Другий рік на Кіровоградщині працює Донецька травматологічна лікарня. Тамтешні медики говорять, що не лише вони переселенці, а й сам заклад. У свій час із Донецька лікарня через війну переїхала у Лиман, а звідти – у Кропивницький. Медики вже встигли освоїтися на новому місці й нині проводять складні нейрохірургічні операції. Про те, як інтегрувалися в медичну систему міста та які послуги пропонують клієнтам, медики розповіли журналістам Точки доступу.

12-15 операцій за тиждень 

Зараз ми перебуваємо в серці нашої операційної, нашої лікарні Донецької обласної травматології. І безпосередньо зараз ми працюємо в місті Кропивницький. Двічі ми вже були переселенцями не лише як люди, а як лікарі. І, відповідно, щоразу наново починали своє життя як особисте, так і медичне, – розповідає лікар-нейрохірург Донецької обласної клінічної травматологічної лікарні Сергій Ямцов.

лікар-нейрохірург Донецької обласної клінічної травматологічної лікарні Сергій Ямцов

Просто під час нашої розмови в операційній пацієнтові видаляють грижу хребта. Щотижня тут проводять до 15-ти операцій. В тому числі – складні, тривалістю понад десять годин. За потреби оперують навіть вночі. Працюють медики в орендованому приміщенні в середмісті. У місті, де ніколи не були раніше, вони опинилися через війну. 

Релокована в Кропивницький травматологічна лікарня

Встигли виїхати до прильотів 

Напередодні повномасштабного вторгнення медики працювали в Лимані. Мали там гарні умови, нове обладнання і чимало пацієнтів.

В 14-му році ми поїхали з рідного міста Донецьк. Були на півночі Донецької області у маленькому, курортному, як ми його раніше називали, містечку Лиман. Там ліс, там гриби. І десь колись була якась медицина. Відповідно, була лікарня вільна. Оскільки на периферії в нашій країні розвиток медицини не дуже гарний, м’яко кажучи. І там ми почали наново жити, існувати, більша частина персоналу поїхала з нами, – каже Сергій Ямцов.

Їхня робота була затребуваною і колектив будував плани по розширенню, та завадили росіяни. Але й після повномасштабного вторгнення медики продовжували працювати – лікували військових. Поки ті самі не сказали їм виїжджати через небезпеку.

Це наслідки прильотів у їхнє приміщення в квітні 2022-го. Персонал устиг виїхати за два дні до цих подій.

Наслідки прильотів по лікарні
Фото: Радіо Свобода

Лікарня релоквалася в Кропивницький

На жаль, стіни вивезти неможливо, тож дякуємо цій лікарні, що надала нам прихисток. Тобто це приміщення, операційні, решту ми вже намагаємося різними шляхами досягати самі. Намагаємося відновити медицину, яка б відповідала сучасному рівню. За останні півтора року, що ми працюємо, багато пацієнтів почало приїжджати не лише місцевих, а й із сусідніх областей. Також багато переселенців з нашої Донецької, Запорізької, Херсонської, Луганської областей, – розповів Сергій Ямцов

Операції різної складності 

У медзакладі здебільшого лікують цивільних, але деколи потрапляють сюди і військові. У 38-річного Руслана діагностували нестабільність хребців – вони патологічно рухалися. Чоловіка прооперували.

Травматологічна лікарня в Кропивницькому

Військова частина дала направлення без проблем і я приїхав сюди на лікування, був прооперований. Знайомі порекомендували дуже хороших спеціалістів.

Тож, поки побратими боронять Донеччину, водій штурмової бригади відновлюється в Донецькій лікарні. Розповідає, у якому стані потрапив сюди:

Відчував біль і пекло в області правої лопатки. Плюс віддавало на ноги. З цим питанням звертався до лікарів, не безпосередньо до нейрохірургів, а до травматологів. Були відмови, як правило. Просто знеболювали і відправляли додому. 

Травматологічна лікарня з Донецька в Кропивницькому

Сергій Ямцов розповідає, що в Донецькій лікарні проводять невідкладні та планові операції. Заклад має пакет НСЗУ по інсультах і внесений в маршрутний лист "швидкої".

Патологія головного мозку, судинна патологія, пухлини центральної нервової системи, головний, спинний мозок, травма хребта – будь-яка. Шийний відділ, поперековий… Це як дорожньо-транспортні пригоди, це черепно-мозкова травма і її наслідки, це побутові травми, це падіння. Плюс це захворювання хребта та нервової системи – грижі дисків, нестабільність хребців, запальні ускладнення...

61-річного Сергія Чміля у лікарню привезла швидка. Ранком перед роботою він різко відчув себе зле. Почала німіти права рука. Дружина викликала медиків, ті приїхали за десять хвилин. Пацієнта ушпиталили з підозрою на інсульт, але при обстеженні виявили утворення в мозку. Тутешні медики, каже Сергій, врятували йому життя.

Нейрохірургічні операції в Кропивницькому

Було предінсультне, треба було робити операцію. Дякувати Богу, сюди привезли. А до цього взагалі нічого не турбувало – жив і радів життю, – каже чоловік.

"Обладнання можна відновити, а людей – ні"

Частину обладнання, на якому працюють медики, вдалося вивезти з Лиману. Допомогла місцева тероборона. Решту – на мільйони гривень – знищили окупанти. Кабінети в Кропивницькому доукомплектували за рахунок держбюджету, донорських та волонтерських організацій. Найцінніше, що вдалося врятувати, – людей. На Кіровоградщину з Лиману переїхали з пів сотні кваліфікованих працівників. 

Частину обладнання, на якому працюють медики, вдалося вивезти з Лиману

Багато думок різних чув від місцевих пацієнтів, лікарів, що медицина в області, м’яко кажучи, не дуже на сучасному рівні була завжди. І тому є велике прагнення підняти її на сучасний рівень, – зазначає Сергій Ямцов.

Нині лікарня повністю інтегрувалася в медичну систему міста. В грудні заклад відначив 70-річний ювілей. Загалом тут працює дві сотні людей. У рідний Донецьк медики готові повернутися, лише коли там замайорить український прапор.


Цей матеріал став можливим у межах програми “Єднання заради дії”, що втілюється IREX за підтримки Державного департаменту США. Вміст є виключно відповідальністю медіа «Точка доступу» та необов’язково відображає погляди IREX та Державного департаменту США.

Читайте також: Пересадка серця у Кропивницькому та операції з порятунку дітей: Борис Тодуров розповів про розвиток трансплантології в Україні


Головне сьогодні