У громаді на Кіровоградщині лисиці масово крадуть у селян птицю. Від нашестя хижаків постраждало чи не кожне господарство. Популяція диких тварин збільшилася через війну, адже діє заборона відвідування лісів, а полювання не проводиться. Чи є вихід із цієї ситуації, розбиралися журналісти Точки доступу.

Це шипуни – качки називаються – шипуни.

Домашнє господарство

Жителька с. Варварівка Надія Кобець показує своє господарство. Каже, мешканці Гурівської громади масово зазнають збитків через зухвалу поведінку рудохвостих. Свійську птицю хижаки викрадають десятками.

Жителька Варварівки

У сусідів була, і до нас заходила. Собака ганяв і чоловік вийшов, але ж її ніхто не зловить, бо вони ж такі ж хитрі, такі розумні, що нічого ми їм не зробимо. У сусідів гуску, в нас курей більше 15-ти забрала.

У Гурівській громаді багато заліснених місцин, де живуть різні тварини, – розповідає очільник громади Анатолій Склярчук. Тож люди потерпають через таке сусідство.

Ліс

Ну, ось в нас один із лісових масивів, тут десь за 30 гектарів лісу, а ось 30-40 метрів – вже люди, хати.

Село

За його словами, зокрема, у лісах побільшало зайців, які обгризають кору на деревах. Та найбільшої шкоди селянам завдають лисиці, які "допомагають" людям їсти менше м’яса.

Дерева

Їх дуже багато розплодилося і вони ходять до нас додому, як до себе. Що їй сподобалося – схопила, понесла. Через паркан півтора метри перелазить, бере качку чи гуску в зуби і понесла. В нас з’явилися і вовки, які мігрують через нашу територію, бо бачать люди, якщо не завели, до прикладу, телятко чи вівцю, то розривають тваринку.

Худоба

Фахівець Центрально-Західного міжрегіонального управління лісового та мисливського господарства Євгеній Слюсаренко пояснює, що облік хижаків традиційно проводять узимку, тож актуальні цифри будуть лише згодом. Але минулої зими в області вже фіксували збільшення популяції.

Популяція збільшилася в першу чергу через те, що вже другий рік не проводяться полювання, так як в країні воєнний стан. У цьому році, згідно зимового обліку 23-го року, популяція збільшилася на 558 голів лисиць. Отрута або капкани – це заборонені методи, які забороняє Закон України про мисливське господарство та полювання, тому розумію занепокоєння людей, але раджу їм дотримуватися законних рішень.

Мисливське господарство

На думку екологині Лариси Лети, збільшення популяції хижаків пов’язане ще й з міграцією тварин із територій активних бойових дій.

Екологія

Тварини шукають захисту, тихіших регіонів, тому популяція кабанів збільшилася, і кіз, і лисиць, і зайців, в нас дуже багато розвелося пернатої дичі. Фазанів, приміром, вони просто наче як до рук ідуть – краса неймовірна, діти у захваті, коли їх побачать. Як на мене, радіє око і душа від того, що якесь відтворення йде. Ми залишимо нащадкам нашим те, що вони не тільки з картинок і літератури знатимуть, вони вживу побачать і кіз тих, і вовків, і лисиць.

Лісове господарство

Втім, у Держпродспоживслужбі налаштовані не так оптимістично. Окрім збитків, які завдають лисиці, вони – головні поширювачі сказу. Через повномасштабну війну імунізація тварин в області не проводиться, адже брикети з діючою проти захворювання речовиною раніше розкидали з авіатранспорту. А нині цивільний авіатранспорт під забороною.

Держпродспоживслужба

Протягом чотирьох років, кожної осені, у нас в області проходила пероральна кампанія з імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Як саме це відбувалося: за допомогою авіаційного транспорту над лісовими угіддями розкидалися спеціальні брикетики, в яких була капсула з діючою речовиною. Тварина її розкушували разом із приманкою. Це давало результати – кількість випадків захворюваності на сказ зменшилася десь у півтора рази, – коментує речниця установи в Кіровоградській області Наталія Шевченко. 

З початком введення воєнного стану, говорить вона, проведення таких заходів неможливе. Тож у регіоні фіксують поступове зростання захворюваності. З початку поточного року вже підтвердили 40 випадків сказу серед тварин.

Тим часом, селяни думають, як вберегти господарство від хижаків.

Може, виловлювати якось, може, якісь сільця ставити, ізолювати в якесь приміщення, наче й шкода вбивати, але ж якось боротися з ними потрібно, – каже Надія Кобець.

Очільник громади

Вихід бачу один – скоріша перемога. Тільки перемога і ми з лисицями розберемося потім самі, – говорить очільник Гурівської громади Анатолій Склярчук.

Читайте також: Фрукти, овочі та збіжжя виростили в "Садах перемоги" на Кіровоградщині – ФОТО


Головне сьогодні