Сім’я Наталії Гайчені мала на Донеччині успішний ресторанний бізнес. Та коли почалася повномасштабна війна, родині довелося виїхати і почати все з нуля в Кропивницькому, де вони зупинилися, бо мали знайомих. Переїхавши у центр країни, підприємцям не лише вдалося продовжити власну справу, а й масштабувати її з часом. Нині вони мають роботу самі та забезпечують роботою колектив. Про бізнес, у який вкладали душу, а також про те, як відроджують його на новому місці, Наталія розповіла журналістам Точки доступу.

Започаткували бізнес на початку вторгнення

Ось наш ресторан. Це ось свято. Це Новий рік.

Наталія Гайченя показує у телефоні відео святкувань у їхньому сімейному ресторані. Від бізнесу, що працював понад шість років, фактично, сьогодні лишилися лише спогади. Родина започаткувала його через війну, і через війну втратила.

Релокований у Кропивницький бізнес

В 14-му році, коли почалося вторгнення, ми поїхали з Донецька, де мешкали три роки. Десять років до того я працювала головною бухгалтеркою на держслужбі, чоловік займався ремонтами. Переїхали у Велику Новосілку Донецької області, звідки, власне і поїхали в Донецьк. Там на той момент лишалися батьки. 

Роботи у Великій Новосілці особливо не було, тож з’явилася ідея відкрити невеличку кав’ярню, а згодом і щось масштабніше.

У нас спочатку було зовсім маленьке кафе. Потім біля нього ми зробили великий літній майданчик. Там уже красиво було. Там було висаджено, мабуть, близько ста кущів троянд. Я сама садила, сама цим займалася. Потім через рік ми відкрили ресторан. А ще за два роки – доставку в Вугледарі.

"Барбарис" у Кропивницькому

У невеликому селищі, де окрім їхніх, було ще три-чотири заклади, родинний бізнес користувався попитом. У кав’ярню ходили відпочивати сім’ями, в ресторані святкували бенкети. Роботу закладів у сезон забезпечувало близько сорока людей.

Повномасштабна війна

Та велика війна вигнала родину і з Великої Новосілки.

Виїхати вирішили через два тижні після повномасштабного вторгнення. Від Волновахи до нас було сорок кілометрів. Це було дуже близько. Ми виїхали десь в середині березня, окупація вже була кілометрів сім-десять від нас. Це було дуже гучно, страшно, ми зібралися і поїхали. Якщо в 14-му році сумнівалися, бо лишалися житло і робота, то тоді – ні.

Подалися в Кропивницький, де мали знайомих, які сюди переїхали в 14-му році. Вони допомогли знайти житло. Тут родина ніколи не була і про місто нічого не знала.

Врятувати вдалося лише 15 відсотків обладнання, здебільшого побитого уламками. Окрім окупантів, руку доклали і місцеві – розтягли майно, скориставшись ситуацією. Просто в ресторан потрапив снаряд, були відкриті двері і потрощені вікна, тож заходити можна було безперешкодно.  

Будівля кав’ярні досі ціла. Ми її декілька разів намагалися закрити, але двері зламують і там вже нічого не лишилося, пусто. Навіть гойдалки дерев’яної на майданчику вже немає. Можливо, людям на дрова треба було, але, скоріше за все, її вивезли просто і все.

"Треба працювати на себе"

З Донеччини в Кропивницький, показує Наталія, зокрема, переїхав червоний диван, що зустрічає відвідувачів у закладі харчування. Цей заклад працює на виніс і на доставку. Його, ледве оговтавшись від переїзду, родина відкрила в Кропивницькому в мікрорайоні Шкільний. 

Вдалося нам вивезти цей диван з Вугледару. Зараз він у чудовому стані. Але приїхав він повністю посічений, ми замінили обшивку й реконструювали його.

З Донецького в Кропивницький переїхав червоний диван

На запитання журналістки, як знайшла в собі сили втретє починати все з нуля, Наталія розповідає, що спочатку в обласному центрі працевлаштувалася найманим працівником.

Ми два місяці працювали – і я, і син. І саме ситуація з цією роботою – як це оплачувалося, ставлення і все інше – мене привело до думки, що достатньо, більше так не можна. Як мені пояснили – трішки я не туди пішла в Кропивницькому працювати. Тут є багато організацій, де нормально люди працюють… Але саме цей випадок підштовхнув до думки, що треба працювати на себе і платити так, як потрібно.  

"Намагаємося бути найкращими"

Приміщення вдалося знайти неподалік орендованої квартири. Туди підприємці завезли вціліле обладнання і почали працювати.

Над відродженням бізнесу трудиться вся родина. Наталія сама розвозить замовлення містом. Також у колективі – троє переселенців. Вікторія Русецька родом з Лиману. У Кропивницькому вона навчається і працює адміністраторкою. Вона приймає замовлення та знайомить клієнтів із меню.

Переселенка Вікторія Русецька

У нас є гарячі страви. Це піци, бургери. Також є гарячі та холодні роли Гарячі закуски: креветка в темпурі, картопля фрі, картопля по-селянськи… Дуже багато в нас страв, кожен знайде щось до душі. Мені дуже подобається працювати з людьми, з кропивничанами я легко знаходжу спільну мову.

Бургери в Кропивницькому

Суші в Кропивницькому доставка

Завдяки участі у грантовому проєкті "єРобота" підприємиця у грудні отримала 250 тисяч гривень на розвиток. Зокрема, зробила сайт закладу та замовила піч для приготування піци. Каже, це зірка меню.

 

Загалом у "Барбарисі" послуговуються рецептами, які розробила сестра Наталії – професійна кухарка.

Піци в нас повністю на тоненькому тісті, купа начинки. В нас немає по два сантиметри бортиків з тіста і по три шматочки ковбаски. Багато людей, коли пробують наші піци, повертаються знову і кажуть, що ми найкращі. Ми не використовуємо напівфабрикати. Тобто все, що у меню, ті ж бургери – ми повністю готуємо самі. Булочки випікаємо, котлети смажимо, гарячі закуски в нас теж не напівфабрикатні – сирні палички, кільця кальмарів, нагетси – це все ми робимо самі.

Суші в Кропивницькому

Нині підприємці відкрили ще одну точку продажу на вулиці Полтавській. Хочуть тут облаштувати літній майданчик та створити нові робочі місця.

Суші та піца на Полтавській

 

Зараз заклад працює на доставку, але з весни ми плануємо відкрити літній майданчик. Сподіваюся, що він сподобається всім, хто живе на цій вулиці та неподалік. Будемо намагатися бути найкращими.

Релокований у Кропивницький ресторан


Цей матеріал став можливим у межах програми “Єднання заради дії”, що втілюється IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключно відповідальністю медіа «Точка доступу» та необов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.


Читайте також: Тварини відволікають від біди: переселенець з Бахмута доглядає за кіньми в Кропивницькому (ФОТО)


Головне сьогодні