імунітет, коли хворіє на інфекційне захворювання. 

Вакцинація в Україні регулюється законом "Про захист населення від інфекційних хвороб". 

Де зробити щеплення?

Педіатриня з Кропивницького Ірина Потеряйко пояснює, що вакцинація (відповідно до Національного календаря вакцинації) проводиться в поліклініці або кабінеті лікаря-педіатра чи сімейного лікаря, з яким у пацієнта заключена декларація. 

Вакцини знижують ризик захворюваності на інфекції на 90-100%. А в разі виникнення хвороби значно мінімізують вірогідність важкого перебігу та виникнення ускладнень.  Зараз є в наявності всі вакцини для обов'язкової вакцинації.

Крім обов'язкових, є ще рекомендовані вакцини, які також потрібно робити, щоб захистити дитину від ротавірусної інфекції, грипу, менінгіту, пневмококової інфекції, гепатиту А, папіломавірусної інфекції. Вони, на жаль, не фінансуються з державного бюджету, але їх можна придбати за кошти батьків. Вакцини можна придбати в аптеці за рецептом лікаря, – говорить педіатриня.

Ірина Потеряйко

Ірина Потеряйко

Чи можуть батьки відмовитись від вакцинації?

Законодавство дозволяє відмовитись від проведення щеплень. Це регулюється нормами закону, згаданого вище. Так, дітям, які не досягли п'ятнадцятирічного віку, щеплення проводять за згодою батьків. 

Особам віком від 15 до 18 років щеплення проводять за їх згодою. Якщо людина відмовилась від обов'язкових профілактичних щеплень, лікар має право взяти в неї відповідне письмове підтвердження.

Ірина Потеряйко розповіла, що випадок відмови батьків від вакцинації зустрічався в практиці:

В моїй практиці була лише одна мама, яка відмовилась від щеплень своєї меншої дитини, хоча старшу щепила за графіком до 1,5 року. Причиною відмови вказує те, що наразі старша 3-річна дитина має певні неврологічні порушення (затримка мовлення, часті істерики), які мама пов'язала з вакцинацією. Каже, прочитала про цей зв'язок в інтернеті. Але після неодноразових бесід ми домовилися, що почнемо вакцинацію меншої дитини після року.

Головна санітарна лікарка області Надія Оперчук говорить, що фахівці фіксують зменшення відмов від вакцинації дітей віком від 0 до 2 років:

Ми говоримо саме про цей вік, тому що якщо батьки відмовляються вже з цього віку, то і далі буде відмова. За 2022 рік було 6,7% відмов від щеплень батьками дітей такого віку.

Загалом за весь минулий рік було 1146 відмов від вакцин.

Є статистика за перший квартал 2023 року – всього 134 відмови. Зараз люди більш свідомо підходять до цього питання, – додала пані Надія.

Закон передбачає, що дітям, які не отримали щеплень за Національним календарем, відвідувати заклади освіти не дозволяється. Як зазаначають у МОЗ, вакцинація є питанням національної безпеки. Лише щеплення може захистити від смертельно небезпечних хвороб. Так званий колективний імунітет, коли від певної хвороби вакциновані щонайменше 95% населення, створює своєрідний щит: захищає від хвороби людей, які не можуть вакцинуватись із медичних причин, зупиняє розповсюдження вірусів і зупиняє спалахи.

Епідситуація на Кіровоградщині

З 24 по 30 квітня 2023 року проводиться Український тиждень імунізації в рамках Європейського тижня імунізації.

Надія Оперчук наголошує, що на Кіровоградщині в повному обсязі проводяться профілактичні щеплення дітям першого року життя, дошкільного та шкільного віку, цільовим групам дорослого населення в пунктах щеплень лікувальнопрофілактичних закладів.

За підсумками звітів закладів охорони здоров'я області, минулого року профілактичні щеплення виконані в повному обсязі. До прикладу, вакцинація АКДП дітей до 1 року виконана на 97,6 %. Вакцинація проти кору, епідемічного паротиту та краснухи в 1 рік виконана на 95,9%. Показник охоплення щепленнями БЦЖ дітей до 1 року складає 82,8 %. Показник охоплення щепленнями проти поліомієліту дітей до 1 року склав 90,9%, проти вірусного гепатиту В дітей до 1 року – 74,4%.

За словами Надії Оперчук, незначне зниження показників пов’язане з міграцією населення під час війни.

Надія Оперчук

Надія Оперчук говорить, що рівень захворюваності з вакцинокерованих інфекцій в останні роки значно знизився. У Кіровоградській області в 2022 році випадки захворювання на кір, краснуху, кашлюк, дифтерію  та  правець, а також на поліомієліт не реєструвалися.

