Волонтерська організація “Вікторія” працює в Добровеличківці, що на Кіровоградщині. Від початку повномасштабного вторгнення волонтери локальної огранізації передали військовим більше десятка комплектів шин, три автівки, квадрокоптер, десяток генераторів, зарядні станції, тонни їжі та медикаментів. Співзасновниця руху Вікторія Яремчук розповіла про те, як вдалося організувати потужний волонтерський хаб у маленькому містечку.  Про роботу "Вікторії" та інші рішення, які пропонують захисникам локальні волонтери, у матеріалі Точки доступу. 

“Це все завдяки нашим людям”

Волонтерством Вікторія Яречмук займається з 2014-го. У травні того року до жінки звернувся її син, який перебував у Донецькому аеропорту. Розповідає — хлопцям потрібні були певні військові аксесуари. 

На той момент я не змогла йому допомогти. Звісно, я відправила гроші, але це була не конкретна допомога. Коли з ним трапилася біда і він зник безвісті, мене не відпускала думка про те, що я не змогла йому допомогти. Тому я почала допомагати всім, чим могла. Пересилали гроші, збирали смаколики, продукти, ліки…

Вікторія Яремчук

У лютому 2022 року, коли розпочалося повномасштабне вторгнення, в організації одразу взялися до роботи. Волонтерських рух організовують разом із волонтеркою Аллою Стоян. 

Я займаюся пошуками тепловізорів, генераторів, Алла — старлінками, запчастинами. Її чоловік, Володимир, ремонтує  автівки  військовим, — зазначає Вікторія.

Перше з чого почали — купували куртки, термобілизну, берці. Це те, що було необхідно в той момент. 

Бо, те, в чому хлопці вийшли, було несерйозно.Вони були одягнені, хто в що міг. Наші люди одразу організувалися й допомагали грошима. У кожній громаді є люди, які звикли до війни, та люди, яким це болить. Лише завдяки таким людям, їхній допомозі й донатам ми можемо робити те, що робимо.

Потім замовлень від військових ставало більше.

“Все, що хлопці просять, намагаємося знайти”

Від 24 лютого добровеличківські волонтери купували зарядні пристрої до танків та 6 систем Starlink, кевралові шоломи, оптичні приціли. Для військових придбали три автівки, а також запчастини й гуму, тепловізори.

допомога військовимдопомога військовим

Волонтери завжди на зв’язку з військовими, тому одразу дізнаються про потреби.

Спектр нашої допомоги достатньо широкий. Крім вищеперерахованого, наші волонтери в Піщанобрідській громаді шиють теплі речі, термобілизну, а в Добровеличківському ліцеї плетуть маскувальні кікімори та виготовляють окопні свічки. У Помічній волонтерки також печуть смаколики та плетуть сітки. 

Їм допомагають у придбанні тканини та продуктів. Жінка розповідає — на сьогоднішній день уже мають декілька постійних відповідальних постачальників, зокрема щодо гуми й теплорвізорів.

Гроші для допомоги військовим збирають і через соцмережі. У волонтерів також є помічники за кордоном. За їхні кошти придбали й декілька генераторів для військових частин, а також Starlink та велику кількість військових аксесуарів.

“Допомагаємо всім, бо всі — свої”

За словами Вікторії Яремчук, добровеличківські волонтери допомагають усім, хто до них звертається.

волонтерська організація Вікторія

Немає таких понять, як “наші” і “не наші”. Ми керуємося принципами того, що якщо ми допоможемо комусь, то хтось зможе допомогти іншим. Я хочу подякувати всім хто допомагає і підтримує — ця допомога важлива і нам, і військовим. Я дякую неймовірним людям, а також місцевим підприємцям, які теж долучаються до допомоги. 


Ми безмежно вдячні волонтерам організації "Вікторія" з Добровеличківки за допомогу. Це надважливо — відчувати й бачити цю підтримку наших людей, коли ти перебуваєш на передовій. Окрім смаколиків і теплих речей, ми також отримали й суто військові матеріали, які використовуємо у цій війні , — розповідає військовий Андрій. 

дрон для військових

У листопаді минулого року у війні з росієї Вікторія втратила чоловіка.

Під час розмови з чоловіком 30 листопада Олександр сказав, що якщо з ним щось трапиться, то придбане нами авто просив передати в бойовий підрозділ його рідного  брата. Я, звичайно, почала сваритися, що він каже дурню... Та виявилось, що це була наша остання розмова і останнє прохання штаб-сержанта Олександра Яремчука. Останнє прохання воїна виконала, тепер авто несе службу в іншому підрозділі й має дуже крутий номерний знак - "АЛЕКС".

Олександр Яремчук

Як допомогти:

Якщо ви маєте бажання допомогти волонтерам, то дізнатися про потреби можна на сторінці Вікторії Яремчук у фейсбуці.

Більше корисних рішень:

  • Волонтерка з Кропивницького Алла Тарасенко разом із іншими небайдужими щотижня возить допомогу на передову. Каже, що сьогодні найгарячіші точки на мапі України – це Бахмут та Соледар. Саме там перебувають тисячі наших військових-земляків. Окрім постійних обстрілів, нині захисники протистоять ще й морозам. Тож як ніколи потребують нашої підтримки. Про поїздку 10 січня на Донецький напрямок та потребу в допомозі кожного українця волонтерка розповіла Точці доступу;
  • У Гайворонській громаді виготовляють багатофункціональні пічки для захисників України. Роботу розгорнули на місцевому підприємстві з перемотки електродвигунів та виготовлення сільськогосподарської техніки. Над створенням пічок працює команда на чолі з підприємцем Миколою Кондратюком.

Олександра Ільченко, Ольга Кирилюк


Даний матеріал створено за підтримки проєкту “Накипіло.Освіта” та DW Akademie в Україні.

Читайте також: Напис "Не сьогодні" між шрамами від поранень: як війна змінила тренди татуювань у Кропивницькому (ФОТО)


Головне сьогодні