У Новомиргороді на Кіровоградщині хочуть реалізувати пілотний проект європейської інституції. Результатом його впровадження має стати активний соціально-економічний розвиток району та швидша інтеграція у європейське середовище. Про це розповів 30-ий президент Європейського соціального та економічного комітету Анрі Малосс під час свого візиту у Новомиргород. Точка доступу вирішила дізнатися більше про цю ініціативу та її перспективи. 

#1

Про проект

Зазначений європейський проект, який планують презентувати вже цього року, спрямований на соціально-економічний розвиток регіону. Подібні програми вже реалізовувались в Угорщині, Чехії та Польщі, коли останні проходили процес інтеграції в європейський простір. Для України це буде перший проект такого формату.

Як розповів Анрі Малосс, головною метою цієї програми є запуск економічної циркуляції в районі та ефективне використання нових ресурсів з метою підвищення рівня життя. Важливою його частиною є налагодження співпраці бізнесу, органів місцевого самоврядування та активної громади для розвитку міста та району за прикладом європейських практик.

Програма передбачає проходження трьох етапів:

  • На першому представники Європейського соціального та економічного комітету знайомляться з містом – його проблемами та потенціалом, налагоджують зв'язки з представниками місцевого самоврядування та бізнесу. Далі буде створюватись Наглядова рада, до якої увійдуть підприємці, посадовці та представники громади, які готові долучитися до розвитку міста. Вони спільними зусиллями та за підтримки європейських експертів напрацюють основні напрямки, за якими можна рухатись далі, створюючи бізнесові та соціальні проекти. 
  • Другий етап передбачає обмін досвідом та здобуття необхідних знань. Представники місцевого самоврядування та бізнесу, які будуть працювати над реалізацією проектів, поїдуть до Європи переймати досвід. В рамках проекту в ЄС будуть підшукуватися міста, які свого часу успішно подолали подібні проблеми, схожі за розмірами й умовами до українських. Там наші представники отримуватимуть знання та разом з європейськими колегами напрацьовуватимуть реальні механізми, які можуть бути дієвими в Україні. А також створюватимуть проекти, які можуть бути реалізовані, у тому числі, за підтримки фінансових ресурсів Європейського Союзу. 
  • На третьому етапі відбудеться реалізація всіх напрацьованих стартапів. В першу чергу вона передбачає створення малих підприємств, які б розвивали економіку регіону. Крім того, ініціативи можуть бути направленні на покращення соціального життя в регіоні й стосуватися розбудови інфраструктури. 

Дуже важливим аспектом проекту є розвиток малого та середнього бізнесу. Так само, як це відбувається в Європейському Союзі, можна подумати над відкриттям малих підприємств навколо великих. В Європі дуже часто навколо масштабних підприємств створюють малі, які надають послуги, необхідні великому бізнесу. Також можна подумати про залучення інвестицій, у тому числі з ЄС,  для створення нових підприємств, – зазначив Анрі Малосс.

Зазначимо, що проект не передбачає повного фінансування з боку європейських інституцій. Він направлений на допомогу в ефективному використанні існуючих ресурсів та розробку дієвих проектів. Вони можуть мати різні джерела фінансування – приватні, державні, а також іноземні інвестиції, у тому числі з Європейського союзу.  

#2

Чому Новомиргород

Новомиргород був вибраний невипадково, адже місто вже має успішний досвід залучення донорських коштів, а також співробітництва із соціально відповідальним бізнесом.

Так, у 2016 був підписаний Меморандум про співпрацю між місцевою владою та найбільшим підприємством району ТОВ ВКФ «Велта». В результаті того ж року, за фінансової підтримки компанії, яка вклала 1,6 мільйона гривень, у місті було повністю реконструйовано центральну площу.

Як розповів міський голова Новомиргорода Ігор Забажан, завдяки цьому прикладу успішної співпраці до Меморандуму приєдналися ще кілька великих місцевих підприємств.

Так, минулого року у Новомиргороді ввели в експлуатацію першу чергу центрального парку, реконструкція якого коштувала понад 3,5 млн. гривень. Компанія «Велта» вклала у цей проект більше 2,2 млн. грн., агрохолдинг Сергія Тарасова, ПСП «Бирзулове», СТОВ «Агролан» – разом більше 730 тис. гривень, бюджет міста – 600 тис. гривень. Цього року планується продовжити роботи над другою чергою реконструкції.

Читайте також: У місті на Кіровоградщині створюють унікальний європейський парк 

Як тепер виглядає Центральний парк Новомиргорода

Як зазначив Анрі Малосс, під час реалізації зазначеного проекту має велику роль співпраця влади з бізнесом. В тих європейських містах, де було таке порозуміння, результат досягався швидко та ефективно.

Крім того, у місті вже є приклади реалізації міжнародних програм та залучення коштів донорських організацій для покращення рівня життя. Так, завдяки діяльності ГО "Ресурсно-інвестиційний центр розвитку громад", координатором якого є міський голова Ігор Забажан, у місті реалізували більше 20  проектів. Вони стосуються переважно об'єктів соціальної сфери. Загалом за період діяльності центру в розвиток інфраструктури району залучено 8,9 млн. грн., з яких кошти грантодавців без співфінансування з бюджетів – 5,9 млн. грн.

Система очищення води, що була встановленна у новомиргородському дитячому садочку за підтримки Посольства Японії в Україні" (проект людської безпеки "Кусаноне")

З усіма цими досягненням Новомиргорода учора, 22 лютого, ознайомилася делегація європейської інституції.  Після чого зустрілася з представниками найбільших місцевих підприємств.

Оглянувши ваше місто, я був уражений, скільки всього вам вдалося зробити для його розвитку. Особливо це стосується закладів освіти. Але також я побачив, як багато ще потрібно зробити, – сказав Анрі Малосс. – На мою думку, вам пощастило й не пощастило одночасно. Пощастило, бо у вас є ресурси і підприємства, які працюють. Але, так, як це відбувалося в багатьох інших європейських країнах, під час трансформації та перехідного періоду ці ресурси досить важко використати ефективно, щоб громада отримала максимальну користь. 

Головне, що у вас уже є взаєморозуміння між бізнесом та владою. Тому спільно з київськими колегами ми вирішили, що Новомиргород – саме те місто, де можна працювати і розбудовувати новий бізнес, у тому числі за підтримки європейських фондів, компаній та партнерів, – додав представник Європейського економічного та соціального комітету.  

Деякі підприємства у Новомиргороді вже висловили готовність до співпраці у рамках цього пілотного проекту ЄС. Так, представники ТОВ ВКФ «Велта» вже зустрілися з паном Малоссом для обговорення механізмів її реалізації та висловили готовність підтримувати майбутні проекти.

Підсумовуючи результати візиту до Новомиргорода, Анрі Малосс зазначив, що у районі є перспективні напрямки, які можна і потрібно розвивати. Особливо це стосується альтернативної енергетики, яка може викликати в європейських інвесторів особливий інтерес, адже ця сфера є досить прибутковою. У свою чергу Ігор Забажан зазначив у міста є території, де можна будувати сонячні електростанції.

Наразі ж проект перебуває на стадії обговорення, вивчення проблематики регіону та налагодження зв’язків з владою та бізнесом. Чіткий механізм співпраці буде вироблений після детального вивчення всіх законодавчих та економічних аспектів. Але в разі реалізації він може дати потужний поштовх для розвитку як міста, так і Новомиргородського району загалом.

Тепер Точка доступу є в телеграм. Підписуйтесь на наш канал та будьте в курсі останніх новин.  Переходьте за посиланням. 


Головне сьогодні