Кропивницька центральна районна лікарня – єдина в Україні, яка після реформи децентралізації не перейшла до жодної з громад, а залишилася на балансі Кропивницької райради. Протягом останніх двох років вона пройшла складний шлях, виборюючи своє право на існування. Як вдалося врятувати лікарню від закриття та як вона нині розвивається попри всі перешкоди, дізнавалася Точка доступу.

Залишити не можна закрити

Зберегти центральну районну лікарню від закриття поставив собі за ціль у 2021 році голова Кропивницької районної ради Андрій Лейбенко. Адже без медичної допомоги могли залишитися тисячі людей.

Андрій Лейбенко

Голова Кропивницької районної ради Андрій Лейбенко

Тоді в рамках реформи децентралізації у Кіровоградській області сформували 4 райони замість 21. Кропивницький район став найбільшим за розмірами – до нього увійшли 8 колишніх районів. Нині в складі його адміністративних меж перебуває 17 громад. Чисельність населення до війни складала майже пів мільйона людей, тоді як вся область нараховує близько 900 тисяч жителів.

Відтак до 1 липня 2021 року все спільне майно колишніх районних рад потрібно було передати у власність територіальних громад. Та не так склалося з Кропивницькою районною лікарнею. На той час вона обслуговувала жителів п’яти громад – Аджамської, Великосеверинівської, Катеринівської, Соколівської та Первозванівської.

До цього встановленого терміну районна рада передала все майно, ми позакривали всі фінансові борги. Та залишилася у нас одна центральна районна лікарня, – згадує Андрій Лейбенко.

Кропивницька центральна районна лікарня

Кропивницька центральна районна лікарня

Згідно із законом, районна рада, на балансі якої знаходилася лікарня, не могла її утримувати, бо ж це перейшло до повноважень громад. І саме одна з них повинна була забрати медзаклад собі на баланс.

Центральна районна лікарня – історично районна лікарня. І саме жителі колишнього Кропивницького району найбільше обслуговуються в ній, – пояснив Андрій Лейбенко. – Також ми надавали пропозиції передати лікарню і майновий комплекс до міста Кропивницького, тому що вона розташована на території обласного центру. Неодноразово клопотали щодо вирішення цього питання перед міським та обласним керівництвом. Жодна з громад так і не наважилася взяти на баланс медзаклад. Хоч ми неодноразово зустрічалися з головами громад, я відвідував майже всі їхні сесії, проводили роз’яснювальні роботи серед депутатів сільських рад та населення. Але не склалося.

Андрій Лейбенко

Після невдалих спроб передати медзаклад, депутати Кропивницької районної ради прийняли важливе рішення – лікарня залишиться у власності районної ради.

Я вдячний депутатському корпусу за рішення зберегти лікарню й залишити її у власності районної ради. Я вірив, що ми можемо її реабілітувати. Зараз це зовсім не та лікарня, яка була два роки тому.

Кропивницька ЦРЛ

Розвиток всупереч усім обставинам

Нині лікарня надає послуги всім, хто звертається. Переважна більшість відвідувачів – жителі п’яти громад, які раніше входили до колишнього Кіровоградського району. Близько 20 відсотків – мешканці обласного центру, говорить директорка медзакладу Ірина Дуніна.

Директорка Кропивницької ЦРЛ Ірина Дуніна

Директорка Кропивницької ЦРЛ Ірина Дуніна

На початку війни ми приймали пацієнтів з усіх куточків України. А так як зараз людина може прийти по допомогу в будь-який лікувальний заклад, то до нас звертаються і з Долинської, і з Устинівки, і з Новгородки, – розповіла пані Ірина.

Говорить, якщо порівнювати 2021 та 2022 роки, то наповнюваність зросла на понад 50%. Так, якщо в 2021 році на стаціонарі одночасно перебувало близько 30 пацієнтів, то в 2022 році – до 150 пацієнтів.

Після оптимізації в 2021 році заклад змінив керівника та розширив спектр послуг: кількість медичних гарантій, які вже підписали з Національною службою здоров’я України (далі – НСЗУ), збільшили втричі – з 4 до 12.

Ірина Дуніна проводить екскурсію кабінетами медзакладу й показує результати роботи. Тут облаштували кабінети реабілітації, замінили 60% ліжок.

Актуальним та важливим у наш час є реабілітаційний центр. Лікарня й на цей вид послуг має підписані з НСЗУ пакети.

Реабілітація

Реабілітація

Реабілітаційне обладнання в Кропивницькій центральній районній лікарні

Є в нас ось такі зручні крісла для транспортування пацієнтів, – показує директорка медзакладу.

Крісла в Кропивницькій ЦРЛ

Крісла в Кропивницькій ЦРЛ

Це функціональні ліжка з приліжковими тумбами. Раніше були металеві на пружинах. Ці більш зручні: можна повністю регулювати положення.

