Чи знаєте ви, що викинуті сигарети, пластикові кришки та картонні коробки можуть допомогти українським військовим? Волонтери Кропивницького доводять, що це можливо. Збираючи ці відходи та віддаючи їх на переробку, вони збирають гроші, які спрямовують на закупівлю їжі, одягу, медикаментів та інших необхідних речей для захисників України. Як волонтери перетворюють сміття на гроші, читайте у матеріалі Точки доступу.

“Кришечки, здавайтесь”

Громадська активістка, волонтерка Вікторія Талашкевич збирає пластикові кришечки з 2014 року, відколи такі акції почали працювати в Україні.

Вікторія Талашкевич
Фото: Вікторія Талашкевич

Саме тоді вона дізналася, що один із пунктів прийому сировини у Кропивницькому (вул. Любомира Гузара, 46), перераховує гроші на потреби благодійного фонду “Овес”. Сам фонд за ці гроші тоді допомагав військовим – оплачував протезування, купував інші необхідні засоби, надавав матеріальну допомогу.

Вже від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну на базі Кропивницького Гончаренко центру, координаторкою якого є Вікторія, також почали займатися волонтерством. Зокрема, робити сухі супи та борщі, а також інші смаколики для військових.

Розуміючи, що ця робота не зупиниться, волонтери думали про додаткові джерела надходжень коштів для справи.

Я згадала прo кришечки, – пояснює жінка.

Відтоді Вікторія організувала на базі центру збір кришечок. Станом на цей тиждень, зібрати вдалося вже понад 5 тонн.

Волонтери

За кожен кілограм кришечок отримують по 10 гривень. Таким чином, волонтери зібрали понад 50 тисяч гривень лише за рахунок вторинної сировини.

За ці гроші купують сіль та інші спеції для сухих супів, пакети, томатну пасту, сухі овочі тощо.

Які кришечки підходять

Для пункту переробки, з яким співпрацюють волонтери Кропивницького, підходять пластикові кришечки від напоїв – молока, квасу, води, солодких напоїв, пива, а також від олії.

Чи підійдуть інші кришечки

Вікторія Талашкевич пояснює – перевірити, чи підходять для переробки пластикові кришечки не від напоїв, легко: варто дізнатися, чи тонуть вони у воді. Якщо кришечки залишаються на поверхні, то підходять:

Значить, це той пластик, який нам потрібен. Це найпростіший спосіб визначити, чи підходить така кришечка для переробки, – пояснює Вікторія Талашкевич.

Кожен охочий мoже принести зібрані кришечки в Гончаренко центр у будні (з 14:00 до 17:00). Адреса: вул. Велика Перспективна, 4а.

По суботах (з 9:00 до 11:00) кришечки можна принести у волонтерський центр організації “Дoбрoмир” (Гoгoля, 79).

Коли кришечки збирають колективи, у школах чи на підприємствах, Вікторія забирає їх автівкою.

Збирати кришечки

Голова волонтерської організації “Разом ми – сила” Тетяна Сила також збирає пластикові кришечки від початку російської агресії – з 2014 року.

Лише за три минулих тижні волонтери назбирали 235 кг кришечок. За них у пункті переробки отримали 2350 гривень.

Так, якщо порахувати середній річний прибуток для волонтерської організації лише від кришечок, то він складе близько 30 тисяч гривень.

За ці гроші волонтери купують зокрема тканину для пошиття одягу, знаряддя, які необхідні для військових, продукти тощо.

Тетяна Сила

“Пташкам” потрібні акумулятори – нам потрібні електронки” 

Місяць тому волонтерка Тетяна Сила оголосила про збір використаних електронних сигарет.

Розповідає – вони мають кілька важливих призначень. Зараз Тетяна розподіляє їх за трьома напрямками:

  • для виготовлення павербанків для бійців,
  • для виготовлення акумуляторів для FPV-дронів,
  • для створення вибухових снарядів для дронів.

Останні пілоти БПЛа виготовляють власноруч, кожен для своєї групи, адаптують те, що є, для скидів і FPV, – пояснює Тетяна Сила.

Лише за два тижні у волонтерському штабі зібрали понад 900 “одноразових” сигарет.

Одноразові сигарети
Фото: Тетяна Сила

Каже – з 45 “одноразок” можна виготовити 1 акумулятор для FPV. Наразі майстри вже зробили 4 акумулятори.

Для того, щоб зробити павербанк від 12 тисяч міліампер, потрібно від 7 одноразових сигарет. 

Втім, це залежить від типу сигарет. Вони мають різні акумулятори, це впливає на необхідну кількість, – пояснює Анастасія Барсукова, волонтерка організації.

Куди здати одноразові сигарети

В середньому однієї одноразової сигарети вистачає на 1-2 тижні (звісно, це залежить від виробника, вартості, частоти куріння тощо). Так, за рік курці використовують 52 або ж 26 таких сигарет – це сім або ж три павербанки, чи один акумулятор для FPV.

Використані одноразові сигарети збирає і голова благодійного фонду “Полк Святослава Хороброго”, волонтерка Яна Пшеніцина. Місяць тому жінка відкрила соціальну кав’ярню “Кава хоробрих” у центрі міста. Поряд із кав’ярнею працює соціальна крамничка, де продають вироби від волонтерів, крафтовиків та соціально відповідального бізнесу міста. Прибуток від роботи кав’ярні та крамниці йде на підтримку ЗСУ та розвиток ветеранської спільноти.

Яна Пшеніцина

У кав’ярні Яна встановила бокс для сигарет. Їх планує передавати Тетяні Силі або ж безпосередньо військовим бригади, в якій служить чоловік Яни.

Вони теж вміють робити з них необхідні прилади, – пояснила Яна.

Електроні сигарети: користь

Бляшанки та картон – теж у нагоді

Бляшанки від консерв, згущеного молока, їжі для тварин волонтери не здають на переробку, втім перетворюють їх на корисні донати власноруч. 

Так, вже традиційно у металевих бляшанках роблять окопні свічки. Волонтерка Анастасія Барсукова розповідає – для цього використовують бляшанки, картон та віск.

Люди приходять до хабу, беруть віск та бляшанки і роблять свічки вдома. Свічки, де багато картону, можуть “чадити”, тому ми мінімізуємо його використання. Військові частіше просять ті свічки, в яких менше картону. 

Для виготовлення свічок використовують бляшанки різного розміру – від найменших до трилітрових.

Окопні свічки Кропивницький

Окопні свічки військові використовують і для опалення, і для освітлення, а також – для приготування їжі. В середньому на місяць волонтери організації виготовляють дві сотні окопних свічок.

Не нехтують волонтери міста й коштами від збору макулатури, яку приносять люди. У хабі її накопичують, а потім здають на переробку у великій кількості. Вартість одного кілограма складає 4,5 гривні. Ці гроші теж спрямовують на допомогу бійцям ЗСУ.


Редакторка – Ольга Зима

Читайте також: Озброюють, годують, лікують: як волонтерки Кіровоградщини наближають перемогу України


Головне сьогодні