У Кіровограді діють шахраї, які крадуть у людей паспорти. Це — єдиний можливий висновок, який можна зробити з історії, що ми зараз вам розповімо.

8 травня кіровоградка Марина Васильєва опублікувала в соцмережі «В Контакте» фотографію: у траві валяється розірваний пакет, а в ньому — подерті на дрібні шматочки паспорти громадян України і ще якісь папірці.

— Я побачила як кілька хлопців присіли і почали щось роздивлятися, — розповіла вона згодом Точці доступу. — Глянула — то були паспорти. А от як їх викидали, я не бачила.

ТД, звісно, зацікавилась цією світлиною. Двоє журналістів озброїлися фотоапаратом і вирушили на пошуки. Достеменно було відомо лише те, що пакет лежить обабіч тротуару на вулиці Героїв Сталінграда на ділянці між вулицею Пацаєва і підприємством «Радій». Зрештою, побачили його у густій траві напроти автосалону «Кіровоград Лада».

Почалося складання «мозаїки». Пакет був повен розірваних паспортів та ідентифікаційних кодів. Дещо вдалося розібрати: п’ять прізвищ, імен та по-батькові, дві адреси в Кіровограді (на жаль, лише з номерами будинків, без квартир), одну — лише з назвою вулиці в Новомиргороді, три коди. Два паспорти були виписані на мешканців Вінницької і Черкаської областей. До речі, всі головні посвідчення особи належать чоловікам, жодного документа, власником якого була б жінка, знайти не вдалося.

Тоді зателефонували «102» і стали чекати на міліцію.

— Ого! — здивовано сказав один із правоохоронців, що прибули за викликом. — Із таким я ще не стикався...

Міліціонери зібрали паперове шмаття і поїхали. А Точка доступу протягом кількох днів провела власне розслідування. (Одразу зазначимо: далі наводимо лише імена та перші літери прізвищ, щоб не зашкодити офіційному слідству.)


Навіщо комусь чужий паспорт? Нерідко такими крадіжками займаються цілі злочинні угрупування. На ці паспорти оформлюються фірми, беруться кредити — перелік можна продовжувати, адже шахраї — люди винахідливі. Якщо власник документа не написав вчасно заяву до міліції, то йому «світять» проблеми.


Для початку ми перевірили списки зниклих безвісти на Євромайдані. Людей із ідентифікованими нами даними там не знайшлося. Немає їх і в переліку тих, хто загинув.

Потім почався інтенсивний пошук у соціальних мережах. Усім, хто відповідав критеріям, ми надсилали однакові повідомлення: «Доброго дня, ______. Мене звати Андрієм, я — журналіст обласної газети Точка доступу.

8 травня ми з колегою знайшли пакет із десятками розірваних на шматки паспортів. Серед них вдалося ідентифікувати кілька прізвищ, у тому числі там є паспорт, виписаний на ______. Скажіть, будь ласка, Ви не губили паспорт?»

Першим відгукнувся кіровоградець Ігор К. «Паспорт я загубив у маршрутці вже доволі давно, близько року тому, — написав він. — Але зразу ж подав заяву в міліцію й поновив його. На щастя, ніхто не встиг скористатися моїм документом: принаймні ніяких дзвінків від банків чи колекторів я не отримував».

Уродженець Новоукраїнського району Олександр М. випадково залишив свого паспорта в таксі. На запитання, чи має він кредит, чоловік відповів ствердно: «Так, є, але я сам його оформлював років чотири тому».

Ще трьох людей встановити не вдалося. (Правда, ми практично стовідсотково знайшли мешканця Кіровограда Дениса Л., однак на зв’язок не вийшли ні він, ні його дружина.)

Розібратися зі знайденими ідентифікаційними кодами допомогла прес-служба Приватбанку. «Ці люди є боржниками нашої установи, — відписали нам. — На жаль, інформацію про суми та терміни заборгованостей надати не можемо».


Шахраї дуже добре знають систему кредитування. Справа в тому, що рішення про видачу коштів фактично приймають не люди, а спеціальна комп'ютерна система, ґрунтуючись на даних, які позичальник вказав у анкеті. Знаючи що до чого, можна без проблем отримати енну суму грошей.


— Використовувати підроблений паспорт злочинці можуть із будь-якою метою, — говорить юрист Денис Дьомін (цитата з сайту адвоката Андрія Верби). — З найбільш популярних — отримання готівки в банках. Також можливе використання паспорта та коду для видачі різного роду довіреностей без відома справжнього власника. Зараз така ситуація в країні, що при бажанні викрадені паспорти можна придбати на чорному ринку. Тому краще відразу ж подати заяву в міліцію, позбавивши тим самим себе від можливих неприємностей. Коли заява написана, справжнього власника фактично неможливо звинуватити у злочині, який скоїла інша людина.

Але що робити якщо все-таки хтось примудрився оформити на вас кредит?

— Якщо не написати заяву в міліцію, а просто оформити собі новий паспорт, довести, що кредит оформили без участі жертви, буде складніше, — радять на спеціалізованому порталі «Простобанк». — Значить, банкіри через суд вимагатимуть сплатити кредит, до якого позичальник не має жодного відношення. Написавши заяву, попросіть зробити її копію і візьміть автограф співробітника міліції, який її прийняв, а вже потім вирушайте робити новий паспорт. Цей документ підстрахує у випадку «небажаного» ​​кредиту. Головне — не варто мовчки погашати чужі борги.

Основні ж кроки, щоб довести свою невинуватість, такі:

- відразу після втрати або крадіжки документів написати заяву в міліцію;

- довести іншим способом, що на момент отримання кредиту позичальник був у іншому місці (в іншій країні, на нараді тощо);

- провести почеркознавчу експертизу підпису на кредитному договорі;

- найняти адвоката і довести, що кредитний інспектор та служба безпеки не вважали за потрібне ідентифікувати особу позичальника при видачі кредиту.


Головне сьогодні