Ліжка в Кропивницькій ЦРЛ

Також у поліклінічному відділенні встановили сучасний УЗД-апарат експертного класу.

Тут більший екран, краще зображення, більше датчиків, – продовжує пані Ірина. – На ньому можливо виконувати ультразвукові дослідження черевної порожнини, судин та серця.

УЗД-апарат в Кропивницькій ЦРЛ

УЗД-апарат в Кропивницькій ЦРЛ

Більшість нового функціоналу в лікарні вдалося отримати завдяки співпраці з волонтерами – місцевими та міжнародними. Саме за допомогою останніх отримали нове обладнання, нині облаштовують вуличний спортивний реабілітаційний майданчик. А також облагороджують територію та встановлюють дві альтанки.

Благоустрій в Кропивницькій ЦРЛ

Благоустрій в Кропивницькій ЦРЛ

Крім того, нещодавно Кетрисанівська громада погодила виділення 300 тисяч гривень на закупівлю медичного обладнання для лікування військових та населення. Це будуть модуль та коригуючі дзеркала для реабілітації.

Ірина Юріївна додає, браку кадрів на сьогодні немає – лікарня повністю забезпечена всіма спеціалістами.

Спроможна лікаря: послуги та пакети

Для того, щоб Центральна районна лікарня продовжувала працювати, було зроблено дуже багато, говорить голова районної ради Андрій Лейбенко:

Працювали над тим, щоб збільшити кількість пакетів послуг, закрити заборгованість по заробітних платах, забезпечити теплом пацієнтів в осінньо-зимовий період.

Нещодавно Міністеpство охоpони здоpов’я затвеpдило мережу спpоможних лікувальних закладів на Кіpовогpадщині. До цієї мережі увійшла "Центральна районна лікарня" Кропивницької районної ради як лікарня загального рівня.

Спpоможна меpежа – це меpежа лікувально-пpофілактичних закладів, що надають медичні послуги у межах госпітального округу (області).

На сьогоднішній день лікарня має 12 підписаних пакетів медичних гарантій. Це:

  • хірургічні операції дорослим у стаціонарних умовах;
  • стаціонарна допомога дорослим без проведення хірургічних операцій;
  • профілактика, діагностика, спостереження, лікування та реабілітація пацієнтів у амбулаторних умовах;
  • мамографія;
  • діагностика, лікування та супровід осіб із ВІЛ (та підозрою на ВІЛ);
  • стаціонарна паліативна медична допомога дорослим;
  • стоматологічна допомога дорослим;
  • ведення вагітності в амбулаторних умовах;
  • хірургічні операції дорослим в умовах одного дня;
  • реабілітаційна допомога дорослим у стаціонарних умовах;
  • реабілітаційна допомога дорослим у амбулаторних умовах;
  • медичний огляд осіб, який організовується територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки.

До слова, в загальнохірургічному відділенні регулярно проводять операції, то ж стаціонар постійно заповнений.

До нових викликів в умовах воєнного стану адміністрація закладу також підготувалася: є звичайні укриття в поліклінічному та стаціонарному відділеннях. На випадок блекаутів є генератори, які забезпечують безперебійну роботу реанімаційного відділення та операційної.

Вже готуємося до наступного опалювального сезону. Адже розуміємо, що цей рік буде ще складнішим, ніж минулий, – говорить голова районної ради Андрій Лейбенко.

Андрій Лейбенко та Ірина Дуніна

Андрій Лейбенко та Ірина Дуніна

Повинна бути підтримка від громад

Кропивницька районна лікарня існує всупереч усім перешкодам. Щороку перед медзакладом та районною радою постають нові виклики, розповів Андрій Лейбенко.

Так склалося, що Кропивницька районна рада майже не має джерел надходження до бюджету. Тому щороку ми звертаємося до громад по допомогу, щоб пройти опалювальний сезон без боргів. Також кошти потрібні на комунальні послуги. Гроші, які медзаклад отримує від НСЗУ, повністю покривають заробітну плату працівників лікарні. Проте на розвиток та закупівлю нового обладнання цих грошей не вистачає.

Говорить, що лікарня має потужний потенціал для розвитку. Щоб його реалізувати, має бути фінасова підтримка від громад.

Я дякую всім громадам, які виділяють гроші на утримання лікарні й оплату комунальних послуг. Завдяки їхньому внеску ми продовжуємо розвиватися.

Андрій Лейбенко переконаний, лікарня повинна продовжувати свою роботу й докладає максимум своїх сил для цього.

Наша лікарня впевнено зайняла свою нішу в мережі спроможних лікарень. Це ще раз доводить, що мови про її закриття взагалі не повинно бути. Повинна бути тільки підтримка від громад для подальшої роботи й розвитку, – резюмував голова Кропивницької райради Андрій Лейбенко.

1000

Фото: Точка доступу
Читайте також: Психологічна допомога для військових та їхніх родин: як та де можна отримати на Кіровоградщині


Головне сьогодні