Дев’ять років тому у Кропивницькому відкрили креативний простір KOWO. Спочатку це був IT-простір. Тут на конференціях і тематичних тусовках зустрічались програмісти. Згодом засновники зрозуміли, що в місті є запит на створення місця, де хочуть зустрічатись однодумці, мета яких – розвивати різні сфери міста і робити його кращим. Тож згодом простір трансформували і почали проводити тренінги, івенти, презентації, майстер-класи. Менеджерка KOWO Анастасія Квятик розповіла, що мета, яку переслідували засновники – об’єднати активних однодумців у спільноту і популяризувати волонтерство. Так і вийшло.

Усе починалось зі школи програмування

У двох програмістів – Романа Шмельова та Анатолія Книшука – у 2012-му році з’явилась ідея навчати жителів міста програмуванню. Перші три роки школа була платною і розташовувалась за іншою адресою, розповіла Анастасія Квятик.

Однак згодом, як каже сам Роман, він усвідомив, що втрачається магія, коли люди платять гроші. Вони інакше ставляться до того, що вивчають. Тож оскільки самоціллю було не заробити, ухвалили рішення зробити навчання безкоштовним.

Навчання в школі – безкоштовне, однак інтенсивне

Нині у школі Ш++ навчають програмуванню дві вікові групи:

  • підлітків 12-16 років;
  • дорослих 17-99 років.

Торік найстаршим випускником школи став 75-річний переселенець з Харкова. Нині він живе у Ізраїлі, – розповіла Анастасія.

Додала, що для того, щоб вчитись у підлітковій групі, важливо жити у Кропивницькому, бо треба офлайн виконати вступний іспит – здати швидкість друку і вирішити завдання на логіку. А щосереди учні зустрічаються з менторами.

На навчання у дорослу групу торік зареєструвалося понад три тисячі людей. Випускниками стали 200 учасників. У школі навчаються люди з усієї України і інших країн світу.

Навчальний курс вимагає багато часу і зусиль студентів. Хоча деяким вдається поєднувати і роботу, і навчання у школі Ш++.

Трансформація простору

У 2017-му році KOWO перетворився на майданчик, де зустрічаються не лише айтівці, а люди різних напрямів і сфер. Тож нині це безкоштовний простір для проведення освітніх, культурних, наукових івентів, розповіла Анастасія.

 Ми за все, що робить людей освіченішими, культурнішніми, кращими. Даємо можливість проводити заходи, які можуть приносити користь і розвивати наше місто. Формати різні – тренінги, зустрічі, презентації, майстер-класи.

Цінності, яких дотримуються у просторі – це:

  • розвиток культури
  • розвиток усвідомленості
  • толерантність
  • відкритість
  • інновації
  • розвиток навичок, освіти (soft skills, hard skills)
  • раціональність
  • повноцінне життя
  • продуктивне мислення.

Водночас тут не схвалюють такі речі як:

  • комерцію
  • закритість
  • неввічливість і відсутність культури, включаючи лайку
  • обговорення політичних питань
  • обговорення релігійних питань
  • насильство
  • залежності (погані звички)
  • потурання людським слабкостям
  • осуд, пліткарство
  • псевдонауки, містику
  • ледарство.

Коворкінг розділений на робочі зони і місця відпочинку

Тут робоча зона, де працюють “ковокери”.

Креативний простір KOWO Кропивницький

Коворкінг – єдина фіксована платна послуга. На період опалювального сезону її вартість – 135 доларів на місяць.

Креативний простір KOWO Кропивницький

Нею переважно користуються люди, які працюють віддалено від офісу. Ми забезпечуємо їм безперебійний доступ до інтернету, старлінк, генератор, каву, чай, смаколики, зони відпочинку.

Є кімната для переговорів. Тут можна проводити зустрічі з невеликою кількістю учасників або вести перемовини онлайн.

Креативний простір KOWO Кропивницький

Креативний простір KOWO Кропивницький

На другому поверсі простору облаштували зону відпочинку з м’якими пуфами і телевізором. Зрештою, тут можна і працювати. Людина сама обирає, де їй зручно.

Креативний простір KOWO Кропивницький

А ще можна пограти в настільний теніс, скористуватись бібліотекою, побити боксерську "грушу", перекусити чи пообідати.

Креативний простір KOWO Кропивницький

Креативний простір KOWO Кропивницький

Це навчальний клас учнів школи Ш++.

Креативний простір KOWO Кропивницький

Креативний простір KOWO Кропивницький

А це OpenSpace. Саме тут проводять більшу частину івентів.

