Росія завдає лісам України колосальної шкоди. З початку року на Кіровоградщині сталось вісім лісових пожеж через російські обстріли. Всі – у Чорноліській філії ДП "Ліси України". А нещодавно у Крилівському лісництві внаслідок падіння уламків ракети й дрона постраждало понад 110 гектарів насаджень. Лісівники, рятувальники і небайдужі люди приборкували займання близько чотирьох діб. Журналісти Точки доступу Лілія Кочерга та Олександр Козловський дізнавалися, як гасили найбільшу пожежу в лісах регіону за останні десять років, скільки сил і засобів залучили та які були труднощі при ліквідації вогню.

Уламки на деревах

На молодняку знаходили уламки з ракет, крила, –  інженер охорони і захисту лісу Чорноліської філії  ДП "Ліси України" Генадій Мирошниченко показує лісовий масив, що постраждав внаслідок пожежі.

уламки ракети в Кіровоградській області

Він додає, що українські ліси безсилі перед російською агресією. Контролювати ситуацію допоможуть хіба що опади – вогонь не зможе розповсюджуватися швидко.

горить ліс у Кіровоградській області

Геннадій Мирошниченко показує молоду сосну, що вже не відновиться, а от у дорослого дуба, сподівається, шанси є. Після пожежі на цьому місці лісівники спостерігають за деревами. Коли стане остаточно зрозуміло, які з них точно загинули, тут проведуть санітарну рубку, а на їх місці висадять нові.

сосна в лісі на Кіровоградщині
Генадій Мирошниченко, інженер охорони і захисту лісу Чорноліської філії  ДП "Ліси України"

Щоб виростити повноцінні зрілі насадження, треба щонайменше сто років.

Це дуже великий термін і ми не побачимо результатів своєї праці, але створюємо ліси для майбутніх поколінь, – говорить він і зазначає, що важко бачити, як вогонь із швидкістю звуку знищує дерева, які вони роками висаджували та доглядали.  

лісова пожежа в Світловодській громаді

Найбільше постраждали молоді дерева

Головний лісничий Чорноліської філії ДП "Ліси України" Олег Яценко розповідає, що масштабну лісову пожежу виявили 31 серпня цього року. Вона виникла через падіння уламків ворожої ракети та дрона. У цьому секторі лісівники разом із ДСНС-никами працювали майже чотири доби. Площа ліквідованої пожежі склала 101,4 гектара, з яких 25,6 гектара – верхова пожежа. Вона рухалася кронами молодих насаджень сосни та дуба, віком від року і до 12 років.

лісівник Олег Яценко
Олег Яценко, головний лісничий Чорноліської філії ДП "Ліси України"

Окрім цього, були нанесені колосальні збитки флорі й фауні цього масиву в зв’язку з тим, що відбувалося сильне горіння підстилки, в якій живуть різні мікроорганізми, грибки й бактерії, корисні для лісу.

горить трава в лісі на Кіровоградщині

Олег Яценко додає, що ліс також є домівкою для диких тварин – косуль, зайців, білок, лисиць.

Під час гасіння лісових пожеж ми бачили, як рятуються від вогню тварини, біжать косулі – великі й маленькі углиб лісового масиву.

Приборкати пожежу заважали спекотна погода та вітер

У той день, розповідають лісівники, було велике задимлення, дув поривчастий вітер. Понад три місяці до цієї події не було дощу й зберігався п’ятий клас пожежної небезпеки. Уламків було так багато, що зайнялося мінімум у п’яти місцях. Обгорілі дерева падали. На місце події прибули швидко, оскільки якраз гасили в лісі пожежу, що виникла напередодні в іншому кварталі. Локалізувати нову вдалося лише за 24 години. Попри оперативний виїзд, процес затягнувся через складний рельєф місцевості – пожежна техніка не могла під’їхати всюди. Ситуацію рятували працівники лісової охорони з ранцевими вогнегасниками.

Пожежники з ранцевими вогнегасниками на Кіровоградщині
Працівники лісової охорони з ранцевими вогнегасниками гасили пожежі

Направили і пожежні модулі, з допомогою яких гасили пожежу, а також підвозили воду для заправки ранців. На підмогу прибули пожежні команди з сусідніх філій – Черкаської, Чигиринської та Оникіївської.

гасіння пожежі на Кіровоградщині

Як борються з лісовими пожежами

Пожежу ліквідовували близько шести десятків людей. На гасіння, окрім пожежних модулів, залучили 11 пожежних автомобілів та два трактори.

Лісничий Крилівського лісництва ДП "Ліси України" Ярослав Літвіненко розповідає, що трактор із плугом одразу почав робити пожежозахисні смуги.

пожежозахисна смуга
Пожежозахисна смуга

Це робиться в першу чергу на пожежі, але, в той же час, це основний захід для запобігання лісовим пожежам. Вони постійно підновлюються протягом року, щомісяця – від 30 до пів сотні кілометрів мінералізованих смуг. Насамперед, у тих місцях, де є загроза виникнення пожеж та неподалік населених пунктів.

Він додає, що трактор проїжджає в найскладніших умовах і відрізає велику площу кромки, що не дає вогню розповсюджуватися. За ним заїжджає інша техніка. 

З підвозом води та її забезпеченням, розповідає Ярослав Літвіненко, допомогли місцеві аграрії та Управління каналів річки Інгулець.

вода

Лісовий масив, який масштабно горів, розташований впритул до населеного пункту. Тож в першу чергу лісівники й рятувальники переймалися тим, щоби вогонь не дістався людських осель. Вогонь зупинили на відстані близько одного кілометра від житлових будинків.

Збитки, нанесені пожежею, обрахує спеціальна комісія при Кіровоградській ОВА. Лісівники зазначають, якби під час гасіння пожежі забракло води, а чи були проблеми з наявністю техніки – наслідки могли б бути катастрофічні. Про займання в лісі, додають вони, дізнаються швидко завдяки камері відеонагляду, що розміщена на щоглі 25 метрів.

згоріле дерево
Наслідки лісових пожеж

Протягом року у лісах філії було 17 пожеж на площі 186 гектарів. Половина займань виникла через військову агресію. Російські снаряди пошкодили 85% площ, де фіксували пожежі.


Ця стаття стала можливою за підтримки програми підтримки “Голоси України”, що реалізується Європейським центром свободи преси та медіа і є частиною Ініціативи Ганни Арендт. Програма не впливає на редакційну політику, а даний матеріал містить виключно погляди та інформацію, отриману редакцією.


Читайте також: Титановий ринок України: які перспективи у галузі та які позиції має Кіровоградщина

Фото філії "Чорноліське лісове господарство" ДП "Ліси України" з місця пожежі у Крилівському лісництві та Олександра Козловського


Головне сьогодні