Останній випадок кору був зареєстрований у 2021 році у прибулого 46-річного чоловіка (Олександрівський р-н).

Останні випадки дифтерії були зареєстровані у 2007 році, всього 3 випадки. Захворіло 2 дорослих (м. Світловодськ та м. Олександрія) та 1 дитина (м. Олександрія). На жаль, 1 із випадків закінчився летально: помер 58-річний мешканець Світловодська.

Захворюваність на епідемічний паротит залишилась на рівні 2021 року і складає 1 випадок (дитина до 17 років).

З початку проведення вакцинації внутрішньо переміщеним  особам станом на 12 квітня 2023 року в заклади охорони здоров’я обласного центру з приводу проведення профілактичних щеплень звернулося 4442 дитини. Внаслідок активної комунікаційної роботи первинної ланки медичної допомоги з батьками дітей та підлітків в лікувально-профілактичних закладах, показники виконання щеплень задовільні, – говорить Надія Оперчук.

За словами головної санітарної лікарки області, станом на сьогодні область забезпечена імунобіологічними препаратами. Кіровоградщина отримала:

  • КПК (вакцина проти кору, краснухи та епідпаротиту) – 3 938 доз,
  • вакцина для профілактики поліомієліту – 9 765 доз,
  • вакцину ІПВ – залишок 6 110 доз,
  • АКДП – 2 480 доз,
  • АКДП+ГепВ+HIB – залишок 3 386 доз,
  • АДП – залишок 2 101,
  • вакцина гемофільна типу b – 4 854 доз,
  • БЦЖ – залишок 5 020 доз,
  • вакцина проти гепатиту В – залишок 4 140.

На сьогодні під особливою загрозою опинилися діти, які не мають необхідних профілактичних щеплень або щеплені з  порушенням Календаря – їх в Україні доволі багато. Разом із батьками вони тікають від видимої загрози – війни. Водночас є загрози невидимі. Такі інфекційні захворювання, як поліомієліт, туберкульоз, гепатит В, кір, краснуха, епідемічний паротит, дифтерія, кашлюк, правець, можуть поширюватись дуже швидко і загрожувати вашій дитині, – наголошує Надія Оперчук.

Хвороби від яких в Україні роблять щеплення

Вакцинація проти туберкульозу

Діти отримують єдине щеплення БЦЖ проти туберкульозу на 3-5 добу життя. Як зазначають в МОЗ, це доказово обґрунтований підхід з доведеною ефективністю. У дітей до року туберкульоз протікає у вигляді генералізованої форми — з ураженням печінки, нирок, кісток. У разі зараження туберкульозом у перший рік життя існує високий ризик захворіти на туберкульозний менінгіт, що вражає мозкові оболонки. У цьому випадку туберкульоз особливо тяжко піддається лікуванню і часто має летальні наслідки. 

Результати досліджень показали, що діти, яким не робили щеплень, захворюють на туберкульоз у 15 разів частіше, ніж ті, кого своєчасно вакцинували.

Вакцинація проти гепатиту В

Гепатит В — це захворювання печінки, яке викликає вірус гепатиту В (ВГВ). Наразі гепатит В невиліковний, вберегтися від нього можна завдяки вакцинації. Вакцинація формує імунітет на 20–30 років, а інколи — пожиттєво.

Діти мають отримати три дози вакцини: перше щеплення — протягом 24 год від народження, другу дозу — у місячному віці й третю — у шість місяців. Для вакцинації проти вірусного гепатиту B в Україні застосовують вакцину «ЕУВАКС B»/EUVAX B

Важливо! Вірус гепатиту B не передається через столові прибори, унаслідок годування груддю, через обійми, поцілунки, рукостискання, кашель, чхання, користування громадськими басейнами чи подібними об’єктами.

вакцинація від туберкульозу

Вакцинація від поліомієліту

Поліомієліт - це високоінфекційне захворювання, яке спричиняє поліовірус. У близько 0,5% випадків поліовірус переміщується з кишківника і вражає центральну нервову систему, що призводить до розвитку в’ялого паралічу, часто невиліковного.

Поліовірус поширюється від людини до людини через фекалії та слину, найчастіше — через брудні руки, заражені їжу та воду.

До першого року життя дитина повинна отримати дві дози вакцини ін'єкційно (ІПВ) у 2 та 4 місяці. У 6 місяців дитина отримує краплі (ОПВ).  Також краплі дитина отримує в 1,5 роки, 6 років та 14 років. Шість доз вакцини формують імунітет до поліомієліту до кінця життя.

Ліків проти поліо не існує. Єдиним ефективним захистом від хвороби є вакцинація.

