Директора театру імені Марка Кропивницького В'ячеслава Вандрашека обласна рада Кіровоградщини незаконно намагається змістити з посади. Про це він розповів на своїй пресконференції, на якій побувала журналістка Точка доступу.

Він також розповів про причини цього та що будуть робити разом із командою театру, якщо тиск не припиниться. Очільник обласної ради Юрій Дрозд також озвучив позицію ради.

Детальніше читайте в матеріалі.

Два місяці роботи під тиском

2 грудня 2022 року попередній очільник обласної ради Сергій Шульга повідомив, що Театр корифеїв очолюватиме херсонець В'ячеслав Вандрашек. Його призначили на час воєнного стану. Потім керівника мають переобрати через конкурс, відповідно до законодавства.

7 червня В'ячеславу Вандрашеку сказали, що він має піти зі своєї посади.

Мені не сказали, що я роблю щось не так, чи я поганий керівник. Мені навпаки сказали, що все круто, що такого не було. Ви молодець, але вам потрібно піти. Чому? Тому що треба.

Після цього, розповів, працює під постійним тиском. 

Ви розумієте, що таке два місяці жити під тиском? Це коли якісь дивні речі відбуваються: то якісь документи зникають, то з'являються. Коли тобі кажуть іди, а я не йду. А через 2 дні до тебе заходить перевірка контрольно-ревізійної служби. Нічого на тебе не знаходить. Вони ознайомили мене з актом, але я не погодився: вони там таке понаписували. Сказали, що надішлють поштою, але так я нічого й не отримав.

Ім'я депутатів чи посадовців, або ж партії, які чинять тиск та намагається змістити з посади – не називає. Пояснює, офіційно конкурс на посаду ще не оголосили.

Коли настане час, я назву всі прізвища. І навіть зроблю це із задоволенням. Він поки що не настав. Сподіваюся, здоровий глузд таки переможе.

Проте все, сказав, все робиться завідома нинішнього голови облради Юрія Дрозда. Тож очільнику та депутатам направили офіційного листа із проханням пояснити свої дії. 

Яким чином ця комісія може ухвалити рішення про конкурс на вакантну посаду, якщо ця посада не є вакантною? Її займаю я. А мій контракт діє до кінця воєнного стану. Це незаконно.

Також листи із прохання розібратися у ситуації написали Президенту України Володимиру Зеленському, СБУ та прокуратурі.

Я не тримаюся за це місце. Коли закінчиться дія мого контракту – я піду. Але все має бути законно, – сказав очільник театру.

Чому В'ячеслава Вандрашека намагаються змістити

Керівник театру назвав дві причини. Перша, на його місце мають поставити людину, яка буде не працювати, а "правильно перенаправляти кошти".

З моїм приходом вдвічі-втричі збільшилася кількість глядачів, а значить і коштів (їх я витрачаю на колектив: меблі, сцена і все інше). Нову людину поставлять. Так, в нього немає освіти, яка пов'язана з керівництвом театру. Але в нього є ФОП, де чітко прописано "Концертна та театральна діяльність". Що можна робити? Трошки тому ФОПУ перераховувати.

Друга причина, вважає, що "ставить забагато питань".

Згідно закону обласна рада не має права вмішуватися в роботу театру, тільки допомогати. Я написав листа, що Театр корифеїв отримує найнижчу заробітну плату по Україні. Це ще одна хвиля, чому мене треба прибрати.

"Не заважайте нам працювати": що думають працівники

Пресконференція відбувалася у приміщенні малої сцени. Усі 90 місць були зайняті. Прийшли з десяток журналістів. Всі інші – працівники театру, представники громадських організацій та містяни, які захотіли підтримати В'ячеслава Вандрашека.

Акторка Тамара Лаптєва 60 років працює у театрі, 19 з яких – в Театрі корифеїв. Каже, такого свавілля як тут, ніде не бачила. А роботою очільника задоволенням.

Ми просили, дайте нам директора. Нам дали. Почався ремонт, почалися вистави. Ми почали працювати. Люди не розуміють, чому виникла така ситуація. Чому відбувається таке, коли все добре? Я вважаю, це не на часі. Не заважайте нам працювати.

Позиція обласної ради

Керівники комунальних підприємств, закладів і установ спільної власності області мають бути призначені за результатами конкурсів та голосування на сесії обласної ради. Така позиція у голови обласної ради Юрія Дрозда.

Це стосується не лише театру, в якому, до речі, також оголошують конкурси на посади, і в цьому вбачаємо лише позитив, а й решти комунальних установ. Наразі постійна комісія з питань власності рекомендувала проведення конкурсів на посади керівників семи закладів. Це справедливо, адже до конкурсних комісій будуть включені і представники громадськості, і представники трудового колективу.

За його словами, кожен повинен мати право брати участь у конкурсі, презентувати свою програму розвитку тієї чи іншої комунальної установи та доводити своє бачення управління.

На цьому також наголошував раніше. Така ж практика призначення на посади керівників є в інших областях, прикладом у Львівській, Волинській, Черкаській. Ще раз наголошую, одноосібне призначення будь кого – це не про обласну раду.


Фото: Точки доступу

Читайте також: Збирав інформацію про військові об’єкти Кіровоградщини: юнака підозрюють у держзраді


Головне сьогодні