Креативний простір KOWO Кропивницький

Креативний простір KOWO Кропивницький

Креативний простір KOWO Кропивницький

Креативний простір KOWO Кропивницький

KOWO – це потужне ком'юніті

Місія простору – соціальна, каже менеджерка.

Без перебільшення скажу, що у нашому просторі змінювались долі людей. Наприклад, торік до нас звернулась жінка, яка через війну переїхала з 15-річним сином Володимиром із Бахмута.

Мама хлопчика розповіла, що у сина депресія через війну і переїзд. Вже на той час Вова захоплювався програмуванням. Мама знайшла школу Ш++ і привела сина сюди.

Спочатку він неохоче приходив, але згодом у нього "загорілись" очі. Ментор підліткового курсу одразу зрозумів, що програма для підлітків хлопчику вже нецікава, тож спрямував його на профільну.

Хлопчик зацікавився, як працює 3D-принтер, сам розібрався з принципом його роботи, а згодом створив машину, усі деталі до якої виготовив сам, а ще написав програму її керування і пульт до неї.

Креативний простір KOWO Кропивницький

Йому давали можливість приходити сюди щодня, а не лише в середу на консультацію. На курсах він знайшов друзів, вони щось конструювали. У підсумку мама хлопчика нам дуже дякувала, казала "Ви повернули мою дитину до життя".

Кропивничанин Сергій Салло, який працює системним адміністратором на станції "Академік Вернадський", провів для спільноти онлайн-екскурсію станцією.

Сергій Салло тсанція "Академік Вернадський"
Фото: dou

Він багато років відвідував наш простір. Зрештою, коли поїхав працювати на станцію, запропонував нам таке. Ось саме це ком'юніті – співпраця з прогресивними і активними людьми – і дає свій результат – ми збираємо довкола однодумців з гарними ідеями.

Відгуки ковокерів

Айтівець Дмитро Богданов каже, що працювати можна будь-де – вдома, у кафе, в бібліотеці, – але він щодня приходить саме сюди.

креативний простір KOWO Кропивницький

Окрім того, що тут є всі умови для роботи і перерв на відпочинок, передусім, тут є люди, з якими можна обговорити новини IT-світу, суспільно-політичне життя, та і будь-що інше. Тут є рух і мені тут комфортно.

Коворкінг – це можливість зосередитись на роботі, каже переселенець із Запоріжжя В’ячеслав Антоненко. У Кропивницький він з родиною переїхав два роки тому. Сім’я живе у однокімнатній квартирі, тож KOWO – це своєрідне місце порятунку, бо працювати вдома незручно, каже В’ячеслав.

Мені і не хочеться там працювати. Бо, перш за все, я хочу пройтись з дому на роботу, по-друге – для мене важливо мати місце, де я можу сконцентруватись і ефективніше виконувати роботу. І, зрештою, людина – істота соціалізована. Хочеться з кимось поговорити.

 На розвиток KOWO можна задонатити

Як уже згадувала Анастасія вище, заходи у просторі проводять безкоштовно. Однак охочі можуть задонатити. Це можна зробити тут.

Щоб утримати приміщення площею 360 квадратних метрів у центрі міста, щомісяця треба орієнтовно 100 тисяч гривень. Це сплата за комунальні послуги, зарплати працівникам, оренда і підтримання побуту.

Каже, класно, коли випускники школи програмування підтримують роботу простору внесками.

Ми їх не просимо про це. Це їхня ініціатива. Своєрідна вдячність за знання, які вони тут отримали. Зрештою, це допомагає нам утримувати заклад у тому вигляді, у якому він нині, бо простір існує і працює за рахунок донатів.

Допомагають і донати учасників, які використовують майданчик для проведення зустрічей, презентацій, івентів тощо.

Ми дякуємо партнерам і випускникам за ці внески. Водночас маємо сказати, що вони покривають наші потреби на 10%. Тому зараз ми зацікавлені у масштабуванні нашого ком'юніті, пошуку нових партнерів, а ще усіх охочих і небайдужих, які готові підтримати нас у цей час.

Як знайти KOWO

Креативний простір працює за адресою:

місто Кропивницький, провулок Василівський, 10, 5 поверх.

Номер телефону: 

095 000 70 75.

Години і дні роботи:

понеділок-п'ятниця з 09.00 до 20.00.

Посилання на сайт ТУТ.

Читайте також: "Врятувати життя". У Кропивницькому запрошують на тренінг з надання першої медичної допомоги


Головне сьогодні