поліомієліт

Вакцинація від дифтерії, правця та кашлюку

Дифтерія проявляється у вигляді ангіни, під час якої в горлі утворюються плівки, що ускладнюють дихання. Вона передається повітряно-крапельним шляхом, факторами передачі також можуть бути предмети побуту — посуд, іграшки тощо.

Коли дифтерійна бактерія потрапляє в дихальну систему, вона виробляє токсин, який потрапляє до крові й вражає різні органи, найчастіше — серце, нервову систему, нирки.

Правець вражає нервову систему і проявляється сильними судомами, що іноді можуть призвести до переломів кісток, проблем з ковтанням. Хвора людина відчуває сильні болі.

Інфікуватися правцем можна при потраплянні бруду в рану або поріз, внаслідок укусів тварин чи травмування гострими предметами, уламками деревини. Наприклад, дитина може інфікуватися, поранившись цвяхом чи об паркан, через подряпини, в які потрапить земля.

Кашлюк –  захворювання дихальних шляхів, що проявляється нападами кашлю. Ефективної терапії кашлюку у період спазматичного кашлю не існує. Уникнути важких проявів хвороби та ускладнень дозволяє вакцинація.

Вакцинацію проти дифтерії, правця та кашлюку розпочинають у ранньому дитячому віці вакциною АКДП — полівалентною вакциною, до складу якої входять дифтерійний та правцевий анатоксини для профілактики дифтерії та правця і кашлюковий компонент для профілактики кашлюку.

Щеплення роблять чотири рази: у два місяці (перше), у чотири місяці (друге), у шість місяців (третє) та у 18 місяців (четверте). 

Наступне щеплення, вакциною АДП, роблять у шість років — це вже ревакцинація проти дифтерії та правця, оскільки така вакцина не містить кашлюкового компоненту. Шосте щеплення роблять у 16 років вакциною АДП-М (зі зменшеним вмістом дифтерійного та правцевого антигенів). Надалі кожні десять років дорослий має оновлювати свій захист від дифтерії та правця. 

вакцинація АКДП

Вакцинація проти гемофільної інфекції

Гемофільна інфекція (ХІБ-інфекція) – поширена інфекційна хвороба гострого характеру, збудником якої є гемофільна паличка, що викликає:

  • респіраторні захворювання;
  • бронхіт;
  • ангіну;
  • синусит;
  • отит;
  • пневмонії.

Гемофільна інфекція являється причиною близько половини випадків гнійних менінгітів у дітей до п'яти років. Захиститися від гемофільної інфекції дозволяє тільки вакцинація.

Щеплення за календарем роблять у 2, 4 та 12 місяців життя. Допускається схема у 2, 4, 6 і 18 місяців комплексними вакцинами. 

Вакцинація проти кору, краснухи та паротиту

Схема вакцинації:

  • Перша доза ін’єкційно в 12 місяців
  • Друга доза ін'єкційно в 6 років

В одній дозі дитина отримує захист одразу від трьох небезпечних хвороб.

Кір —  інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової повітряно-крапельним шляхом, тобто під час чхання, кашлю або розмови хворого. Вірус кору здатен жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення. Дев’ять із десяти невакцинованих людей, що контактують із хворим, будуть заражені. Захворювання на кір може мати тяжкий перебіг і призвести до серйозних ускладнень — пневмонії, вушної інфекції, запалення мозку (енцефаліту) тощо, а також до інвалідності та смерті. Специфічного лікування від кору немає.

кір

Краснуха — типова дитяча хвороба. Перебіг краснухи трохи нагадує кір або ГРВІ: підвищення температури, червона висипка по всьому тілу, збільшення потиличних лімфовузлів. Джерелом інфекції є хвора людина, навіть за відсутності проявів.

Попри те, що часто краснуха перебігає в дітей легко, у підлітків та дорослих це захворювання може спричинити тяжкі ускладнення. Зокрема, захворювання суглобів, розлади центральної нервової системи.

Епідемічний паротит у народі більш відомий під назвою свинка, оскільки через ураження слинних залоз хворий має дуже специфічний вигляд. Для хвороби характерне болісне опухання привушних, слинних, підшлункової, статевих залоз.

Від хвороби найчастіше страждають підлітки та дорослі. Для дорослих прояви та наслідки можуть бути значно тяжчими й навіть летальними.

Інфекція поширюється повітряно-крапельним і контактно-побутовим шляхом, а захворіти дитина може у дитячому садочку, школі чи будь-якому місці, де діти активно взаємодіють.

Читайте також: Лікування у формі гри, соляна кімната та робота з психологом: у Кропивницькому працює надсучасне відділення реабілітації


Головне сьогодні