Держпродспоживслужба Іванофранківської області обстежила садибу "Скита" у селищі Ворохта, де 13 січня масово отруїлися діти з Кропивницького. Хто винен – директор садиби чи керівництво таборівки "Благовіст", розповів Точці доступу начальник управління Держпродспоживслужби Прикарпаття Віталій Фіглевський.

Нагадаємо, 19 дітей із Кропивницького, які відпочивали у тій приватній садибі, госпіталізували з симптомами харчового отруєння. Всього відпочивати на Прикарпаття приїхали 45 дітей та 7 дорослих.

14 дітей госпіталізували до Надвірнянської дитячої лікарні. Їхній стан був легкого ступеня важкості. Ще п'ятьох у стані середньої важкості доправили в інфекційний відділ Надвірнянської ЦРЛ із попереднім діагнозом "Гострий гастроентероколіт, ентероколіт". 16 січня всіх виписали.

За словами начальника, діти, ймовірно, отруїлися їжею, яку їли у садибі. Проте збудник захворювання встановити не вдалося. 

Ймовірно, захворювання виникло через спожиту їжу 13 січня. 15 числа (служба отримала інформацію про отруєння із запізненням, – ред) не знайшли слідів цієї їжі. Тому збудник встановити не вдалося. Дітей виписали з діагнозом гастроентероколіт із невстановленою етіологією. Тобто збудника так само не виявили, – сказав посадовець.

Незважаючи на те, що харчі дослідити не змогли, в садибі знайшли низку порушень, які також могли спричинити хворобу. 

Це недостатня площа харчоблока. Недостатність технологічного обладнання й порушення приготування їжі. Також дітям давали заборонену їжу. Зокрема, це бургери та піцу. Персонал кухні не мав медичного огляду. Були й інші порушення, які могли спричинити отруєння, – розповів Віталій Фіглевський.

Нині роботу садиби зупинили поки не будуть усунені всі порушення. На її директора Олега Молдавчука склали два протоколи, штраф яких складає понад 40 тисяч гривень. Один стосується безпечності харчових продуктів, другий – за порушення санітарних вимог. 

Водночас очільник Держпродспоживслужби Івано-Франківщини говорить, що керівництво таборівки недобросовісно поставилося до вибору місця відпочинку та його організації для дітей. 

У нашій області функціонує дуже багато дитячих закладів, які внесені до реєстру закладів оздоровлення й відпочинку дітей. Садиба "Скита" не мала реєстрації оператора ринку харчових продуктів, тобто цей заклад був незареєстрований. Керівнику групи було 18 років, він не мав досвіду та освіти щодо поводження з дітьми, – сказав він.

Раніше директор садиби Олег Молдавчук розповідав Точці доступу, що діти могли отруїтися харчами, що привезли з собою із поїзда. Або різними снеками, які, за його словами, вживали у великій кількості. А на тому, що в меню була нездорова для дітей їжа – піца та бургери, наполягало саме керівництво табору "Благовіст".

Організатор таборівки Іван Верескун розповідав, що у попередні рази мені було таким же, але ніяких проблем зі здоров'ям не було.

Фото з фейсбук-сторінки табору "Благовіст"

Читайте також: На Кіpовогpадщині вpятували дитину, яка опинилася в закинутій будівлі

 


Головне сьогодні