В аграрному ліцеї на Кіровоградщині організували безплатні факультативні заняття для охочих навчитися керувати дронами. З допомогою безпілотних літальних апаратів вони зможуть працювати в полі дистанційно. Таким чином, наприклад, можна робити аналіз посівів. Крім того, такі знання, впевнені підлітки, знадобляться і під час військової служби. Скільки грошей витратили на організацію курсу та як планують масштабувати ідею, дізнавалися журналісти Точки доступу.

"Щоби йти в ногу з часом"

Щоб злетіти, необхідно розібратися з пультом для початку, лівий джойстик — це керування польотом. Правий — це його нахили вперед, назад та по боках. По два пальці на джойстику і даємо вверх трохи лівим джойстиком, він злетів, — демонструє тренування на симуляторі 16-річний Євгеній Рекало.

Учень

Він — один зі студентів курсу операторів безпілотників. Безплатні факультативні заняття можуть відвідувати усі, хто навчається в цьому аграрному ліцеї. Це майбутні трактористи, комбайнери, слюсарі з ремонту важкої техніки.

Найскладніше, ділиться Євгеній, налаштовувати пульт. А загалом керувати дронами навчитися можливо, але без серйозної підготовки не обійтися. Хлопець відвідує гурток, оскільки, впевнений, керування дронами – справа актуальна.

Керування дронами

Хочеться йти в ногу з часом. Навчаюся недовго, але мені дуже цікаво. Симулятор – це ніби комп’ютерна гра. Складно з FPV дронами, бо в них немає стабілізації. У звичайних дронів багато стабілізаторів, тому з ними легше, – каже він.

Хлопець

Теорія і практика

Викладач ліцею Денис Шевчук проводить екскурсію кабінетом для підготовки операторів безпілотних літальних апаратів. Він говорить, що курс складається з теоретичної частини, занять на симуляторі та практики. Літальні апарати досить вартісні. Тож, за відсутності навичок керування, їх легко розбити при польотах.

Зараз учні нашого ліцею відпрацьовують навички пілотування літальними апаратами на симуляторах. Це другий етап підготовки операторів, він дає розуміння координації рухів і пілотування самим апаратом, — пояснює викладач.

Викладач

Щоби навчати підлітків, мали самі пройти навчальні курси, — розповідає викладач. Заняття були очними та дистанційними.

Взагалі курс розрахований на рік. Це 135 годин. Тут є теоретичні й практичні польоти. В цьому кабінеті ми вивчаємо теорію: будову, орієнтування на місцевості та в просторі, роботу з мапами. Далі слідує робота на симуляторах.

Теорія

Поки триває наша розмова, студенти налаштовують пульти керування літальними апаратами. Виконують певні вправи, які задає викладач. Як то політ за певною траєкторією. До прикладу, по дорозі. Пілот має рівно тримати дрон, плавно входити в повороти.

Відповідно, вони налаштували пульт до цього симулятора і є відповідні окуляри. Так званий шолом віртуальної реальності – ви бачите на моніторі, а вони бачать це зображення на шоломі, – говорить Денис Шевчук.

У господарстві та військовій справі

Щоб перейти до практики, студенти мають мінімум 30 годин відпрацювати на симуляторах. Викладач зазначає, що діти швидше схоплюють матеріал, ніж дорослі. Але, якщо комусь не вистачає часу на засвоєння матеріалу, можна займатися додатково.

Безпілотники

Займаються гуртківці після основних занять двічі на тиждень. Освоюють FPV дрони, Mavic pro.

Легше навчити того, в кого є бажання. А загалом навчити можна кожного, – підсумовує Денис Шевчук.

15-річний Олександр Коломоєць практикується на симуляторі FPV дрону.

Це досить складно. Його треба постійно балансувати і підтримувати в повітрі, щоб він не впав. Це не як квадрокоптери, що можуть триматися в повітрі, а FPV дрони потрібно постійно регулювати, – розповідає юнак.

Студент

Олександр додає, що дрони використовують під час сільськогосподарських робіт. З їх допомогою, до прикладу, розпилюють добрива і засоби боротьби зі шкідниками. До того ж, веде далі Сашко, дрони незамінні у військових діях.

Дрон

Про ідею та фінансування

Приютівський селищний голова Андрій Коломійцев розповідає, що ідея гуртка з управління дронами виникла задовго до повномасштабного вторгнення.

Ліцей має аграрну спеціалізацію, тож ми планували навчати дітей управляти саме аграрними дронами. З повномасштабним вторгненням актуалізувалося питання управління дронами, що можуть використовуватися у військових цілях, – говорить Коломійцев.

Селищний голова

Так, ліцей отримав фінансування на закупівлю дронів, що можуть використовуватися для навчання військових. На ці потреби з селищного бюджету виділили близько 600 тисяч гривень. Закупівлі робили протягом 2022-2023 років.

Гроші виділили на придбання симуляторів, комп’ютерної техніки, окулярів, різних дронів, – додав селищний голова.

Консультують зацікавлених

В.о. директора аграрного ліцею Сергій Братченко розповідає, що повномасштабна війна прискорила реалізацію ідеї. Почали з закупівлі необхідного інвентаря, при цьому не обійшлося без помилок. Але на сьогодні вже консультують щодо організації таких гуртків представників інших освітніх закладів.

Він додає, що нині керуванню дронами навчаються дві групи по 30 осіб. Навчальний курс включає роботу зі звичайними та FPV дронами. Програма не є унікальною. Вона включає в себе елементи різних подібних курсів.

Директор закладу

Щодо роботи з останніми, то треба мати не лише знання, а й здоров’я. Бо не в кожної людини вестибулярний апарат може витримати польоти в масці. У наших хлопців, на щастя. виходить, – зазначає Сергій Братченко і додає, що проходження гуртка збільшує конкурентність випускників ліцею на ринку праці.

А один учень, говорить Братченко, який освоїв польоти на дронах, у 18 років підписав контракт і доєднався до лав ЗСУ.

Оператори дронів

Такі спеціалісти будуть потрібні всюди. По-перше, ми починали з агродронів. Це ті ж самі FPV, в яких камери не рухаються, а лишаються на одному місці. До слова, з агродронами теж складно – вони досить об’ємні. Звичайний дрон може нанести травму, а цей взагалі як самурайський меч, – каже він.

Дрон

Керівник закладу сподівається, що згодом гурток переросте у додаткову спеціальність. Поки що рівень акредитації закладу цього не дозволяє.

Але зараз відбуваються зміни, на рівні Міністерства нас почули, тож найближчим часом, сподіваюся, ми будемо брати участь в певному проєкті "Оператор безпілотних систем".

Випускники курсу отримують свідоцтво про його завершення.


Редакторка: Ольга Зима

Читайте також: Студенти з Кропивницького взяли участь у ІТ-конференції Games Gathering


Головне сьогодні