У Кіровоградській області російські ракетні обстріли пошкодили п’ять закладів освіти в трьох громадах. Частину вже вдалося відновити. Як триває відновлення та як забезпечуватимуть освітній процес в умовах воєнного стану з нового навчального року, дізнавалася Точка доступу.

“Освітній процес продовжується”

Сьогодні до реєстру пошкоджень внесено п’ять закладів освіти, розповів заступник директора департаменту освіти й науки Кіровоградської обласної військової адміністрації Володимир Таборанський. Серед них дві школи, дитячий садок, заклади позашкільної та вищої освіти. Вони розташовані в трьох громадах області — Кропивницькій, Суботцівській, Онуфріївській.

Школа в Суботцівській громаді зазнала пошкоджень двічі. Вперше це сталося 24 лютого 2022 року. Вдруге – 18 травня цього року.

Володимир Таборанський розповів, що тоді ракети поцілили в інфраструктурний об'єкт, неподалік якого знаходяться школа й садок. Як наслідок, у школі було пошкоджено 19 вікон та покрівлю. Суму збитків оцінили в 5 мільйонів гривень.

Володимир Таборанський

Володимир Таборанський. Фото: Кіровоградська ОДА

Він додав, що з місцевого бюджету виділили 48 тисяч на заміну дверей та кількох вікон. Цих грошей недостатньо, щоб усунути всі пошкодження, тому  громада зверталася по допомогу до міжнародних фондів. 

Ми не будемо очікувати завершення воєнних дій, оскільки освітній процес продовжується й дітям потрібно навчатися. Тому відновлення буде здійснено в найкоротші терміни, щоб розпочати новий навчальний рік, – зазначив Володимир Таборанський.

Проєктно-кошторисну документацію вже виготовили, розповіла начальниця відділу освіти Суботцівської сільської ради Світлана Марікуца:

Нам обіцяють, що міжнародні організації нададуть кошти на відновлення. Але наразі роботи ще не розпочали. Чекаємо від них руху. Ми подавали документи скрізь, де тільки можна. І нам багато хто обіцяє, тому зараз не можу сказати, хто саме буде виконувати ці роботи.

Попередній навчальний рік діти навчалися в змішаному форматі. На території села є ще один ліцей за 12 км від пошкодженої будівлі, тож деякі класи обрали очний формат. Решта батьків відмовилися від змішаного чи очного формату, й написали заяви на дистанційну форму навчання.

З травня школа вийшла на очний формат. Пошкоджені вікна засклили власними силами. Але наразі знову були неприємності (влучання в інфраструктурний об’єкт - Ред.), діти перейшли на дистанційку, – зазначила пані Світлана.

Про те, як організують навчання з 1 вересня, наразі не говорять. Світлана Марікуца додала, це може бути очний формат на території іншого ліцею або дистанційка.

Начальниця відділу освіти також розповіла, що разом зі школою пошкоджень зазнав дитячий садок. Сума збитків склала близько мільйона гривень. До відновлення цього проєкту має долучитися громада та виділити гроші з місцевого бюджету.

Власними силами й за гроші громади

Найбільше пошкоджень зазнав заклад вищої освіти в Кропивницькій громаді, каже заступник директора департаменту освіти й науки Кіровоградської ОВА Володимир Таборанський. Тут одна будівля повністю зруйнована, більше 30 – пошкоджені. На відновлення цього закладу потрібно майже 100 мільйонів гривень. Також було пошкоджене обладнання на суму понад 16 мільйонів гривень. Зараз студенти навчаються дистанційно.

Заклад не чекає допомоги й своїми силами намагається закрити найбільш нагальні потреби. Тому станом на сьогодні спрямували понад 200 тисяч, щоб відновити кілька вікон та усунути інші пошкодження. Але, звичайно, цього недостатньо.

Обласна військова адміністрація та виш, щоб отримати допомогу, подають проєкт відновлення в усі міжнародні організації. Та наразі конкретних рішень немає. 

Цей заклад входить до структури іншого, більш потужного. Тож рішення ухвалюють на вищому рівні – в столиці, а не в Кропивницькому. Тому чекаємо дій від них.

В Онуфріївській громаді в школі були пошкоджені 16 вікон та з’явилися тріщини на стелі в окремих класах. Сума збитків склала 41 тисячу гривень. Позашкільний заклад зазнав пошкоджень на 12 тисяч гривень.

Онуфрівська школа

Вибиті 23 жовтня 2022 року вікна школи в Онуфріївці. Фото: Суспільне. Кропивницький

Володимир Таборанський розповів, що заклади вже відновили. Це зробили за рахунок грошей із місцевого бюджету.

Онуфріївка це зробила, не очікуючи завершення навчального року. Два об'єкти поновлені. Там же, де потрібно багато грошей і ресурсів, ми працюємо з міжнародними організаціями.

Забезпечення освітнього процесу в умовах воєнного стану: рішення

У закладах освіти області вже розпочалася підготовка до нового навчального року. Перед керівниками стоїть завдання не лише відновити пошкодження, а й створити умови для очного або змішаного навчання. Насамперед мова йде про укриття.

Володимир Таборанський констатував – у Кіровоградській області є 36 шкіл, які взагалі не мають укриттів.

Говорить, найкраща ситуація в Голованівському районі: лише одна школа не має укриття. Найгірша – в Олександрійському районі: там 18 шкіл не мають укриттів.

Основні рішення, які планують реалізувати:

  • побудувати укриття, там де їх немає;
  • облаштувати на базі погребів укриття. Це також можуть бути підвали сусідніх магазинів або інших адміністративних приміщень;
  • перемістити один заклад на базу іншого. В приміщенні однієї школи може функціонувати дві юридичні адреси;
  • організація підвезення. Це передбачає створення нових маршрутів, яких раніше не було. Учнів підвозитимуть до іншого навчального закладу.

Укриття школи в Кропивницькому районі

Укриття школи в Кропивницькому районі. Фото: Кіровоградська ОВА

Ще більше рішень

У громадській спілці "Освіторія" розповіли, на що варто звертати увагу при прописуванні стратегії відбудови шкіл та окреслили алгоритм дій для очільників постраждалих шкіл.

Стратегія відбудови українських шкіл. Що врахувати першочергово:

  • Налагодження міцних зв’язків із міжнародними донорами й спонсорами, залучення допомоги від бізнесів, освітній фандрейзинг за кордоном, системна комунікація про відбудову освітніх закладів на міжнародному рівні.
  • Висока обізнаність очільників шкіл в алгоритмах співпраці з донорами.
  • Після реконструкції школа має бути кращою, ніж була до.

Алгоритм дій для очільників постраждалих шкіл:

  • бути проактивними;
  • моніторити новини про збір заявок від шкіл, які постраждали від війни (такі ініціативи започатковують і українські організації, і міжнародні);
  • бути на постійному зв’язку з місцевою владою та громадами. Адже донори можуть спершу вийти саме на місцеву владу, яка згодом комунікуватиме з закладами освіти.

Проєкт невідкладної допомоги школам "REducation" від "Освіторії":

Громадська спілка "Освіторія" запустила два проєкти з відновлення навчання в школах, що постраждали від російської агресії.

Як працюватиме проєкт "REducation":

  • школа відправляє заявку "Освіторії";
  • команда проєкту розглядає запит і надає відповідь щодо можливості його реалізації;
  • шлях реалізації кожного запиту — індивідуальний.

Колаж: Точка доступу. Фото Суспільне. Кропивницький та Кіровоградська ОВА

Читайте також: У мій дім потрапила ракета: куди звертатися по компенсацію за пошкоджене росіянами житло

 


Головне сьогодні