Ранні сорти кавунів та динь масово дозріли на Кіровоградщині. До великої війни баштанні у регіон постачала Херсонська область. Тепер аграрії хочуть заповнити нішу власною продукцією. Площі кавунів та динь порівняно з минулим роком в області збільшилися на 100 гектарів. Такі дані повідомили Точці доступу в департаменті агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА.

Збір баштанних у фермерському господарстві "Родюче" почали більше тижня тому. Збиратимуть кавуни та дині аж до вересня. Про врожайність у господарстві ще не говорять – бояться наврочити. Кажуть, що новатори у цій справі і тільки набираються досвіду. 

Останні роки на цьому полі в Соколівській громаді росли зернові та соняшник. Нині під сонцем наливаються супер ранні гібриди баштанних. Кавуни та дині вирішили висадили через проблему зі збутом врожаю, спричинену війною. А ще – через невелику пропозицію баштанних від місцевих аграріїв, – розповідає фермер Геннадій Тактаров.

У середньому десь кавуни такого розміру, є різні – три - вісім кілограмів, дев’ять, бувають і більші.

Кавуни

Це супер ранній гібрид дині – за розміром вони йдуть від півтора до трьох кілограмів, це трохи більший гібрид, але він пізніший. Десь два з половиною, три з половиною кілограми.

Дині

Щоб отримати добрий врожай у посушливому регіоні, на полі організували зрошення. Невелика кількість опадів – найбільша складність у вирощуванні баштанних на Кіровоградщині.

Баштанні

Область підходить, клімат підходить, ґрунт підходить. Єдине, чого нам бракує – це зрошення. Попит однозначно є і цей попит потрібно перекривати, оскільки Херсонська область, на жаль, вже не є тим поставником бахчі, як це було раніше, – коментує директорка департаменту агропромислового розвитку Кіровоградської ОВА Валерія Фурманова.

Кавуни фермер реалізує від 18 до 20 гривень за кілограм, дині – від 30 до 35 гривень.

Врожай

Сільське господарство

Дві торгові мережі в Кропивницькому беруть і так – кінцевому споживачу теж. Проблем зі збутом немає.

Сільське господарство

Продаж баштанних

Цього року на Кіровоградщині 13 господарств вирощують баштанні культури на площі 3 тисячі гектарів.

Читайте також: Власники фотосалону з Рубіжного розвивають агробізнес на Кіровоградщині – ФОТО


Головне сьогодні