У Кіровському районному суді в Кропивницькому відбулось чергове засідання у справі щодо вбивства 16-річної Вікторії Макаренко з Кетрисанівки Кропивницького району. Судові засідання – закриті, оскільки загибла – неповнолітня, також один з підозрюваних на час, коли сталось вбивство, був неповнолітнім. До того ж, справа стосується злочину проти статевої свободи та статевої недоторканості особи. За понад два роки у суді вивчили десять томів справи, опитали 14 свідків, мають намір опитати ще п’ятьох. Де нині обвинувачені і що каже сторона захисту, дізнавалась Точка доступу.

Трагедія сталась у серпні 2021-го

Тіло дівчини знайшли у закинутому колодязі за декілька кілометрів від її будинку. Дівчина зникла у ніч з 13-го на 14-те серпня. Її протягом 4 діб розшукували поліцейські, рятувальники, кінологи і жителі села. Про це Точці доступу розповіла прокурорка відділу захисту інтересів дітей та протидії насильства обласної прокуратури Марина Мазуренко. Нагадала, що спочатку підозру оголосили неповнолітньому жителю Кетрисанівки, згодом – іншому – повнолітньому.

Нині обвинувачені перебувають під вартою, їм інкримінують частину 3 статті 15, частину 5 статті 152, пункти 10 і 12 частини 2 статті 115 Кримінального кодексу України – вчинення незакінченого замаху на зґвалтування та умисного вбивства, вчиненого за попередньою змовою групою осіб. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі від 10 до 15 років або довічне позбавлення волі.

Сьогодні (6 листопада – ред.) судді продовжили обом обвинуваченим запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком на 60 діб. Вони перебувають у Кропивницькому.

Як просувається справа

За понад два роки розгляду справи в суді дослідили 10 томів кримінального провадження, допитали близького родича загиблої, який є потерпілим у справі, а також допитали 14 свідків, розповіла прокурорка.

Міру покарання для обвинувачених ще не визначили. Зроблять це на дебатах. А до цього допитають ще п’ятьох свідків.

Потерпіла померла від удушення. Справа розглядається у закритому судовому засіданні, тому, на даний час, розповісти про те, які ми маємо докази, я, як прокурор, не можу.

Додала, що дослідили відеозаписи всіх слідчих дій – обшуків і оглядів, – які були проведені у кримінальному провадженні. Після того, як допитають усіх свідків, перейдуть до допиту обвинувачених. Прокурорка вважає, що розгляд справи йде планомірно, її не затягують.

Суддя призначає близько трьох засідань на місяць. Буває і чотири. Кожного разу або допитуємо свідків, або досліджуємо матеріали. Єдине, що декілька разів змінювались захисники обвинувачених за їхніми клопотаннями.

Сказала, що обвинувачені змінили захисників, яких призначила держава, на приватних адвокатів.

Що кажуть адвокати обвинувачених?

Захисник одного з обвинувачених Володимир Мусієнко телефоном розповів, що коментарів не даватиме, оскільки позицію треба узгодити із законним представником, тобто родичем, підзахисного.

Адвокат іншого обвинуваченого – Антон Коробєйніков також відмовився озвучувати свою позицію у цій справі, послався на зайнятість.

За словами прокурорки Марини Мазуренко, наступне засідання у цій справі має відбутись через три тижня.

Точка доступу і надалі стежитиме за тим, як просувається судовий процес у справі щодо вбивства школярки Вікторії Макаренко.

Читайте також: На Кіровоградщині підприємця підозрюють в привласненні 140 тисяч гривень під час ремонту укриття


Головне сьогодні